Η πρωτεύουσα που είναι ένας αναπάντεχα καλοκαιρινός προορισμός

 Η πρωτεύουσα που είναι ένας αναπάντεχα καλοκαιρινός προορισμός

Συνυφασμένη στο μυαλό μας με τα ατμοσφαιρικά κρύα βράδια του χειμώνα και με τις παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές, η πανέμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας συνεχίσει να εκπλήσσει τους επισκέπτες που αποφασίζουν να δώσουν μία ευκαιρία στη γοητεία της τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ολόκληρη η αυστριακή πρωτεύουσα είναι γεμάτη με καταπράσινα πάρκα και ανθισμένους κήπους όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα αξέχαστο πικ νικ, χαζεύοντας το γοητευτικό βιεννέζικο τοπίο. Την ίδια στιγμή, δεκάδες φεστιβάλ και συναυλίες διοργανώνονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στη Βιέννη, ενώ μπορείτε να κάνετε στάση σε υπαίθριες εκθέσεις ζωγραφικής ή να δείτε μία ταινία σε κάποιον από τους θερινούς κινηματογράφους της πόλης που προσφέρουν μία εμπειρία μοναδική.Unmute

Με τον καιρό να είναι ο απόλυτος σύμμαχος, θα ανακαλύψετε μία άλλη πλευρά της Βιέννης με τη φύση στην πρωτεύουσα της Αυστρίας να είναι πραγματικά στα καλύτερά της από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από τη μία, οι υπέροχες υπαίθριες εκδηλώσεις και από την άλλη, ο ωραίος Δούναβης που διατρέχει την Βιέννη και τα καλοκαίρια μεταμορφώνεται σε έναν απέραντο, υδάτινο «παιδότοπο» όπου μπορείτε να απολαύσετε κάθε θαλάσσιο σπορ ή απλά να λιαστείτε στις αμέτρητες ξαπλώστρες που θα βρείτε στις όχθες του.

Παράλληλα, μάλλον δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε τα διάσημα αξιοθέατα της πόλης, να εξερευνήσετε τα μουσεία και τα ανάκτορα και να αφεθείτε στην ομορφιά ενός τόπου που, λαθεμένα, έχει συνδεθεί στις συνειδήσεις μας με τον χειμώνα, αλλά παραμένει στην πραγματικότητα ένας φανταστικός καλοκαιρινός προορισμός.

Βιέννη/Photo: Unsplash
Photo: Unsplash

Οι ζεστές θερμοκρασίες, οι φωτεινές μέρες και ο ήλιος που τα καλοκαίρια δύει πολύ αργά είναι τα βασικά συστατικά μίας ονειρεμένης καλοκαιρινής απόδρασης στη Βιέννη.

Τον Ιούνιο, η θερμοκρασία κυμαίνεται ανάμεσα στους 15 και τους 25°C, ενώ οι βροχές είναι ήπιες και σπάνιες. Από την άλλη, τον Ιούλιο είναι μάλλον πιθανότερο να βρέξει αλλά η θερμοκρασία είναι ακόμα πιο υψηλή, από 22 έως 32°C. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στη Βιέννη τον Ιούλιο τσεκάρετε ότι το δωμάτιο που έχετε κλείσει διαθέτει κλιματισμό καθώς στα ξενοδοχεία της αυστριακής πρωτεύουσας κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τα βράδια αρχίζουν να γίνονται σταδιακά πιο δροσερά και σίγουρα θα χρειαστείτε ένα πανωφόρι, ειδικά αν έχετε προγραμματίσει υπαίθριες δραστηριότητες. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 12 έως 28°C και είναι πιο πιθανό να πετύχετε συννεφιασμένες ημέρες, ωστόσο, ο καιρός εξακολουθεί να είναι γλυκός και να ευνοεί τις βόλτες στην πόλη, το περπάτημα και την εξερεύνηση.

