Bloomberg: Σολτς και Μακρόν εξετάζουν την πρόταση Μητσοτάκη  για ευρωπαϊκό μηχανισμό αεράμυνας

 Bloomberg: Σολτς και Μακρόν εξετάζουν την πρόταση Μητσοτάκη  για ευρωπαϊκό μηχανισμό αεράμυνας

Ο Καγκελάριος της ΓερμανίαςΌλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος της ΓαλλίαςΕμανουέλ Μακρόν, σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα (28/05), θα προωθήσουν τη «θωράκιση» της αεράμυνας στην Ευρώπη, ενώ, θα εξετάσουν την ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να δημιουργηθεί μία κοινή «ασπίδα» αεράμυνας, που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ένωση χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως μία ευρωπαϊκή «ασπίδα» αεράμυνας, έγραψαν στην επιστολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι δύο ηγέτες ζητούσαν, επίσης, να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή εστάλη την Πέμπτη (23/05) στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της Ένωσης από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με την επιστολή.

Η Πολωνία δαπάνησε το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την Άμυνα το 2023 και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές οι χώρες δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά για την αμυντική τους «θωράκιση».

«Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε, επίσης, ένα ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, λειτουργώντας ως καταλύτης και διευκολυντής για την περαιτέρω αναβάθμιση των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης και για σημαντικά υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και κοινών έργων», έγραψαν ακόμη οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τουσκ.

Σχετικά Άρθρα