Ρεύμα: Αυξήσεις “φωτιά” έως και 50% στα πράσινα τιμολόγια- Αναλυτικά οι χρεώσεις των παρόχων

 Ρεύμα: Αυξήσεις “φωτιά” έως και 50% στα πράσινα τιμολόγια- Αναλυτικά οι χρεώσεις των παρόχων

Αυξήσεις στα τιμολόγια τιμολόγια λιανικής ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενώ ειδικά στα πράσινα τιμολόγια κυμαίνονται από 11,6% έως και πάνω από 50%, καθώς η κιλοβατώρα «πέταξε» κοντά στα 16 λεπτά του ευρώ από 10 λεπτά που ήταν τον Μάιο, με εξαίρεση τη ΔΕΗ – η οποία βέβαια έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς – η οποία «φούσκωσε» την έκπτωση στο 38% από 10% τον προηγούμενο μήνα με αποτέλεσμα το πράσινο τιμολόγιο της να συγκρατηθεί στα 11,89 λεπτά η κιλοβατώρα (για τις πρώτες 500KW). 

Έτσι οι τιμές επέστρεψαν στους περισσότερους παρόχους στα επίπεδα του 2023, όταν οι κρατικές επιδοτήσεις «κούμπωναν» πάνω στις αρχικές τιμές των εταιρειών ενέργειας, ώστε η τελική λιανική τιμή για τον καταναλωτή να είναι στα 15 με 16 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα. Από την αγορά αποσύρθηκαν οι τιμές που βλέπαμε τους προηγούμενους μήνες μέχρι και τον Μάιο, που έπεφταν ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα. 

Ειδικότερα, οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια για τον Ιούνιο κυμαίνονται από τα 11,8 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα μέχρι τα 16,9 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα, σημειώνοντας αύξηση από τον Μάιο και τον Απρίλιο. 

Με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 15,12 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο η αύξηση είναι της τάξης του 45% από τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα που ήταν 10,3 λεπτά/κιλοβατώρα.

Τη χαμηλότερη τιμή το μήνα Μάρτιο έδωσε στο πράσινο τιμολόγιό της η ΔΕΗ με 11,8 λεπτά/κιλοβατώρα για μέχρι 500 κιλοβατώρες. Ο αποκλίσεις των τιμών των εταιρειών είναι σημαντικές αυτό το μήνα, ενώ τους προηγούμενους δύο μήνες με τις τιμές στα χαμηλά επίπεδα, τα τιμολόγια των εταιρειών ήταν πολύ κοντά. Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχαν δημοσιεύσει τις τιμές τους οι εταιρείες Volton, Volterra και Φυσικό Αέριο.

Κίτρινα 

Αντίστοιχα «τσίμπησαν» και αρκετά κίτρινα τιμολόγια, με αυξήσεις που κυμαίνονται κοντά στο 20%, αν και υπάρχουν πάροχοι, όπως για παράδειγμα η protergia, που παίζουν τα… ρέστα τους στα κίτρινα (Οικιακό Value Simple), διατηρώντας την τιμή ίδια με τον Μάιο, κάτω από τα 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα με σημαντική έκπτωση. 

Οι αυξήσεις οφείλονται στην σημαντική αύξηση της χονδρικής τιμής και για πρώτη φορά φαίνεται η μεγάλη σημασία που έχουν στο νέο σύστημα οι εκπτώσεις των εταιρειών, που διαμορφώνουν εν πολλοίς την τιμολογιακή πολιτική. Πάντως ο ανταγωνισμός οδηγεί τους παρόχους να επιλέγουν σε ποια προϊόντα θα κάνουν τις καλύτερες τιμές ώστε να προσελκύσουν καταναλωτές, με αποτέλεσμα άλλος να… παίζει τα ρέστα του στα μπλε, άλλος στα κίτρινα και άλλος στα πράσινα τιμολόγια.

Η τιμή της ΔΕΗ 

Όπως συνήθως συμβαίνει, η ΔΕΗ, ανακοίνωσε πρώτη τις τιμές της στο πράσινο τιμολόγιοδίνοντας για τον Ιούνιο την χαμηλότερη τιμή της αγοράς στο Γ1/Γ1Ν Οικιακό. Συγκεκριμένα η τελική τιμή για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες έναντι 10,65 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα τον Μάιο. Η αύξηση είναι 11,6% και είναι η μικρότερη της αγοράς, διότι η ΔΕΗ υπερτριπλασίασε την έκπτωση από 10% σε 38% με αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η τιμή. 

Για μεγαλύτερες καταναλώσεις η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 12,64 λεπτά /κιλοβατώρα από 11,73 λεπτά /κιλοβατώρα. Το νυχτερινό τιμολόγιο προσφέρεται στα 9,9 σεντς ανά κιλοβατώρα από 7 τον Απρίλιο. Το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ.

Κίτρινο τιμολόγιο

Το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (MyHome4all) προσφέρεται για τον Ιούνιο με προωθητική ενέργεια -35% στα 11,461 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 9,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 15,10 για τις υπόλοιπες (από 14,7 τον Μάιο). Η αύξηση είναι 19,3%. Το νυχτερινό τιμολόγιο προσφέρεται στα 9,7 σεντς ανά κιλοβατώρα από 7,3 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Μάιο. Το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ.

Protergia

Η Protergia προσφέρει το ειδικό πράσινο τιμολόγιο οικιακού ρεύματος (Οικιακό Value Special) του Ιουνίου (τελική τιμή προμήθειας) στα 16,42 λεπτα/κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας, από 10,60 λεπτά / κιλοβατώρα τον Μάιο. Η αύξηση είναι 5,8 λεπτά του ευρώ στην κιλοβατώρα και της τάξης του 55%. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας η τιμή ανεβαίνει στα 23,42 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα, από 17,60 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα τον Μάιο (+ 33%). 

Κίτρινο τιμολόγιο

Στο κίτρινο τιμολόγιο ποντάρει – όπως φαίνεται – η protergia, καθώς διατήρησε το Οικιακό Value Simpleσταθερά κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα με χρέωση προμήθειας στα 9,093 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ακριβώς όπως και τον Μάιο, με έκπτωση όμως τώρα 0,2474 ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Οι υπόλοιπες τιμές για τον Ιούνιο στα πράσινα τιμολόγια

  • ΕΛΙΝ14,8 λεπτά/ κολοβατώρα από 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο. (+55,7%) 
  • ΗΡΩΝ: 16,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 10,11 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο Μαϊου (+61,2%) 
  • Εlpedison: 15,48 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 17,98 λεπτά για τις επόμενες από 9,96 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 10,56 λεπτά για τις υπόλοιπες του Μαΐου (+55,4%)
  • NRG:  15,9 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο από 10,96 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το Μάιο (+45%) 

Σχετικά Άρθρα