Θερμική επιβάρυνση στη χώρα: Μεγάλος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία

 Θερμική επιβάρυνση στη χώρα: Μεγάλος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία

Το πολύ υψηλό επίπεδο θερμής επιβάρυνσης που καταγράφεται στη χώρα αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Οι παρατεταμένες και ακραίες θερμοκρασίες επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα, όπως ηλικιωμένους, παιδιά και όσους έχουν χρόνιες ασθένειες. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν προσοχή, ενυδάτωση, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας κατά τις ώρες με την υψηλότερη θερμοκρασία. Οι πολίτες καλούνται να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης για να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους.

Σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα μας από την αρχη της εβδομάδας, αναφέρει το meteo.gr. Ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται πέρα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον άνεμο, την ακτινοβολία περιβάλλοντος αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας).

Το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής και νησιώτικης Ελλάδας, όπως και σε νησιά του Αναντολικού Αιγαίου, αναμένεται αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης, σύμφωνα με τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις του συστήματος HEAT-ALARM.

Οι περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, περιλαμβάνουν την Καβάλα, την Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, την Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, την Ηλεία, την Μεσσηνία, την Σάμο, την Ικαρία και την Κάλυμνο, όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη.

Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 αναμένεται επιμονή των πολύ θερμών για την εποχή καιρικών συνθηκών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024, η επικράτηση ισχυρών ανέμων βόρειας διεύθυνσης πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε χαμηλά σχετικά επίπεδα (μέτριο έως υψηλό), σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην επόμενη εικόνα.

Σχετικά Άρθρα