Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά πολλά Προεδρικά Διατάγματα

 Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά πολλά Προεδρικά Διατάγματα

Η πρόωρη απομάκρυνση των κεντρικών τραπεζικών και τα Προεδρικά Διατάγματα διορισμού των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε αντισυνταγματικά πολλά Προεδρικά Διατάγματα της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σημαντικότερα εξ αυτών την πρόωρη απομάκρυνση των κεντρικών τραπεζικών και τα ΠΔ διορισμού των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο διορισμός πρυτάνεων από τον πρόεδρο ήταν αντισυνταγματικός, και έδωσε έναν χρόνο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για νέα ρύθμιση. Οι μέχρι τώρα διορισμοί του Προέδρου Ερντογάν θα είναι έγκυροι.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την εξουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντικαταστήσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πριν από τη θητεία του. «Από σήμερα το κράτος έχει σπασμένες κολόνες και τα θεμέλια είναι κτισμένα πάνω στην άμμο» ήταν η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα