ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 5ετία χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

 ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 5ετία χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

Την αγανάκτηση και τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει για άλλη μία φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις απίστευτες καθυστερήσεις στην πλήρωση θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας μέσω των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ.

Χαρακτηριστικά, η Ομοσπονδία αναφέρει πως η προκήρυξη των 4.000 θέσεων για τα νοσοκομεία που προκηρύχθηκε το 2019 από το ΑΣΕΠ, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί(!), λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ!

«Με αυτούς τους ρυθμούς, ο προγραμματισμός για 6.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ από την κυβέρνηση για το 2024 θα ολοκληρωθεί στο ΑΣΕΠ το 2030..», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Επικουρικό προσωπικό δεν προσλαμβάνεται λόγω δημοσιονομικών περιορισμών

«Το 2023, προσελήφθησαν μόνο 150 επικουρικοί υπάλληλοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και για το έτος 2024, δεν άνοιξαν καν οι επικουρικοί πίνακες. Βέβαια, ισχύουν οι περυσινοί, αλλά ‘δώρον άδωρον’», προσθέτει.

«Κάθε μήνα αποχωρούν 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αντικαθίστανται. Πώς θα αντέξει το Σύστημα και το προσωπικό που έχει απομείνει;», θέτει το εύλογο ερώτημα και καταλήγει:

«Επισημαίνουμε ότι και με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών δεν θα δούμε νέο προσωπικό στα νοσοκομεία. Οι συμβασιούχοι θα καταλάβουν θέσεις μονίμων και αρκετοί μόνιμοι επιλέγουν άλλα νοσοκομεία για να εργασθούν».

Διοικητές Νοσοκομείων

«Έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί για τον αξιοκρατικό διορισμό των Διοικητών των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών. Μέχρι τώρα, τοποθετούνται με κομματικά κριτήρια».

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννάκος, σχολιάζοντας τις εξετάσεις για Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕάρχες από το ΑΣΕΠ, δεν αποφεύγει την παρατήρηση ότι τα αποτελέσματά τους εκδόθηκαν γρήγορα, εν αντιθέσει με τους διαγωνισμούς για προσλήψεις προσωπικού(!) αλλά τις χαρακτηρίζει –όπως αποδεικνύεται εκ των αποτελεσμάτων- αξιοκρατικές.

Στο σημείο αυτό όμως διατυπώνει την ένστασή του, προφανώς εκπροσωπώντας τον κλάδο, επί του πρακτικού μέρους της αποτελεσματικότητας των «νικητών» του διαγωνισμού στην εκτέλεση του διοικητικού τους έργου.

«Υπάρχουν διοικητές που ‘έσκισαν’ στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, που όμως τα έχουν ‘κάνει θάλασσα’ στα νοσοκομεία και υπάρχουν διοικητές που απέτυχαν στις εξετάσεις που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

Άρα, οι νυν Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων πρώτα θα έπρεπε να αξιολογηθούν αντικειμενικά για το έργο τους. Να πάνε σπίτι τους όσοι ‘τα έκαναν μπάχαλο’ και στη θέση τους να προσληφθούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού. Όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους γιατί να φύγουν;», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. 

Σχετικά Άρθρα