Αυτό είναι το σχέδιο για ειρήνευση στη Γάζα- Οι τρεις φάσεις, η κατάπαυση του πυρός και η ανθρωπιστική βοήθεια- Οι αντιδράσεις Χαμάς και Ισραήλ

 Αυτό είναι το σχέδιο για ειρήνευση στη Γάζα- Οι τρεις φάσεις, η κατάπαυση του πυρός και η ανθρωπιστική βοήθεια- Οι αντιδράσεις Χαμάς και Ισραήλ

Η παλαιστινιακή Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι βλέπει θετικά την πρόταση του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία μάλιστα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί άμεσα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το σχέδιο για την κατάπαυση, το οποίο προτείνεται από το Ισραήλ, θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο σε κάθε φάση του

Η πρώτη φάση, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των στρατιωτών των IDF από τη Γάζα.

Ακόμη, προβλέπεται η απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους και η ανταλλαγή τους με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθουν 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες με το ενδεχόμενο να παραταθεί αν αυτό χρειαστεί.

Στη φάση 2 προβλέπεται ο «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών» και η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μεταξύ των οποίων και οι στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς.

Αυτό σημαίνει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών.

Τέλος, η φάση 3 θα περιελάμβανε την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επιτευχθεί, η φάση αυτή θα περιλάμβανε επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν στα χέρια της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν αδιάκοπα στην εξεύρεση ενός μόνιμου τέλους στον πόλεμο και στην απελευθέρωση των ομήρων. Στόχος των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια «καλύτερη επόμενη ημέρα» για τη Λωρίδα της Γάζας.

  • Το σχέδιο είναι σε γνώση και της Χαμάς, διαμέσου του Κατάρ, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ζήτησε ακόμη από τη Χαμάς να στηρίξει το σχέδιο.

Είναι «μια πραγματικά αποφασιστική στιγμή», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ έκανε την πρότασή του και η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός – αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει αν το εννοεί πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία».

Τώρα ήρθε η ώρα να υψώσουν όλοι τη φωνή τους και να απαιτήσουν από τη Χαμάς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα