ΣΥΡΙΖΑ/Σφοδρές αντιδράσεις για τα… “μαύρα” του Αποστολάκη-Μαρινάκης:”Σοβαρές καταγγελίες”

 ΣΥΡΙΖΑ/Σφοδρές αντιδράσεις για τα… “μαύρα” του Αποστολάκη-Μαρινάκης:”Σοβαρές καταγγελίες”

Μύλος τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάρτηση Κασσελάκη περί «μαύρου χρήματος» στο κόμμα. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης σχολιάζοντας τα λεγόμενα του προέδρου του κόμματος, παραδέχτηκε ότι «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχτηκε  -εμμέσως πλην σαφώς – ότι υπάρχει «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ως εξής: «Σοβαρές καταγγελίες γίνονται με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος. Αυτές οι καταγγελίες που δεν υποτιμούμε είναι δουλειά άλλων εξουσιών και όχι της κυβέρνησης», είπε ο Παύλος Μαρινάκης για όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Αποστολάκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τόνισε: «κάθε σοβαρή καταγγελία για να έχει αξιοπιστία πρέπει να διατυπώνεται και να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές. Πολιτική μόνο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκτόξευση διαφόρων κατηγοριών, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή ούτε από το βήμα του εκπροσώπου της κυβέρνησης που έχω την τιμή να βρίσκομαι έχω είτε μέσα από μια πολιτική συζήτηση, να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Αν έχει κάτι περισσότερο σε αυτό που λέμε, αν έχει σοβαρές αιτιάσεις ας πάει στη δικαιοσύνη.

Προσπαθούν να τα μαζέψουν

Από την πλευρά τους, τα κομματικά στελέχη τρέχουν πλέον να «μπαλώσουν» τις δηλώσεις, όπως προσπάθησε να κάνει για παράδειγμα ο Πάναγιώτης Ρήγας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «ο Στέφανος Κασσελάκη είπε κάτι πολύ απλό, δεν μιλάει για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές. Είπε για τον “δικό μου ΣΥΡΙΖΑ”, γιατί είναι αρχηγός σήμερα. Ποτέ δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ “μαύρα” χρήματα, σας το λέω εγώ. Είναι ο πρόεδρος του κόμματος και ο κάθε πρόεδρος λέει για τη δική του περίοδο».

Κατά τα άλλα ο κ. Ρήγας επεσήμανε πως «έχω εικόνα των οικονομικών, τουλάχιστον κατά την περίοδο που ήμουν γραμματέας του κόμματος». Και πρόσθεσε: «Όταν παρέδωσα, δεν είχαμε κανένα χρέος. Την επόμενη περίοδο έγιναν υπερβάλλοντα έξοδα», εξηγώντας ότι έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψιν ότι λόγω χαμηλότερου ποσοστού που πήρε στις εκλογές, εκ των πραγμάτων θα λάμβανε το κόμμα και μικρότερη χρηματοδότηση.

Ζαχαριάδης: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά

Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, διαμήνυσε πως «τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν διαυγή και καθαρά» και απευθυνόμενος προς τον κ. Κασσελάκη διαμήνυσε: «Αν υπάρχει κάτι άλλο, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα».

«Δεν επιτρέπεται να αφήνεται κανένα παράθυρο και περιθώριο συμψηφισμού, κόμματα τα οποία χρωστάνε 500 εκατομμύρια, μισό δις χρωστά η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, 450 εκατομμύρια χρωστάει το ΠαΣοΚ, να κάνουν συμψηφισμό με εμάς που δε χρωστάμε ένα ευρώ. Αυτό λοιπόν πρέπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να το ξεκαθαρίσει και δεν μπορεί σε αυτό να υπάρχει καμία σκιά. Αν υπάρχει κάτι άλλο να το πει ευθέως.

Με φόντο και τη σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη για την ανάρτηση Μωραΐτη, ο κ. Ζαχαριάδης ερωτήθηκε εάν εξωθείται σε παραίτηση, με τον ίδιο να απαντά: «Καταρχήν, δεν θέλω να σχολιάσω δημόσια τοποθετήσεις άλλων συναγωνιστών, γιατί πιστεύω πάντα ότι όταν είσαι σε ένα κόμμα δίνεις έναν αγώνα και πάντα στα κόμματα κάποιος πηγαίνει επειδή το επιθυμεί και το θέλει και ξέρει πού πηγαίνει. Εγώ λοιπόν ξέρω πάρα πολύ καλά σε ποιο κόμμα είμαι τα τελευταία 20 χρόνια και για ποιες ιδέες αγωνίζομαι και θεωρώ ότι εν πάση περιπτώσει αυτή η δημόσια σύγκρουση, να βγαίνει ένας Νίκος Μωραΐτης, και να μου λέει σε εμένα, και εντάξει εμένα, αλλά στον Αλέκο Φλαμπουράρη ο Νίκος Μωραΐτης να πάει στην Νέα Αριστερά, αυτό είναι γελοίο. (…) Ποιος είναι αυτός που έρχεται και μετράει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα στέλνει από δω και από κει;»

Παρέμβαση Τεμπονέρα

Επίσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο ACTION24, σημείωσε πως του είναι αδιανόητο να σκεφτεί ότι υπάρχει υπόνοια για την ηγεσία Τσίπρα.

«Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν και να επεξηγηθούν, και αυτό δεν θα γίνει στα τηλεοπτικά πλατό, αλλά στις συνεδριάσεις των οργάνων μας που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρατηρώ φαινόμενα και μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας. Αυτό δεν χρειάζεται. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε έξω και μπροστά, όχι πίσω και μέσα. Και αυτό αφορά το σύνολο του προοδευτικού χώρου. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων τού χθες», τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ο Κασσελάκης στοχοποιεί Τσίπρα

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να μιλήσει για «rebranding» του κόμματος, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές κατά του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «μαύρο χρήμα». Παράλληλα, έκανε στροφή 180 μοιρών στο ενδεχόμενο μιας ενιαίας κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα, ο Στ. Κασσελάκης παρουσίασε ένα κόμμα με αμιγώς αρχηγοκεντρικό προφίλ, με μια διαφορετική ιεραρχία και ένα αλλαγμένο πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα υλοποιήσει ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε υπαινιγμούς για χάος», το οποίο παρέλαβε ως προς τα οικονομικά του κόμματος, ενώ προανήγγειλε ένα νέο κύκλο απολύσεων, λέγοντας πως «δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού». Παράλληλα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε περί «μαύρου χρήματος». Είπε χαρακτηριστικά: «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: ”πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν – Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Και μόνον η χρήση της κτητικής αντωνυμίας (σ.σ. ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ) καταδεικνύει τις προθέσεις του Στ. Κασσελάκη, ενώ παράλληλα αφήνει υπονοούμενα για τις πρακτικές που ακολουθούσε το κόμμα την περίοδο Τσίπρα.

«Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων ”τάσεων”, και χωρίς επαρκή κοστολόγηση», ανέφερε σε άλλο σημείο της ανάρτησής του, ασκώντας εμμέσως κριτική στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Μέτωπο κατά των «τοτέμ του ΣΥΡΙΖΑ»

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τις κακές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο Στ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι «μπορεί -έχοντας δύο διασπάσεις στην πλάτη μας και ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας- να μην μπορέσαμε να καρπωθούμε μερίδιο από αυτήν την κατάρρευση».

Ωστόσο, το σημείο της ανάρτησης που πυροδότησε εσωκομματική ένταση ήταν εκείνο σχετικά με την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει διατάξεις όπως το όριο των τριών βουλευτικών θητειών. Μια τέτοια προοπτική θα άφηνε εκτός Βουλής τους Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη και Νίκο Παππά, τη στιγμή που «δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς», όπως έγραψε ο ίδιος.

Παράλληλα, έδειξε την πόρτα στην παλαιά φρουρά του κόμματος, όταν έκανε αναφορά στην ανάγκη ανανέωσης μέσω του μητρώου στελεχών, συμπεραίνοντας πως «μέσα από αυτήν «μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C’est la vie…».

Κυβίστηση για τα περί ενιαίας κεντροαριστεράς

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι και τα όσα είχε δηλώσει πριν από μία εβδομάδα στον ΑΝΤ1 ο Στέφανος Κασσελάκης περί μίας ενιαίας κεντροαριστεράς, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και άλλων πολιτικών κινήσεων, μάλλον δεν ισχύουν πλέον, μετά και την ανάρτησή του στα social media.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 είχε πει πως «εάν η κοινωνία θελήσει να είναι αυτό το νέο σχήμα, προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση… Ακόμη και αν είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας».

Ωστόσο, μετά και τα όσα έγραψε χθες, ο ίδιος φαίνεται ξεκάθαρα να απορρίπτει την υφιστάμενη συζήτηση για ένα ενιαίο κεντροαριστερό μέτωπο καλώντας ταυτόχρονα τους υποστηρικτές του «να αγνοήσουν τα στημένα παιχνίδια του συστήματος και τους μοχλευτές του».Κ. Ζαχαριάδης: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά – Να δώσει εξηγήσεις ο Κασσελάκης

Την ίδια στιγμή, η αντίδραση για τα περί δεινής οικονομικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από την πλευρά του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα όσα είχε γράψει στην ανάρτησή του.

«Εγώ είμαι 20 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 4 στην Πολιτική Γραμματεία και εδώ και περίπου 8 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά και ήταν η κομματική του επιχορήγηση, ήταν οι εισφορές των βουλευτών, όταν εγώ ήμουν βουλευτής έδινα κάθε μήνα 2.150 ευρώ από τη βουλευτική μου αποζημίωση και βέβαια οι εισφορές των μελών του και έτσι πορεύτηκε αυτό το κόμμα για να το πάρει η σημερινή ηγεσία χωρίς ένα ευρώ χρέος. Αν υπάρχει κάτι άλλο, από αυτά τα οποία λέω, να ειπωθεί καθαρά και χωρίς υπονοούμενα», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Σχετικά Άρθρα