“Ταράζουν” ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι παρεμβάσεις για την κεντροαριστερά στη Διάσκεψη Τσίπρα

 “Ταράζουν” ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι παρεμβάσεις για την κεντροαριστερά στη Διάσκεψη Τσίπρα

Η είδηση την πρώτη μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας (ΙΑΤ) δεν βγήκε από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ertnews, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας με αφορμή τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.

“Το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στον φασισμό και την ανάπτυξη του συντηρητισμού πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους μας” τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του δημάρχου  Αθηναίων Χάρη Δούκα στην θεματική ενότητα για την “Κλιματική Κρίση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη” και του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο των εργασιών της  Διεθνούς Διάσκεψης απόψε που είναι αφιερωμένες στο “Μέλλον της Ευρώπης”.

Με τον…”όλο ΣΥΡΙΖΑ” να δίνει το παρών στη Διεθνή Διάσκεψη πλην του Παύλου Πολάκη, ο κ. Τσίπρας την πρώτη επικεντρώθηκε στο μείζον θέμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και είχε μια θερμή χειραψία με τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο είχε προηγηθεί μια ανάρτηση του Χανιωτη βουλευτή, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που τον χωρίζει πλεόν από τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και από την ηγεσία Κασσελάκη, γεγονός που…”δήλωσε” και με την απουσία του από την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

  • “Δεν χρειαζόμαστε άλλα ινστιτούτα και στρογγυλά τραπέζια” έγραψε στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος προφανώς στο Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας “η βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα έρθει με αγορασμένα ΜΜΕ, ελεγχόμενη και διεφθαρμένη Δικαιοσύνη και επιτελικό κράτος που κυριαρχούν μαφίες που μοιράζουν απευθείας αναθέσεις” και καταγγελοντας σενάρια “ελεγχόμενων συγκλίσεων”, ενώ  χρειαζόμαστε “πολιτική γραμμή αναδιανομής από την ελίτ και την ολιγαρχία προς όφελος της μισθωτής εργασίας,της αγροτικής παραγωγής και των μικρομεσαίων”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την εμφάνισή του στο συνέδριο του ΙΑΤ δήλωσε “παρών” ακόμη και σε εκλογική “αντιπαράθεση” με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα ηγεσίας σε έναν νέο κεντροαριστερό πολιτικό φορέα.

“Εαν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο σχήμα, προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση… Ακόμη και αν είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας”, ανέφερε χαρακτηριστικα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, με αφορμή την πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. “Μου είναι αδιάφορο που κάλεσε τον κύριο Χαρίτση. Αν θέλει να προσκαλέσει το πρώην πολιτικό του συμβούλιο στην εκδήλωση που κάνει, είναι απολύτως σεβαστό” συνέχισε, ενώ για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε τη Νέα Αριστερά “μόρφωμα”

Ο κ. Κασσελάκης αποκάλυψε ακόμη ότι  τους επόμενους μήνες θα φτιάξει μία “σκιώδη κυβέρνηση”προκειμένου όπως είπε “να ξέρει ο ελληνικός λαός ακριβώς ποιοι θα είναι γύρω μου όταν θα κληθούμε να κυβερνήσουμε” ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως ικανοποιητικό λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όταν έχεις νέους και λαϊκές συνοικίες συνεχίζεις και χτίζεις. Είναι παρακαταθήκη για εμάς ότι ρίξαμε τη Νέα Δημοκρατία στο 28%”

Και όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης απάντησε πως “πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία προγραμματικής σύγκλισης” και “Πρέπει να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο τι πιστεύουμε” σημειώνοντας “Η λύση είναι να συνεργαστούμε εκεί που αλλάζουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Υπάρχουν δύο πεδία: Το πρώτο είναι το κοινοβουλευτικό και το δεύτερο στην κοινωνία των πολιτών”

