Δίλημμα των ευρωεκλογών το… “πόθεν έσχες”;- Περιουσίες και άγνοια νόμου

 Δίλημμα των ευρωεκλογών το… “πόθεν έσχες”;- Περιουσίες και άγνοια νόμου

Υπάρχει ο “λαός”, υπάρχουν και οι θεσμοί. Χθες, με φόντο τον Λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέλεξε να συνομιλήσει με τον πρώτο και αδιαφόρησε για τους δεύτερους. Η “αδιαμεσολάβητη” σχέση του με τους πολίτες, που αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο μιας πρωτοφανούς και ως φαίνεται αρκετά αποδοτικής πολιτικά πορείας του μέχρι τώρα, μετατράπηκε στο αποκλειστικό πλαίσιο εντός του οποίου έχει επιλέξει να κινείται.

Επέλεξε, πρωτίστως, να ακυρώσει την διακαναλική συνέντευξη Τύπου (που είθισται να παραχωρούν οι πολιτικοί αρχηγοί πριν τις κάλπες) και στη θέση της να ζητήσει από τα κανάλια να μεταδώσουν την προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, μία διαδικασία με ερωτήσεις και απαντήσεις έγινε ομιλία σε ενθουσιώδες (αν και μάλλον μικρό) εκλογικό ακροατήριο.

Αφιέρωσε σχεδόν το σύνολο αυτής της ομιλίας στην παρουσίαση της περιουσιακής του κατάστασης για το έτος 2023, διακόπτοντας την προεκλογική του καμπάνια με τα ερωτήματα και τις καταγγελίες προς την κυβέρνηση για όσα κυρίως απασχολούν τους πολίτες. Κι έτσι τροφοδότησε μία πολιτική αντιπαράθεση που θα κυλήσει μέχρι τις κάλπες της Κυριακής, αντιπαράθεση που πόρρω απέχει από το πραγματικό περιεχόμενο και τα διλήμματα των ευρωεκλογών.

Κυρίως, όμως, δεν μπόρεσε να εξηγήσει τα βασικά. Ό,τι, δηλαδή, δεν κατηγορείται γιατί είναι πλούσιος, γιατί ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας που “ίδρωσε” για να κερδίσει πολλά χρήματα, δεν κατηγορείται γιατί ο κόπος του είναι “αδιευκρίνιστος” ή αφορολόγητος. Αλλά γιατί παραβίασε το θεσμικό πλαίσιο (νομοθεσία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα) που απαγορεύει σε πολιτικό αρχηγό να συμμετέχει σε αλλοδαπή εταιρεία. Και το excell που παρουσίασε στην οθόνη της προεκλογικής συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δυστυχώς επιβεβαιώνει απολύτως αυτό (το μοναδικό) για το οποίο κατηγορήθηκε.

Ο κ. Κασσελάκης επικαλείται “άγνοια νόμου” και συμμορφώθηκε, τελικά, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση στο θεσμικό πλαίσιο αποχωρώντας από τις μετοχικές συνθέσεις των εταιρειών του τον περασμένο Ιανουάριο. Όμως, το νόμο τον παραβίασε.

Η περιουσία του λίγο ενδιαφέρει- εκτός εάν προκύψουν ερωτήματα όταν καταθέσει (ως οφείλει) το πλήρες “ποθεν έσχες” του στο περιθώριο του χρόνου που προβλέπεται, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου. Εφόσον έγινε πλούσιος από τη δουλειά του και έχει φορολογηθεί κανονικά, δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Μπορεί αισθητικά να εξοργίζει το αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ η επίδειξη πλουτισμού με την παρουσίαση των σπιτιών του (συνηθίζεται στην… Αμερική, όπως είπε), μπορεί πολιτικά αυτό να μην συνάδει με την παράδοση μιας αριστεράς που έχει μεν -όπως όλοι- δικαίωμα στον πλούτο και στο κέρδος από την εργασία, αλλά έχει συνηθίζει να ζει αρκετά λιτά και κυρίως να μην προκαλεί, ωστόσο όλα αυτά δεν συνιστούν κάποια θεσμική απόκλιση. Έχει φροντίσει, άλλωστε, ήδη, να σπάσει κάποια στερεότυπα του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί και όπως προκύπτει πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν, επικροτούν, ή παραβλέπουν, ή σιωπούν.

Τι περιλαμβάνει το excell Κασσελάκη

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να έχει απολαβές έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 της τάξης των 1.995.771 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία φέρονται να προέρχονται από «μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές».

