Γαλλία/Ευρώπη πανηγυρίζουν την ιστορική νίκη κατά της ακροδεξιάς, οι αναλυτές ανησυχούν για τη “συγκατοίκηση” Μακρόν-Μελανσόν

 Γαλλία/Ευρώπη πανηγυρίζουν την ιστορική νίκη κατά της ακροδεξιάς, οι αναλυτές ανησυχούν για τη “συγκατοίκηση” Μακρόν-Μελανσόν

Η ιστορική νίκη της Αριστεράς στη Γαλλία ανατρέπει κάθε δεδομένο σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που έδιναν «αδιαμφισβήτητη πρωτιά» στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και έρχεται μετά τον θρίαμβο των Εργατικών στη Βρετανία. Η συσπείρωση των αρiστερών δυνάμεων σε ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μόλις ένα μήνα πριν τις πρόωρες γαλλικές βουλευτικές εκλογές, αποτέλεσε τελικά ανάχωμα στην εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς που ετοιμαζόταν να λάβει θέση στο Μέγαρο Ελιζέ για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τελικά η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν βρέθηκε στην τρίτη θέση, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos συγκεντρώνει 132 έως 152 έδρες – σαφώς λιγότερες από τις 200 και πλέον έδρες που περίμενε – «ανεβάζοντας» το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη θέση. Το Ensemble βγαίνει κερδισμένο καθώς σημείωσε αύξηση του ποσοστού από τον πρώτο γύρο και συγκεντρώνει 150 έως 170 έδρες.

Σε μια λακωνική δήλωση της γαλλικής προεδρίας «ο πρόεδρος Μακρόν θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, ως εγγυητής των θεσμών. Συνέστησε σύνεση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων» και «όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις».

Το NFP που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου και «ενώνει» την «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Generations, το Place Publique και πολλά άλλα κόμματα και ομάδες με αριστερό προσανατολισμό συγκεντρώνει από 172 έως 192 έδρες.

Αναλυτικά οι έδρες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής:

  • Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν
  • Από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα
  • Από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.

 Μελανσόν: Απετράπη το χειρότερο σενάριο

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε: «Απετράπη το χειρότερο σενάριο. Η Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε, κάτι που αποτελεί τεράστια ανακούφιση για την Γαλλία». Συμπλήρωσε επίσης πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

το βασικό ερώτημα στα χείλη όλων είναι τι σημαίνει αυτό για τη Γαλλία και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Ο Μελανσόν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει, κάτι που συνέβη άμεσα, καθώς ο Ατάλ ήδη ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει αύριο, Δευτέρα (8/7),την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «πιστός στη ρεπουμπλικανική παράδοση». Ωστόσο, βεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του«όσο το απαιτεί το καθήκον» προτού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου ο Μελανσόν τόνισε πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο να κυβερνήσει και «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του», απέφυγε όμως να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε συνεργασία με Μακρόν.

Μπαρντελά: «Η Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς»

«Οι εξελίξεις βάζουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς» δήλωσε ο εκλεκτός της Μαρίν Λεπέν, και αρχηγός του κόμματος Ζορντάν Μπαρντέλα μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης.

Παράλληλα, ο Μπαρντελά, καταδίκασε την «συμμαχία της ατιμίας» που «στερεί από τους Γάλλους μια πολιτική ανάκαμψης».

Πηγές Μακρόν: Θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων, δηλώνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας, ωστόσο, σημειώνουν πως χρειάζεται σύνεση στην ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Γαλλική Προεδρία, που συνεχίζει:

«Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές».

Μαρίν Λεπέν: «Η νίκη μας απλώς αναβάλλεται»

Η Μαρίν Λεπέν είπε την Κυριακή, στο τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που έφερε το κόμμα της στην τρίτη θέση, ότι η νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης «απλώς αναβάλλεται».

Παράλληλα τόνισε ότι το RN ήταν «το πρώτο» κόμμα στην Γαλλία. «Η παλίρροια ανεβαίνει. Δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει και, ως εκ τούτου, η νίκη μας απλώς αναβάλλεται», δήλωσε στο TF1, προσθέτοντας: «Έχω πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία για να απογοητευτώ από ένα αποτέλεσμα όπου διπλασιάζουμε τον αριθμό των βουλευτών μας».

  • Στο άκουσμα των πρώτων exit polls πλήθος αριστερών ψηφοφόρων κατέκλυσαν την εμβληματική πΛας ντε Ρεπουμπλίκ, γιορτάζοντας τον θρίαμβο της Αριστεράς στις κάλπες.

Παρ’ ‘ολο το εορταστικό κλίαμ, οι ιδιοκτήτες κατέβαζαν τα ρολά των καταστημάτων τους λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τη Le Monde. Οι Γάλλοι δεν προτίμησαν τις παραλίες καταγράφοντας συμμετοχή πάνω από 67%, ρεκόρ από το 1997.

Τι θα γίνει στο εξής;

 Το βασικό ερώτημα στα χείλη όλων είναι τι σημαίνει αυτό για τη Γαλλία και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Η ομιλία του ηγέτη της αριστεράς Μελανσόν είναι μια ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι, σημειώνει το AP και προχωρά σε μια πρώτη ανάλυση για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές στη Γαλλία.

Ο Μελανσόν, γράφει το AP, είπε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν και ο Μακρόν έχει αρνηθεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

«Ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων μπροστά μας. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την προοπτική να ηγηθεί της χώρας μαζί με έναν πρωθυπουργό που είναι αντίθετος στις περισσότερες από τις εσωτερικές πολιτικές του» γράφει το πρακτορείο.

Και καταλήγει: «Αυτό είναι ένα αχαρτογράφητο έδαφος για τη Γαλλία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, η Γαλλία δεν έχει παράδοση στο να συναντώνται νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία». 

Σχετικά Άρθρα