Γεωργιάδης: Δεν αντιδικώ με την ιατρική κοινότητα

 Γεωργιάδης: Δεν αντιδικώ με την ιατρική κοινότητα

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤNEWS, αναφέρθηκε στην άρνηση των ιδιωτών γιατρών να εργαστούν σε δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας ταυτόχρονα εξηγήσεις και για τις πρόσφατες δικές του δηλώσεις από το βήμα της βουλής και τις προειδοποιήσεις για αυστηρά μέτρα έναντι των γιατρών που προανήγγειλε.

Ενημέρωσε, επίσης, πως -με εντολή του υπουργείου Υγείας- οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών που υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, έκαναν τηλεφωνική πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων της περιοχής τους και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι, σε μία προσπάθεια να μη χρειαστεί να εκδοθεί κάποια σχετική υπουργική απόφαση.

«Εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.
«Όμως, σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης, πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Υπάρχουν περιοχές της χώρας που έχουμε κάνει επανειλημμένα πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και βγαίνουν διαρκώς άγονες. Υπάρχει νοσοκομείο που έχουμε κάνει 14 φορές πρόσκληση για 4 παθολόγους και έχουμε 14 φορές μηδέν προσλήψεις. Παραδείγματος χάρη, η Κως. Ταυτόχρονα όμως, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πληθώρα στις συγκεκριμένες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα. Τι λέμε εμείς στο υπουργείο Υγείας; “Είσαι ιδιώτης γιατρός, καμία αντίρρηση, το σεβόμαστε, όμως δεν μπορείς να αδιαφορείς για το αν λειτουργεί το νοσοκομείο και για το αν οι συνάδελφοί σου δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο”.

Εχθές, οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, πήραν τηλέφωνο, με δική μας εντολή, έναν – έναν όλους τους γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση. Δεν γνωρίζω ακόμα τα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης, όταν ενημερωθώ θα σας πω.

Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω “υποχρεωτικά” μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σχετικά Άρθρα