Κυρώσεις κατά του Ισραήλ αν δεν συμμορφωθεί με το Διεθνές Δικαστήριο συζητούν οι Βρυξέλλες

 Κυρώσεις κατά του Ισραήλ αν δεν συμμορφωθεί με το Διεθνές Δικαστήριο συζητούν οι Βρυξέλλες

Προβληματισμένοι έντονα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι για πρώτη φορά, συζήτησαν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ, εάν δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτή τη δήλωση έκανε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν, σύμφωνα με το Politico.

«Υπήρξε μια πολύ σαφής συναίνεση σχετικά με την ανάγκη να υποστηριχθούν οι διεθνείς ανθρωπιστικοί νομικοί θεσμοί», ανέφερε ο Μιχόλ Μάρτιν στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις του στη Ράφα. Την Κυριακή, ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Βρυξελλών, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάζουν δριμύτατα τις ισραηλινές επιθέσεις, απαιτώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών και τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις διεθνείς ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του

«Για πρώτη φορά σε σύνοδο της ΕΕ, είδα μια τόσο σημαντική συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις και το τι θα γινόταν αν...», τόνισε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με την ξεκάθαρη κατάσταση όπου το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί, έχει εκδώσει προσωρινές διαταγές, και η ΕΕ πάντα υποστήριζε την ανεξαρτησία αυτού του δικαστηρίου και την ανάγκη τα έθνη να συμμορφώνονται με αυτό».

Ο ίδιος είπε ότι «υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου», με «πολύ σαφείς απόψεις ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις εντολές για να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα με τη Ράφα» και να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Ένα από τα συμπεράσματα ήταν να συγκαλέσουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας και να … ζητήσουμε από το Τελ Αβίβ μια απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις εντολές του Δικαστηρίου», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεγονότα τώρα θέτουν πραγματικά το ζήτημα αυτό στο επίκεντρο, κυρίως με δεδομένη την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό, όπου σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι», τόνισε ο Μιχόλ Μάρτιν, όπως αναφέρει το Politico.

.

Σχετικά Άρθρα