Έρχεται καύσωνας με 44-45 βαθμούς Κελσίου -Πότε θα γίνει καμίνι η χώρα (vid)

 Έρχεται καύσωνας με 44-45 βαθμούς Κελσίου -Πότε θα γίνει καμίνι η χώρα (vid)

Έως τους 37 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή (09/06), μετά την πρώτη θερμή εισβολή του φετινού καλοκαιριού, που ανέβασε τον υδράργυρο στα ύψη, ενώ το βοριαδάκι που πνέει θα μας χαρίσει μια ελάχιστη ανάσα δροσιάς. Στη συνέχεια όμως, η κατάσταση θα δυσκολέψει και μάλιστα κατά πολύ, αφού θα βιώσουμε τον πρώτο ισχυρό καύσωνα με τις υψηλές θερμοκρασίες να μετατρέπουν τη χώρα σε καμίνι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από τη Δευτέρα (10/06) θα έχουμε την έλευση μιας θερμής εισβολής από τη Βόρεια Αφρική. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί στους 38 με 39 βαθμούς, ενώ θα πνέει ισχυρό μελτέμι, συνθήκες που θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Αν διατηρηθούν τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, από την ερχόμενη Τρίτη (11/06) και έπειτα θα μας επηρεάσει ένας ισχυρότατος καύσωνας, με τον υδράργυρο να φτάνει και στους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (12-13-14/06) η θερμοκρασία ενδεχομένως να φτάσει και τους 44 βαθμούς.

Πάντως, και να αλλάξουν τα προγνωστικά στοιχεία προς το καλύτερο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει ζέστη, καθώς η θερμοκρασία στην περίπτωση αυτή ίσως δεν φτάσει τους 43 βαθμούς, αλλά θα κυμανθεί γύρω στους 39-40, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της χώρας έτσι κι αλλιώς θα βιώσουν δύσκολες συνθήκες.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, τα μοντέλα δείχνουν ότι στα 1.500 μέτρα υψόμετρο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 30 βαθμούς, κάτι που δείχνει ότι με την αναγωγή σε χαμηλότερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 44-45 βαθμούς Κελσίου!

Αρναούτογλου: Ο υδράργυρος θα ανέλθει στους 42-43 °C

Σε ανάρτηση που πραγματοποίησε σήμερα (6/6) ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στο facebook, τόνισε ότι ο καύσωνας είναι «προ των πυλών», με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, στον πίνακα που παρέθεσε ο Σάκης Αρναούτογλου, δείχνει τη θερμοκρασία να αυξάνεται προοδευτικά από την Παρασκευή (7/6) μέχρι και την Πέμπτη (13/6).

Στο γράφημα, η μέση θερμοκρασία ξεκινά από τους 32 βαθμούς Κελσίου και φτάνει μέχρι τους 40, ενώ σε ορισμένες περιοχές της δυτικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Κρήτης, που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέλθει την Πέμπτη ακόμη και στους 42-43 °C.

Παράλληλα, στις ορεινές περιοχές με 500-1.000 μέτρα υψόμετρο η θερμοκρασία θα είναι 3-6 βαθμούς χαμηλότερη από τον μέσο όρο του γραφήματος, όπως το ίδιο ισχύει και αντίστοιχα για τις παραθαλάσσιες περιοχές, που η θερμοκρασία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σχετικά Άρθρα