ΣΥΡΙΖΑ για Ζακ Κωστόπουλο: Προβληματισμός για το ελαφρυντικό περί “ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος”

 ΣΥΡΙΖΑ για Ζακ Κωστόπουλο: Προβληματισμός για το ελαφρυντικό περί “ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος”

Τον προβληματισμό του για την αναγνώριση του ελαφρυντικού περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος», στους κατηγορούμενους, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της καταδικαστικής απόφασης των δολοφόνων του Ζακ/Zackie Oh Κωστόπουλου στο Εφετείο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι η ομόφωνη καταδίκη και στο Εφετείο «αποτελεί την ελάχιστη απαιτούμενη δικαίωση για τους γονείς του αδικοχαμένου ακτιβιστή και το πλατύ κίνημα που ζητούσε δικαιοσύνη», υπενθυμίζει, ότι «οι τουλάχιστον άστοχοι χειρισμοί των αστυνομικών που επενέβησαν στο περιστατικό έχουν βγει πλέον εκτός κάδρου».

«Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε τη φράση της μητέρας του Ζακ βγαίνοντας σήμερα από το δικαστήριο, ελπίζοντας να ταρακουνήσει κάποιους: “Ξέρουμε όμως ότι ζούμε σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρκούμαστε στο λίγο. Λίγη δικαιοσύνη, λίγη υγεία, λίγος μισθός…”», τονίζει καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή απόφαση του Εφετείου μειώνει δραστικά τις ποινές κάθειρξης, καθώς πρωτόδικα ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, είχαν καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλακή.

Οι τρεις τακτικοί δικαστές αποφάσισαν τη φυλάκιση του μεσίτη, ενώ για τον 80χρονο κοσμηματοπώλη να συνεχιστεί η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Η ομόφωνη καταδίκη και στο Εφετείο των δολοφόνων του Ζακ/Zackie Oh Κωστόπουλου αποτελεί την ελάχιστη απαιτούμενη δικαίωση για τους γονείς του αδικοχαμένου ακτιβιστή και το πλατύ κίνημα που ζητούσε δικαιοσύνη.

Προκαλεί, ωστόσο, προβληματισμό η αποδοχή του ελαφρυντικού περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος» από το δικαστήριο, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, αποδοχή που οδήγησε και στον καταλογισμό ελαφρύτερων ποινών στους δύο κατηγορούμενους σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση.

Υπενθυμίζουμε, δε, ότι οι τουλάχιστον άστοχοι χειρισμοί των αστυνομικών που επενέβησαν στο περιστατικό έχουν βγει πλέον εκτός κάδρου.

Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε τη φράση της μητέρας του Ζακ βγαίνοντας σήμερα από το δικαστήριο, ελπίζοντας να ταρακουνήσει κάποιους:

“Ξέρουμε όμως ότι ζούμε σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρκούμαστε στο λίγο. Λίγη δικαιοσύνη, λίγη υγεία, λίγος μισθός…”»

Σχετικά Άρθρα