Χεζμπολάχ: Ευθείες απειλές για επίθεση στην Κύπρο, αν συνεχίσει να βοηθά το Ισραήλ -Απάντηση Χριστοδουλίδη

 Χεζμπολάχ: Ευθείες απειλές για επίθεση στην Κύπρο, αν συνεχίσει να βοηθά το  Ισραήλ -Απάντηση Χριστοδουλίδη

Ευθείες απειλές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα για πρώτη φορά, προειδοποιώντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου» εάν συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σε τηλεοπτικό διάγγελμα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ομάδα του θα πολεμήσει «χωρίς κανόνες» και «χωρίς όρια» σε περίπτωση μεγαλύτερου πολέμου με το Ισραήλ και ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπάρχει ασφαλές μέρος. Ο ίδιος διαμήνυσε ταυτόχρονα ότι στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και στόχοι στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Απάντηση Χριστοδουλίδη στις απειλές της Χεζμπολάχ

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η χώρα του αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, και κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Λιβάνου Χασάν Νασράλα και τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της Κύπρου, ο κ.Χριστοδουλίδης αφού σημείωσε ότι έχει διαβάσει τις δηλώσεις που έχουν γίνει, απάντησε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» επεσήμανε.

Και επανέλαβε πως η Κύπρος, η χώρα μας, δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. «Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως «φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν».

«Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, ο Νϊκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις» κάτι που «σε καμία απολύτως περίπτωση» δεν ισχύει, όπως ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αν θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για αυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε «σίγουρα, μέσω της διπλωματικής οδού», επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «το τι πράττει η Κύπρος είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ» και πως «η Κύπρος είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Σχετικά Άρθρα