Ηχηρή παραίτηση Μπένι Γκαντς από το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

 Ηχηρή παραίτηση Μπένι Γκαντς από το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, υπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του.

Mε τις αιματηρές συγκρούσεις και τη σφαγή να συνεχίζεται αμείωτη στη Λωρίδα της Γάζας ήδη για οκτώ μήνες, ο Μπένι Γκαντς (υπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου) ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του Εθνική Ενότητα από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

  • Η σχετική ανακοίνωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει το Σάββατο, ωστόσο ο Γκαντς ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου, καθώς προηγήθηκε η είδηση  πως τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι διασώθηκαν ζωντανοί από στρατεύματα από την αιχμαλωσία της Χαμάς.

Η παραίτηση αυτή δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει συνασπισμό της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο Ισραηλινός ηγέτης εξαρτάται πλέον περισσότερο από τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

  • Ο Γκαντς, ένας δημοφιλής πρώην αρχηγός του στρατού, εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε μια επίδειξη ενότητας. Η παρουσία του ενίσχυσε επίσης την αξιοπιστία του Ισραήλ στα μάτια των διεθνών εταίρων της χώρας, με τον Γκαντς να έχει καλές σχέσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαντς είχε δώσει τελεσίγραφο στον ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση έως τις 8 Ιουνίου, εάν ο Νετανιάχου δεν διατύπωνε ένα νέο σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα.

Σχετικά Άρθρα