Δίχως να αποσαφηνίζεται αν αυτά ήταν τα εισοδήματα του για το 2023, μία χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος της ανάλωσε ως υποψήφιος βουλευτής και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει αναλογικά πολύ μικρές καταθέσεις σε τράπεζες λίγο πάνω από τις 21.000 ευρώ ενώ ο σύζυγός του Τάϊλερ Μάκμπεθ έχει μόλις 610 ευρώ.

Επίσης στο φερόμενο ως «Πόθεν Έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο για την περιουσία του συζύγου του παρότι θεωρείται αυτονόητο στοιχείο για τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης.

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει τραπεζικό δανεισμό ελαφρώς μικρότερο από τα εισοδήματά του, αφού συνολικά είναι στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Όσα, δηλαδή, κατά δήλωσή του, κόστισε το διαμέρισμα που αγόρασε στο Κολωνάκι.

Επίσης διαθέτει επενδυτικά προϊόντα με αξία λίγο μεγαλύτερη από 3 εκατομμύρια ευρώ. Που όμως – φαινομενικά- δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αποδόσεις που να φτάνουν στα 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δηλώνει ως εισόδημα.

Στο…χειροκρότημα

Έχει, από την άλλη, μεγάλο ενδιαφέρον η συμπεριφορά των υπερασπιστών αυτής της ανατροπής στερεοτύπων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό προσωπικό του κόμματος, φερ’ ειπείν, αντιμετώπισε ενοχικά τις επιθέσεις που είχε δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας στο Σούνιο. Δέχθηκε συκοφαντικές επιθέσεις, παραβιάστηκαν ακόμα και προσωπικά δεδομένα και επί μήνες είχε κρεμαστεί στα πολιτικά και μιντιακά μανταλάκια. Τα ίδια στελέχη (ή περίπου τα ίδια διότι κάποια έχουν μετακομίσει στη Νέα Αριστερά), ή έστω κάποια απ΄ αυτά, απέφυγαν να συνηγορήσουν τότε υπέρ της εξώφθαλμης πραγματικότητας. Τώρα σιωπούν. Είναι, όμως, το ίδιο; Συμφωνούν με αυτή την “real estate” αντιπαράθεση; Προφανώς αναμένουν το βράδυ της επόμενης Κυριακής, όταν όλα θα κριθούν στο …χειροκρότημα.

Μένει να τα διαπιστώσουμε όλα αυτά, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διέπραξε ένα σοβαρό πολιτικό και επικοινωνιακό σφάλμα στο “πάρα πέντε” μιας εκλογικής αναμέτρησης που για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο είναι η “μητέρα των μαχών”. Διότι είναι δικό του σφάλμα το γεγονός ότι δημιούργησε προσδοκία πως θα παρουσιάσει το “πόθεν έσχες” του ΠΡΙΝ τις ευρωεκλογές και σύρθηκε τελικά, υπό την πίεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, σε μία ημιτελή παρουσίαση περιουσιακής κατάστασης που τροφοδοτεί νέα συζήτηση και αποστρέφει το ενδιαφέρον από το προνομιακό αντιπολιτευτικό του πεδίο. Τις επόμενες ημέρες θα βάλλεται και θα αναγκάζεται να απαντά επί άλλης πολιτικής προεκλογικής ατζέντας που ευνοεί την κυβέρνηση.

Είναι αναμενόμενο ο “σκληρός πυρήνας” των ψηφοφόρων του να μην επηρεαστεί από το “γκρίζο” της περιουσιακής του κατάστασης, το αντίθετο θα ομνύουν στο θάρρος και στην πρωτοτυπία του και θα χειροκροτούν τα ερωτήματα που έθεσε για την περιουσία του πρωθυπουργού. Όμως, είτε το θέλουν είτε όχι, στη Βουλή λειτουργεί μία Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων “Πόθεν Έσχες” των πολιτικών στην οποία παραδοσιακά συμμετέχει και εκπρόσωπος-βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να διατυπώσει και πρόταση για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ελέγχονται οι σχετικές δηλώσεις πολιτικών. Μέχρι τότε, όμως, αυτό που θεσμικά μένει είναι ότι ο ίδιος παραβίασε το νόμο. Γι αυτό, άλλωστε, εκκρεμεί εδώ και μήνες και μία εισαγγελική έρευνα…

Σχετικά Άρθρα