Ισραήλ: Δυσαρέσκεια Νετανιάχου με τον Στρατό – Τι τον εξόργισε

 Ισραήλ: Δυσαρέσκεια Νετανιάχου με τον Στρατό – Τι τον εξόργισε

Τη δυσαρέσκειά του για τα σχέδια του ισραηλινού στρατού για παύσεις των μαχών καθημερινά σε συγκεκριμένες ώρες και κατά μήκος ενός από τους κύριους δρόμους που οδηγούν στη Γάζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, τάχθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καθημερινά από τις 05:00 GMT έως τις 16:00 GMT θα σταματούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή που εκτείνεται από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ έως τον δρόμο Σαλάχ αλ-Ντιν και μετά προς τα βόρεια. Unmute

Ο στρατός διευκρίνισε ωστόσο ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά στη Ράφα, όπου επικεντρώνει την προσοχή του στη νότια Γάζα, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν το Σάββατο 8 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει αξιωματούχος του Ισραήλ, “όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την 11ωρη ανθρωπιστική παύση το πρωί, στράφηκε στον υπουργό Άμυνας και του κατέστησε σαφές ότι το θεωρεί απαράδεκτο.

Η αντίδραση του Νετανιάχου καταδεικνύει τις πολιτικές εντάσεις που προκαλεί το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, την ώρα που διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, επέκρινε επίσης την απόφαση παύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας αυτόν που έλαβε την απόφαση “ανόητο” και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του.

Η νέα αυτή διαμάχη είναι η τελευταία σε σειρά διενέξεων μεταξύ των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού και του στρατού για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, που διανύει πλέον τον ένατο μήνα.

Έλαβε δε χώρα μια εβδομάδα αφότου ο κεντρώος πρώην στρατηγός Μπένι Γκαντς παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου, κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για αναποτελεσματική στρατηγική στη Γάζα.

Οι διαφορές εντός του κυβερνητικού συνασπισμού έγιναν ακόμη πιο εμφανείς την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο στρατολόγησης των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, τον οποίο ο υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ καταψήφισε αψηφώντας τις κομματικές εντολές, λέγοντας ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες του στρατού.

Τα θρησκευτικά κόμματα του συνασπισμού αντιτάχθηκαν σθεναρά στη στράτευση των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, προκαλώντας την οργή πολλών Ισραηλινών.

Ο αντιστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, επικεφαλής του στρατού, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι “απαραίτητο” να στρατολογηθούν περισσότερα μέλη της ταχέως αναπτυσσόμενης υπερ-ορθόδοξης κοινότητας.

Σχετικά Άρθρα