Είναι ο Κασσελάκης “αγγελιοφόρος” του Τσίπρα;

 Είναι ο Κασσελάκης “αγγελιοφόρος” του Τσίπρα;

Όπως σημειώνει η “Καθημερινή”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στη συνέντευξη που παραχώρησε, ίσως στην πιο αγαπημένη του τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον Ant1, προεξόφλησε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην πολιτική και δεν θα ηγηθεί ενός νέου κεντροαριστερού σχήματος. Ενδιαφέρεται, σημείωσε, για το μέλλον της κεντροαριστεράς αλλά στην… Ευρώπη, καθώς, όπως έχει ξαναπεί ο Στέφανος Κασσελάκης “ο Τσίπρας είναι για τη Λωζάννη και ο ίδιος για την Κοζάνη”.

«Έχουμε επικοινωνία, μιλάμε δύο φορές την εβδομάδα», είπε για τον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε ότι «μου έχει πει πως δεν θα ξαναγυρίσει στην πολιτική. Επιθυμεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη όλου του κεντροαριστερού χώρου της Ευρώπης». Εκτίμησε δε ότι «δεν πρόκειται να είναι στην κυβέρνηση ως πρώην πρωθυπουργός. Είναι σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του είναι σε ένα πιο διεθνές επίπεδο».

Πώς μπορεί να γνωρίζει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση, έμμεση αλλά μάλλον σαφής, προέρχεται από τον ίδιο, δεδομένου, όπως είπε, ότι “μιλά μαζί του μία ή δύο φορές την εβδομάδα”. Αφιέρωσε χρόνο, είναι αλήθεια, σε αυτή τη συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης για να μιλήσει για τον Αλέξη Τσίπρα και είναι απορίας άξιο γιατί το κάνει αυτό λίγο πριν την κρίσιμη (ευρω)εκλογική μάχη. Θα υποστηρίξουν κάποιοι ότι θέλει να έχει στο προεκλογικό κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό ως “Ελ Σιντ” (μία ισχυρή εικόνα από το παρελθόν που συσπειρώνει μερίδα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ανενεργή, όμως, και “αποστειρωμένη” από την καθημερινή πολιτική δράση και, κυρίως, την επόμενη μέρα), φροντίζει, όμως, να κρατά μία φιλική απόσταση ασφαλείας. Άλλοι μπορεί να ισχυριστούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά μετά λόγου γνώσεως, αφού, όπως τόνισε, μιλά μαζί του συχνά.

Είναι, άραγε, “αγγελιοφόρος” του πρώην πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Μεταφέρει, δηλαδή, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει αλλά δεν επιθυμεί να το πει ακόμα ο ίδιος; Στέλνει μήνυμα “by proxy” (με πληρεξούσιο) και αρκείται στο συνέδριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο του στις 17 και 18 Ιουνίου όπου θα παραστεί πληθώρα πολύ σημαντικών πολιτικών από την Ευρώπη και όχι μόνο; Ο καιρός θα δείξει εάν ο Στέφανος Κασσελάκης “τέλειωσε” πολιτικά, ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις και διεργασίες στην κεντροαριστερά, τον Αλέξη Τσίπρα με δική του πρώτοβουλία και …βιασύνη, ή “μεταφράζει” πιστά τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Διότι, εάν δεν είναι πιστή η “μετάφραση” και διολισθαίνει σε βολική ερμηνεία, τότε μετεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός θα βρει τρόπους να εξηγήσει αυτό που σκέπτεται. Όλα είναι δρόμος, άλλωστε, και όχι πάντοτε στρωμένος με καλές προθέσεις…

Σχετικά Άρθρα