  • Μάλιστα παρέθεσε ορισμένες από τις προϋποθέσεις που τίθεται για τυχόν συνεργασίες, λέγοντας “Το λέω ξεκάθαρα ότι αν λέμε για την μεγάλη προοδευτική παράταξη, δεν έχω κανένα πρόβλημα, οι άνθρωποι που θα την εκπροσωπήσουν, να είναι άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει την ισότητα στον γάμο.” και διερωτήθηκε “Ο κ. Ανδρουλάκης ή όποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θα θέσει την ίδια προϋπόθεση;”

“Και τα δύο σενάρια, καταλήγουν σε μια ηγεσία που πρέπει να έχουν λαϊκή νομιμοποίηση. Επίσης η κοινή παράταξη έχει τα ζητήματα του χρέους του ΠΑΣΟΚ” ανέφερε ακόμη και με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπογράμμισε “Είμαι με το θύμα, όχι με τον θύτη. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι το θύμα εδώ. Ο θύτης είναι το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο ανιψιός του. Πού είναι αυτή η υπόθεση στον Άρειο Πάγο. Μπορούμε να μάθουμε τι γίνεται με αυτή την υπόθεση;”.

Να σημειωθεί ότι σε μια αργοπορημένη ανάρτηση του στο Χ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε “Περήφανος για την Ιστορία της παράταξής μας. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήραν μια γενναία απόφαση κόντρα σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Μια απόφαση πατριωτισμού. Καλή αρχή @atsipras στο νέο εγχείρημα. Πριν σχεδόν ένα χρόνο βρέθηκα στη λίμνη Δοϊράνης, στα σύνορα της χώρας, πριν καν πάρω την απόφαση να κατέβω ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με ειλικρίνεια, αδιαμεσολάβητα, όπως κάνω πάντα, σας μίλησα για τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών: Πατριώτης είναι αυτός που με αυταπάρνηση θυσιάζει κάτι από τον εαυτό του για το κληροδότημα της πατρίδας του.”.

Όσαον αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ που προ-ετοιμάζει ο κ. Κασσελάκης αυτός μάλλον ξεκίνησε από τη ομάδα των επιστημονικών συνεργατών της ΚΟ καθώς με απόφασή του απολύθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος! “Μετά την αντικαταστατική απομάκρυνσή μου από τη θέση του Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, την επομένη της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δυστυχώς σήμερα (σ.σ. χθες) και πάλι αιφνιδίως, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ενημερώθηκα εκ μέρους της ΚΟ από την Γιώτα Πούλου ότι η συνεργασία που είχα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παύει να ισχύει με εντολή του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.”  ανέφερε με γραπτή δήλωσή του ο κ. Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι “το νέο στοιχείο αυτής της εβδομάδας ήταν η πρόταση που έχω καταθέσει – όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι – για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο. Είναι αδιανόητο, η απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς, που απασχολούν σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη, να είναι αυτή.”

“Είναι πρωτοφανής απόφαση για οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα” σχολίασε και πρόσθεσε “Τραγική ειρωνεία. Πριν λίγα χρόνια, ορισμένοι αναλάβαμε προσωπικό και πολιτικό κόστος, στηρίξαμε και ψηφίσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και κόντρα στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος συγκροτήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία. Η ενημέρωσή μου σήμερα έγινε τη στιγμή που συνομιλούσα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης των Ινστιτούτων Τσίπρα και Ζάεφ για εκείνες της ιστορικές στιγμές της ψήφισης και την ανάγκη σήμερα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.”.

  • Η διακοπή της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο μετά από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, δεν έμεινε ασχολίαστη κατά την διάρκεια της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών.

“Καλά βρε Βαγγέλη, είναι δυνατόν ο Κασσελάκης να απολύει τον Θεοχαρόπουλο επειδή είπε την πολιτική του άποψη;” ακούστηκε να λέει ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης στον Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος του απάντησε “Τι να σου πω, τώρα το είδα κι εγώ από τα σάιτ”. 

“Είναι ντροπή, είναι κατάντια και να του πεις ότι σου το είπα” φέρεται να του είπε τέλος ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σχετικά Άρθρα