To ιστορικό κέντρο της Βιέννης/Photo: Shutterstock

Βόλτα στο Ιστορικό Κέντρο της Βιέννης

Μέσα σε ψηλά, σύγχρονα κτήρια, δεκάδες καταστήματα τεχνολογίας και αμέτρητες μπουτίκ μεγάλων brand μόδας, το ιστορικό κέντρο της Βιέννης, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2001, μοιάζει σαν ένα απρόσμενο στολίδι μεταφερμένο στο σήμερα από έναν κόσμο μακρινό και πολύ διαφορετικό. Οι ντόπιοι την αποκαλούν Innere Stadt, δηλαδή «εσωτερική πόλη» και αυτό πραγματικά είναι: μία μικρή, μαγευτική, αλλοτινή πόλη περιχαρακωμένη στα πλαίσια μίας μεγάλης πρωτεύουσας, μία πόλη μέσα σε μία άλλη πόλη, οι δύο τους διαφέρουν σε τόσα πολλά σημεία αλλά η κληρονομιά της μιας είναι διάχυτη μέσα στον πυρήνα της άλλης.

Το καλοκαίρι, κάτω από το θερμό φως του ήλιου της κεντρικής Ευρώπης, αυτό το ιστορικό κομμάτι της αυστριακής πρωτεύουσας μοιάζει ακόμα πιο γοητευτικό. Θα περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια της Παλιάς Πόλης και θα απολαύσετε έναν καφέ ή ένα δροσιστικό απεριτίφ σε κάποιο από τα όμορφα μπαρ του κέντρου που βγάζουν τα τραπεζάκια τους στους πεζόδρομους, χαζεύοντας τον κόσμο να περνά.

Ο πορτοκαλεώνας στο πάρκο Schönbrunn/Photo: Shutterstock

Το ανάκτορο Schönbrunn

Στα δυτικά προάστια της Βιέννης, ένα γιγάντιο παλάτι, γνωστό και ως «οι Βερσαλλίες της Αυστρίας» αποτέλεσε «καταφύγιο» για τη Σίσσυ και τον σύζυγό της, σε μία περίοδο που η νεαρή πριγκίπισσα της Αυστροουγγαρίας δεν άντεχε άλλο τον διαρκή έλεγχο και την ασταμάτητη πίεση της πεθεράς της.

Το πανέμορφο Schönbrunn χτισμένο, φυσικά, σε μπαρόκ ρυθμό, αποτελώντας το πιο χαρακτηριστικό και σπουδαίο δείγμα αντίστοιχης αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Αυστρία. Το παλάτι του 1700 ανακαινίσθηκε από την τελευταία αυτοκράτειρα της δυναστείας των Αψβούργων, Μαρία Θηρεσία, το 1743 προκειμένου να στεγάσει την ίδια και τον σύζυγό της, Φραγκίσκο Α’ και από τότε υπήρξε σταθερό σημείο συνάντησης για την αριστοκρατία και το μέρος όπου λάμβαναν χώρα πολλά από τα σημαντικά γεγονότα της αυλής.

Αυτό το μεγαλεπήβολο «σπίτι» επέλεξε η Σίσσυ για μόνιμη κατοικία της και σήμερα, σε 45 από τα 1.441 συνολικά δωμάτια του, μπορείτε να δείτε χιλιάδες εκθέματα από την πιο λαμπρή περίοδο της Αυστοουγγρικής αυτοκρατορίας. Ακόμα, στους μεγάλους, πανέμορφους κήπους του ανακτόρου, που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής και είναι πιο ωραίοι από ποτέ τα καλοκαίρια, θα συναντήσετε έναν υπέροχο πορτοκαλεώνα και τον περίφημο ζωολογικό κήπο της πόλης. Πρόκειται για τον πιο παλιό ζωολογικό κήπου του κόσμου και έναν από τους καλύτερους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξετρελαθούν.

Το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ για τους ενήλικες και 13 ευρώ για τα παιδιά.

Η συνοικία των Μουσείων

Στο σημείο που κάποτε βρίσκονταν οι τεράστιοι στάβλοι της αυτοκρατορικής αυλής μία πέρα ως πέρα καλλιτεχνική συνοικία υποδέχθηκε για πρώτη φορά τους επισκέπτες το 2001, μετά από τρία χρόνια συνεχόμενων ανακατασκευών και συνολική δαπάνη που ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα η περιοχή MuseumsQuartier (η γειτονιά των μουσείων) φιλοξενεί πολλά εικαστικά ιδρύματα, όπως το μουσείο Leopold αλλά και το υπερσύγχρονο κτήριο του MUMOK, όπως αποκαλούν εν συντομία το Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ίδρυμα Ludwig της Βιέννης. Ανάμεσα σε αυτά και αρκετοί χώροι οι οποίοι στεγάζουν αποκλειστικά εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη γκαλερί Kunsthalle Wien, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τα εκθέματα ανανεώνονται συνεχώς. Εδώ θα παρακολουθήσετε τον Μάιο και τον Ιούνιο και το φεστιβάλ Wiener Festwochen, ένα ετήσιο γεγονός με επίκεντρο την κλασική μουσική.

