Καύσωνας χωρίς… κόντρα μετεωρολόγων δεν γίνεται- Τσατραφύλλιας κατά Μαρουσάκη με “σφήνα” Κολυδά, Γιαννόπουλου

 Καύσωνας χωρίς… κόντρα μετεωρολόγων δεν γίνεται- Τσατραφύλλιας κατά Μαρουσάκη με “σφήνα” Κολυδά, Γιαννόπουλου

Μετά τον καύσωνα με τα 43αρια οι μετεωρολόγοι και η ΕΜΥ, προβλέπουν ότι από την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε μια ανάρτησή του χθες, παρουσίαζε ένα διάγραμμα και έγραφε, μεταξύ άλλων:

«Στο συγκεκριμένο διάγραμμα που αναφέρεται στην Αθήνα έχουμε βάλει και τα όρια με τις γκρι γραμμές σχετικά με τον καύσωνα, την πολλή ζέστη ή την πιο ήπια ζέστη.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί.

Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.

Μετά μάλιστα και το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.

Κίνδυνοι

  1. Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
  2. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα».

Η απάντηση ήρθε από τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, ο οποίος επίσης σε ανάρτησή του σημείωνε: «Κανένα μπουρίνι και καμιά επικίνδυνη καταιγίδα δεν θα εκδηλωθεί το Σ/Κ. Κάπου να υπάρχει και ένα μέτρο και να διασταυρώνεται  η πληροφορία. #fakenews».

Σήμερα στην πρόγνωσή του στο Open, ο κ. Μαρουσάκης επέμεινε πως «από αύριο σιγά σιγά, πρώτα στα δυτικά και βόρεια και μέχρι το τέλος της ημέρας και λίγο πιο ανατολικά και νότια θα συναντήσουμε σημαντική πτώση του υδραργύρου, ακόμη όμως και καταιγίδες επικίνδυνες για τη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ψυχρό μέτωπο που «θα εκτοπίσει τις θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή της Τουρκίας και της Κύπρου και καθώς θα γίνει η σύγκρουση αυτή του ψυχρότερου με τον πολύ θερμότερο αέρα θα αναπτυχθεί έντονη αστάθεια, άρα θα έχουμε επικίνδυνες καταιγίδες αύριο το απόγευμα, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Μακεδονίας, της Θράκης και την περιοχή του βόρειου, βορειοανατολικού Αιγαίου. Είναι πιθανόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα έχουμε έντονους κεραυνούς. Προσοχή και στα μπουρίνια.

Αυτός ο βορειοδυτικός άνεμος που θα ενισχυθεί θα αφορά το σύνολο της χώρας μας και καθώς θα βρει στο πέρασμά του αυτή τη θερμή και πολύ ξηρή επιφάνεια, είναι αρκετά εύκολο αν υπάρξει κάποια εκδήλωση πυρκαγιάς να την εξαπλώσει με εύκολο τρόπο».

Όπως ανέφερε στη σημερινή του πρόγνωση ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος μπορεί να σωθούμε και σήμερα, τουλάχιστον από τα 43άρια, καθώς επικρατούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες. Επεσήμανε, πως οι θερμοκρασίες που δίνει αυτή τη στιγμή η ΕΜΥ βασίζονται σε μοντέλα που δεν έχουν υπολογίσει την σκόνη.

Την ίδια άποψη εξέφρασε με tweet του και ο διευθυντής της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολλυδάς, τονίζοντας πως μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκτός από την Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα