Ρεύμα: Αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια Ιουνίου- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά ενέργειας

 Ρεύμα: Αυξήσεις φωτιά στα τιμολόγια Ιουνίου- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά ενέργειας

Σημαντικές αυξήσεις έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος Ιουνίου για τους περισσότερους καταναλωτές με τους νέους λογαριασμούς να είναι αυξημένοι έως και 35%. Η ραγδαία αύξηση ρεύματος αφορά στο πράσινο τιμολόγιο. Οι τιμές των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Ιουνίου αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες όπως δείχνει η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Μάιο με βάση και τη σημερινή τιμή, που έχει κάνει άλμα κατά 51,73%, διαμορφώνεται στα 77,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τη μέση τιμή του Απριλίου στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα η αύξηση που καταγράφεται προσεγγίζει το 30%. Και απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις αλλά όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η εικόνα είναι δύσκολο να ανατραπεί και θα πρέπει να αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νοικοκυριά. Το ύψος των ανατιμήσεων θα εξαρτηθεί από το εύρος των εκπτώσεων που θα κάνουν οι προμηθευτές τον Ιούνιο και αν θα αποφασίσουν να τις επεκτείνουν ώστε οι τελικές τιμές καταναλωτή να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τις χρεώσεις του Μαΐου.

Με την οριστικοποίηση της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του μήνα θα φανεί πόσο ακριβότερα θα κοστίσει το ρεύμα στους καταναλωτές που έχουν πράσινα τιμολόγια, καθώς η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες που καθορίζουν την τιμή των ειδικών τιμολογίων. Η υψηλότερη μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά καταγράφηκε τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτο.

Ετσι ο Ιανουάριος για τους καταναλωτές με πράσινο τιμολόγιο στο οποίο άλλωστε συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, ξεκίνησε με χρεώσεις από 13,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον Φεβρουάριο η χαμηλότερη χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο ήταν στα 11,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα καταγράφοντας μια σημαντική πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τον Μάρτιο για πρώτη φορά η τιμή της κιλοβατώρας έπεσε κάτω από τα 9 λεπτά με την ΕΛΙΝ να έχει το πράσινο τιμολόγιο στα 8,18 λεπτά ανά κιλοβατώρα και την Elpedison στα 9,89 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές Απριλίου διαμορφώθηκαν οριακά υψηλότερα αρχίζοντας από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τον Μάιο οι χαμηλότερες χρεώσεις διατηρήθηκαν κάτω από τα 10 λεπτά κινήθηκαν ωστόσο ελαφρά ανοδικά ξεκινώντας από τα 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά η Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας σκαρφάλωσε στα 90,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 59,54 ευρώ την προηγούμενη ημέρα καταγράφοντας αύξηση κατά 51,73%. Η χαμηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου ήταν στα 53,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 164,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν οι ΑΠΕ με το μερίδιο να ανέρχεται στο 55,31%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με το μερίδιο στο 33,55% και τα υδροηλεκτρικά με 4,69%. Το μερίδιο των εισαγωγών είναι στο 2,53%.

Πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι αυξήσεις θα υπάρξουν και στα υπόλοιπα «χρώματα» κυρίως στα κίτρινα τιμολόγια. Αυτή η εικόνα ενδέχεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού Ιούλιο και Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της απόδοσης των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών) λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης, δημιουργεί πρόσθετο «χώρο» για το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, αυξάνοντας έτσι την επίδρασή του στην διαμόρφωση των τιμών χονδρικής και κατά συνέπεια λιανικής.

Σχετικά Άρθρα