Στην περιοχή θα συναντήσετε και το φημισμένο, διεθνές ίδρυμα χορού Tanzquartier, όπως και αμέτρητα καλλιτεχνικά στούντιο ανθρώπων που εργάζονται και ζουν μόνιμα στη MuseumsQuartier. Υπολογίζεται ότι πλέον περίπου 735 καλλιτέχνες έχουν τις κατοικίες τους και τους χώρους εργασίας τους στη MuseumsQuartier, στο πλαίσιο ενός κρατικού σχεδίου που είχε σαν στόχο την πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο κέντρο ανταλλαγής ιδεών με τη μορφή αστικής, όμορφης γειτονιάς, πλημμυρισμένης από μουσεία, γκαλερί, καλλιτεχνικά ιδρύματα και ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν μέσα από την τέχνη της. Στα όσα θα δείτε, συγκαταλέγονται ακόμα πολλές δημιουργικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης.

O Παλιός Δούναβης/Photo: Shutterstock

Βουτιά στην «παραλία» της Βιέννης

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, καθώς στη Βιέννη οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ωστόσο, στην αυστριακή πρωτεύουσα υπάρχουν πάρα πολλές πισίνες (τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές), πολλά waterparks και θεματικά πάρκα, ακόμα και ποταμόπλοιο για να απολαύσετε τη βόλτα σας στον Δούναβη μέσα από μία πισίνα με δυνατή μουσική και άφθονο ποτό.

Καλοκαίρι στις όχθες του Δούναβη/Photo: Shutterstock

Οι ντόπιοι λατρεύουν τις βουτιές, ειδικά όταν πρόκειται για μία ηλιόλουστη Κυριακή του καλοκαιριού και δεν χάνουν ευκαιρία να κατέβουν μέχρι τις όχθες του Alte Donau (Παλιός Δούναβης), μίας ειδυλλιακής περιοχής γεμάτη ξύλινες προβλήτες που ξεδιπλώνονται πάνω απ’ το ποτάμι, βαρκούλες τις οποίες μπορείτε να νοικιάσετε για να απολαύσετε μία μαγευτική βόλτα και θαλάσσια ποδήλατα για μία ακόμα πιο διασκεδαστική εμπειρία. Γι’ αυτό, αν ταξιδέψετε στη Βιέννη, άνοιξη ή καλοκαίρι, πάρτε μαζί σας τα μαγιό σας και γίνετε ένα με το πλήθος που κάνει ηλιοθεραπεία, κολυμπάει, παίζει δίπλα στο νερό ή δοκιμάζει θαλασσινές γεύσεις σε κάποιο από πολλά κοντινά εστιατόρια.

Η Βιέννη είναι ένας αναπάντεχα καλοκαιρινός προορισμός/Photo: Shutterstock

Για μία απόλυτα ρετρό εμπειρία, μπορείτε να δοκιμάσετε και την ανοικτή πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων Schönbrunner Pool στην καρδιά ενός γαλήνιου πάρκου. Το περιβάλλον μέσα στα καταπράσινα δέντρα είναι ειδυλλιακό και εσείς θα νιώσετε σαν να έχετε ταξιδέψει πίσω στη δεκαετία του 1920. Την ίδια στιγμή η επίσης θαυμάσια πισίνα Krapfenwaldlbad στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου προσφέρει επίσης σκηνικό βγαλμένο από καρτ ποστάλ μίας άλλης εποχής και, βέβαια, συγκλονιστική θέα σε ολόκληρη την πόλη.

