POLITICO: Σχέδιο Μισέλ για προώθηση Μητσοτάκη στην προεδρία της Κομισιόν-Διαψεύδει η εκπρόσωπος του Προέδρου

 POLITICO: Σχέδιο Μισέλ για προώθηση Μητσοτάκη στην προεδρία της Κομισιόν-Διαψεύδει η εκπρόσωπος του Προέδρου

Διαψεύδει η εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δημοσίευμα του POLITICO ότι ο Σαρλ Μισέλ προωθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόεδρο της Κομισιόν στη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ecaterina Casinge αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Για άλλη μια φορά, πρόκειται για #fakenews και ψέματα @POLITICOEurope.
Ο Πρόεδρος έχει διαβουλευτεί με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά για τη διαδικασία των κορυφαίων θέσεων εργασίας. Ο Πρόεδρος δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα σε αυτό το στάδιο”.

Το POLITICO δημοσιεύει την είδηση επικαλούμενο πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας για το σχέδιο Μισέλ. Μια δεύτερη θητεία μπορεί φαινομενικά να είναι στο τσεπάκι για τη φον ντερ Λάιεν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές. Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ακόμη μια απέλπιδα προσπάθεια να ρίξουν τη φον ντερ Λάιεν.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να το γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό».

Για να στρίψει το μαχαίρι ακόμα περισσότερο, ο Μισέλ προτείνει σε όσους συνομιλεί ότι η Δανή πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν μπορεί να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αρέσει πολύ στη φον ντερ Λάιεν και του οποίου το όνομα προοιωνίζεται για την κορυφαία θέση. 

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για τη χάραξη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν που έχει στο κεφάλι του», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. 

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικών καυγάδων μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν. 

Παρόλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ενάντια στην φον ντερ Λάιεν στις συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζητήσει δουλειά στις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, ο οποίος είναι Έλληνας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν «εντελώς γελοίο. Δεν είναι ούτε ένα στο εκατομμύριο». 

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, είπε ότι είναι φυσιολογικό να ρίχνει διάφορα ονόματα στις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. 

Μερικοί από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συνεχής ανάγκη του Μισέλ για εκδίκηση έρχεται σε αντίθεση με τις ελπίδες των ηγετών για μια γρήγορη συμφωνία. Αφού το κεντροδεξιό ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε ξεκάθαρη νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών, ήταν ξεκάθαρο το προβάδισμα της για τη θέση της Επιτροπής.

Οι συνεχείς προσπάθειες του Μισέλ να υπονομεύσει τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν έχουν αποδυναμώσει κάθε αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις από τις οποίες είχε αποχωρήσει ο Μισέλ, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απωθήσει τις προηγούμενες προσπάθειες του Μισέλ να απορρίψει τη φον ντερ Λάιεν, όπως η αναβολή της διαδικασίας για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας για μετά το καλοκαίρι και η προσπάθεια αποκλεισμού της από ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η φον ντερ Λάιεν δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση για το δείπνο των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα. «Ο επαναδιορισμός του φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητος μέχρι στιγμής, οπότε όλοι το βλέπουν ως αυτό που φαίνεται πως είναι: παιδική εκδίκηση. Μετά το Sofagate παίρνουμε τώρα το dinnergate. Θλιβερό», είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η ομάδα της φον ντερ Λάιεν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης. 

Έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Μισέλ πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. 

Καθεμία από τις τρεις κύριες πολιτικές οικογένειες – το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι – έχουν ορίσει δύο ηγέτες ως πολιτικούς διαπραγματευτές τους κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών. 

«Τα κόμματα και οι ηγέτες θα το κανονίσουν μεταξύ τους», είπε ο πρώτος διπλωμάτης.

Σχετικά Άρθρα