Πέθανε ο Γιώργος Σγουράκης- Λίνα Μενδώνη: Κλείνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο

 Πέθανε  ο Γιώργος Σγουράκης- Λίνα Μενδώνη: Κλείνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο

Την απώλεια ενός σπουδαίο ανθρώπου για τα γράμματα, την δημοσιογραφία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό θρηνούν τα Χανιά και όλη η Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Σγουράκης, που ταύτισε το όνομά του αλλά και τη ζωή του με τη θρυλική εκπομπή “Μονόγραμμα” , έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Την είδηση του θανάτου του, γνωστοποίησε ο γιος του Στέλιος, γράφοντας σε ανάρτησή του: «Άδεια η καρέκλα σου από χρόνια μα πάντα ήλπιζα να ξανάρθεις . . .

Πήγαινε τώρα να βρεις τη μάνα, την αγαπημένη σου Ηρώ, και τους φίλους σου, τον Βαγγέλη, τον Βασίλη κι όλη την παρέα, που σίγουρα σε περιμενουν.

Πήγαινε γιατί εδώ ο κοσμος έχει γεμισει τσογλάνια πατέρα, όπως κάποτε σου έλεγε κι ο Τσαρούχης.

Κοιτάνε να καταστρέψουν και να εξαφανησουν το έργο σου γιατί εσένα σε έτρεμαν και δεν τολμούσαν να σε αντιμετωπίσουν στα ίσα, μα τώρα σε παραμερισαν όταν σ’ αισθανθηκαν λαβωμένο από την αρρωστια, κι αυτό σε πλήγωσε βαθιά. Αυτό περίμεναν χρόνια.

Βαριά η κληρονομιά που αφήνεις σε μας αλλά συνάμα και το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα της καταγραφής και διάσωσης του πολιτισμού αυτού του τόπου, όπως κάνατε με την Ηρώ για σχεδόν πενήντα χρόνια … μιαν ολόκληρη ζωή.

Καλό κατευόδιο πατέρα».

ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Ο Γιώργος και η αείμνηστη γυναίκα του Ηρώ, ήταν σκηνοθέτες και δημιουργοί πνευματικών και πολιτιστικών ταινιών, οι οποίες έχουν προβληθεί και προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση και σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού.

Το έργο τους στην ελληνική τηλεόραση ξεπερνά ίσως τις 1000 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το “Μονόγραμμα”, τη μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης.

Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία. όπως η ταινία “Θεόφιλος Γ. Χ”Μιχαήλ”, Α’ Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. “Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία” κ.ά.

Ο Γιώργος Σγουράκης είχε γεννηθεί στα Χανιά. Διετέλεσε πρόεδρος: της “Παγκρητίου Ενώσεως”, του “Συνδέσμου Παραγωγών Ελληνικής Τηλεόρασης”, Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ και Πρόεδρος του “Αρχείου Κρήτης” αλλά και του “Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου – Τηλεόρασης & Oπτικοακουστικών Έργων”.

Λίνα Μενδώνη: Κλείνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο όχι μόνο της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά και του πολιτισμού μας

«Η απώλεια του Γιώργου Σγουράκη, που μας γεμίζει θλίψη, έρχεται να κλείσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο όχι μόνο της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά και του πολιτισμού μας» σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε για τον θάνατο του δημιουργού τού “Μονογράμματος” και απευθύνει ειλικρινέστατα συλλυπητήρια στους γιους του, τον Στέλιο και τον Νίκο, στους πολλούς φίλους και συνεργάτες το .

«Μαζί με την αξέχαστη και αγαπημένη του Ηρώ Σγουράκη, ο Γιώργος συνέλαβε και υλοποίησε μία από τις εμβληματικότερες παραγωγές όλων των εποχών, το θρυλικό πια “Μονόγραμμα”. Με αψεγάδιαστο επαγγελματισμό, τεράστιο μεράκι και βαθιά γνώση και έγνοια για τη διάσωση και προβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος, ο Γιώργος και η Ηρώ μας κληροδοτούν ένα μοναδικό σώμα 400 ταινιών-ντοκουμέντων, οι οποίες καταγράφουν όλες, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, τις μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού μας και ανακεφαλαιώνουν, με τρόπο εύληπτο αλλά βαθύτατο, το έργο και την πορεία τους» αναφέρει η κυρία Μενδώνη και προσθέτει:

«Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη δημιούργησαν, με πείσμα απέναντι σε κάθε αντιξοότητα, μια μοναδική κιβωτό, συνδυάζοντας, όσο ελάχιστοι άλλοι στο είδος τους, την υψηλή ποιότητα με τη μαζικότητα που είναι σύμφυτη με το μέσο το οποίο τίμησαν. Επανακαθόρισαν τι σημαίνει πολιτιστική τηλεόραση, χωρίς εκπτώσεις, αλλά με μεγάλο σεβασμό για το κοινό. Το έργο ζωής του Γιώργου Σγουράκη, το “Μονόγραμμα”, θα αποτελεί εσαεί σημείο αναφοράς, κατέχοντας περίοπτη θέση στην πνευματική κληρονομιά ενός εξαιρετικά πολυσχιδούς ανθρώπου, που μας κατελείπει ένα σπάνιο αρχείο τηλεοπτικών παραγωγών του. Επιτακτικό χρέος η πολύπλευρη ανάδειξή του».

Σχετικά Άρθρα