Aνάκτορo Hofburg/Photo: Unsplash

Το ανάκτορο Hofburg

Πίσω στα χρόνια της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, και πριν η αυτοκράτειρα Σίσσυ πείσει τον σύζυγό της Φραγκίσκο Ιωσήφ να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο πιο φωτεινό και ευχάριστο ανάκτορο του Schönbrunn, το παλάτι του Hofburg ήταν το σημείο όπου χτυπούσε η καρδιά ολόκληρου του κράτους. Εκεί όπου λαμβάνοντας οι αποφάσεις, όπου οργανώνονταν οι λαμπεροί χοροί της αυτοκρατορικής αυλής και όπου έκανε κουμάντο η Αρχιδούκισσα Σοφία, μητέρα του Φραγκίσκου Ιωσήφ, την οποία το υπηρετικό προσωπικό αποκαλούσε στα κρυφά «τον μοναδικό άνδρα του σπιτιού».

Σήμερα αυτό το τεράστιο, επιβλητικό ανάκτορο στην καρδιά της πόλης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσειακά ιδρύματα της Βιέννης, φιλοξενώντας σημαντικά έργα τέχνης και θησαυρούς της αυτοκρατορικής οικογένειας, εστιάζοντας στα προσωπικά αντικείμενα και τα ρούχα της πιο αγαπημένης πριγκίπισσας που πέρασε ποτέ από την Αυστρία. Της Σίσσυς, την οποία πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως «Η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Αυστοουγγαρίας».

Αληθινά ασυμβίβαστη, δυναμική και πανέμορφη, η Σίσσυ έπαιξε τελικά σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας της και εξακολουθεί να μνημονεύεται από τους Βιεννέζους που την αγαπούν και την τιμούν αδιάκοπα. Στο παλάτι του Hofburg, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την ξεχωριστή πτέρυγα, αφιερωμένη ειδικά σε εκείνη, γνωστή ως Sisi Museum. Θα μυηθείτε έτσι στον κόσμο και την καθημερινότητα μίας πραγματικά ξεχωριστής γυναίκας, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα ποια ήταν η αληθινή σχέση της με τον άντρα της ζωής της.

Το κόστος εισιτηρίου είναι 15 ευρώ για τους ενήλικες και 9 ευρώ για τα παιδιά. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια του Donauinselfest/Photo: Shutterstock

Πηγαίνετε σε μια υπαίθρια συναυλία

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, κάποια από τα ωραιότερα πάρκα της Βιέννης μεταμορφώνονται σε ένα τεράστιο, ατελείωτο μουσικό γεγονός.

Ανάμεσα στα πολλά συναυλιακά events που μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης στην πρωτεύουσα της Αυστρίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ξεχωρίζει σίγουρα το Donauinselfest, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα υπαίθρια φεστιβάλ όλης της Ευρώπης. H είσοδος είναι πάντα δωρεάν και το θέαμα φαντασμαγορικό. Το φετινό Donauinselfest θα λάβει χώρα από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου.

Ακόμα, κάθε Ιούνιο η περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης διοργανώνει μια δωρεάν υπαίθρια συναυλία στους όμορφους κήπους του εμβληματικού παλατιού Schönbrunn. που αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης. Μία μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής σε ένα one of a kind φυσικό περιβάλλον.

H θέα από τους αμπελώνες του λόφου Kahlenberg/Photo: Shutterstock

Ανακαλύψτε τον λόφο Kahlenberg

Από τα πιο δημοφιλή σημεία σε όλη την Αυστρία, ο καταπράσινος, θεαματικός λόφος Kahlenberg προσφέρει, χωρίς καμία αμφιβολία, την καλύτερη θέα στη Βιέννη.

Κι αν υπάρχει μόνο ένα πράγμα για το οποίο να φημίζεται ο λόφος Kahlenberg τότε αυτό είναι σίγουρα οι αμπελώνες του που υπάρχουν από τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, ξεχωριστή λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι πρόκειται για τους μοναδικούς αμπελώνες της Ευρώπης που βρίσκονται μέσα στα σύνορα μίας μεγάλης πόλης και μία επίσκεψη εκεί αξίζει οπωσδήποτε τον κόπο.

Θα απολαύσετε ένα αξέχαστο δείπνο συνοδεία τοπικών κρασιών σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον γεμάτο όμορφα αρώματα και καλοκαιρινή δροσιά, έχοντας θέα πιάτο σε μία από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα