Ενέσιμες θεραπείες ελέγχου βάρους: Τα πρόσθετα οφέλη προσελκύουν περισσότερους άνδρες

 Ενέσιμες θεραπείες ελέγχου βάρους: Τα πρόσθετα οφέλη προσελκύουν περισσότερους άνδρες

Τα δεδομένα ότι τα ενέσιμα φάρμακα (αγωνιστές GLP-1) που θεραπεύουν τον διαβήτη τύπου 2, αλλά βοηθούν και στον έλεγχο του βάρους (όπως το Wegovy της Novo Nordisk και το Zepbound της Eli Lilly) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να θεραπεύσουν την άπνοια ύπνου και να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα υγείας, μπορεί να πείσουν περισσότερους άνδρες να τα χρησιμοποιήσουν, ανέφεραν στο Reuters γιατροί που συνταγογραφούν ενέσιμα φάρμακα αυτής της κατηγορίας.  

Οι άντρες –στην περίπτωση που ασχοληθούν καθόλου με το βάρος τους– προτιμούν να χάσουν τα περιττά κιλά με αλλαγές διατροφής και άσκησης, προτού φτάσουν στα φάρμακα, ενώ οι γυναίκες δεν διστάζουν τόσο να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού για την απώλεια βάρους και τη διαχείρισή του, δηλώνουν γιατροί και υγειονομικοί αναλυτές.

«Το τυπικό πρόγραμμα διαχείρισης βάρους είναι γένους θηλυκού στην κλινική μας. Σχεδόν δύο στους τρεις ασθενείς είναι γυναίκες, δεδομένο, λίγο πολύ, κοινό σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Dr. Robert Kushner, ειδικός ιατρικής παχυσαρκίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Northwestern.

Οι γυναίκες ασθενείς αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 78% των συνολικών συνταγών για το Wegovy και το 76% ή περισσότερες συνολικές συνταγές για το Zepbound, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ από την IQVIA.

Η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νόσος που δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο, με τα ποσοστά να παραμένουν παρόμοια, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες σε 43% και 42%, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν το Wegovy για μείωση των καρδιακών κινδύνων τον Μάρτιο του 2024. Το Zepbound έχει βελτιώσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας σε δοκιμές και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα εγκριθεί για αυτήν την ένδειξη στις αρχές του επόμενου έτους. Και τα δύο ενέσιμα φάρμακα λαμβάνονται μία φορά την εβδομάδα.

Οι αγωνιστές GLP-1

Τα φάρμακα αυτής της κατηγορία θεραπεύουν τον διαβήτη τύπου 2, ενώ δεδομένα μελετών δείχνουν ότι μειώνουν, επίσης, τον κίνδυνο ή την εξέλιξη της νεφρικής νόσου και βοηθούν στον έλεγχο της κατάχρησης αλκοόλ, μεταξύ άλλων ζητημάτων υγείας. Τέτοιες νέες ενδείξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα της ανταπόκρισης των φύλων στις συγκεκριμένες θεραπείες, σχολιάζουν οι γιατροί.

Ο Dr. Kushner παραδέχτηκε ότι στην κλινική πράξη διαπιστώνεται ότι πλέον οι άνδρες ασθενείς δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ενέσιμα GLP-1 φάρμακα υπό το φως των δεδομένων που δείχνουν τα ευρύτερα οφέλη τους για την υγεία.

Μερικοί ασθενείς σκέφτονται πως όταν υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από μία θεραπεία είναι μεγαλύτερη η αξία της θεραπείας, επισημαίνει η Dr. Audrey Wells, ειδική γιατρός για τον ύπνο και την παχυσαρκία. Είναι πιο εύκολο να την ακολουθήσει ο ασθενής ως θεραπεία υγείας, παρά απλώς ως αγωγή για απώλεια κιλών».

Άλλοι γιατροί παρατηρούν ότι ορισμένοι άνδρες είναι πιο ανοιχτοί σε φάρμακα για την απώλεια βάρους αν οι συστάσεις γίνονται από γυναίκες του περιβάλλοντός τους που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα.

«Όταν η γυναίκα θέτει την ιδέα ή ξεκινά την αναζήτηση για θεραπεία μέσω GLP-1 (για απώλεια βάρους), ο άνδρας θα πειστεί», παρατηρεί η Dr. Fatima Cody Stanford, ειδικευόμενη στην παχυσαρκία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Ωστόσο, η αναλύτρια της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Barclays, Emily Field, βλέπει ότι η αγορά τέτοιων φαρμάκων -που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία- εξακολουθεί να αφορά κυρίως γυναίκες, καθώς αυτές τείνουν να είναι εκείνες που «αναζητούν θεραπεία» για το βάρος.

Τα στερεότυπα για την αρρενωπότητα

Γιατροί και υγειονομικοί αναλυτές απέδωσαν τη διαφορά στη συμπεριφορά των φύλων απέναντι στις θεραπείες ελέγχου του βάρους εν μέρει σε κοινωνικά στερεότυπα που δίνουν στους άνδρες ένα «ελαφρυντικό» στο να ζυγίζουν περισσότερο.

Στις κλινικές δοκιμές για τα Wegovy και Zepbound για απώλεια βάρους συμμετείχαν κυρίως γυναίκες ασθενείς. Στις κλινικές δοκιμές, όμως, των 2 φαρμάκων είτε για την υπνική άπνοια είτε για τη μελέτη προστασίας για τις καρδιακές παθήσεις συμμετείχαν κυρίως άνδρες ασθενείς σε ποσοστό περίπου 70%, βεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

Οι γυναίκες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις μόλις φτάσουν στην εμμηνόπαυση, περίπου στην ηλικία των 45 ετών ή λίγο πιο μετά.

«Γενικά, οι άντρες, ειδικά πριν τη μέση ηλικία, δεν αποφασίζουν να πάνε στο γιατρό. Νομίζω ότι αυτό αντανακλά ορισμένες γενικεύσεις σχετικά με τα στερεότυπα γύρω από τον ανδρισμό», σχολιάζει η Dr. Audrey Wells.

Εκπρόσωποι από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (ACC) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ενδοκρινολογίας (ACE) σημείωσαν τις διαφορές μεταξύ των φύλων όταν χρησιμοποιούνται φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους.

Ωστόσο, τόσο ο Dr. Scott Isaacs του ACE όσο και η Dr. Pamela Douglas από το ACC επεσήμαναν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ των φύλων όταν οι θεραπείες συνταγογραφούνται για τον διαβήτη, για τον οποίο είχαν εγκριθεί αρχικά.

Ο Dr. Jonathan Fialkow του Baptist Health, με έδρα το Μαϊάμι, είπε ότι επειδή οι άνδρες έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες, συνήθως βλέπουν νωρίτερα τα αποτελέσματα της σωματικής άσκησης. Αυτό τους δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου ελέγχου στις αλλαγές του βάρους τους, και άρα είναι πιο απρόθυμοι να καταφύγουν σε φαρμακευτικές λύσεις.

Σχετικά Άρθρα