ΠΑΟ-ΡΕΑΛ: Για πρώτη φορά αντίπαλοι σε τελικό- Η ιστορία των δύο μεγάλων αντιπάλων και οι αριθμοί

 ΠΑΟ-ΡΕΑΛ: Για πρώτη φορά αντίπαλοι σε τελικό- Η ιστορία των δύο μεγάλων αντιπάλων και οι αριθμοί

Ο Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν, παίζοντας κατά διαστήματα πολύ όμορφο μπάσκετ κόντρα στη Φενέρ, κατάφερε να κερδίσει την τουρκική ομάδα και έτσι εκλεισε ραντεβού για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Αντιμέτωπος του Παναθηναϊκού θα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης που έκαμψε την αντίσταση του Ολυμπιακού οι οποίοι άργησαν να ξυπνήσουν και το κακό πρώτο δεκάλεπτο που πραγματοποίησαν, έπαιξε κομβικό ρόλο στο να έρθει ο αποκλεισμός.

Έτσι χάθηκε και η ευκαιρία να δούμε τον πρώτο «ελληνικό εμφύλιο» σε τελικό και να σπάσει επιτέλους και η παράδοση, καθώς αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στον μεγάλο τελικό της EuroLeague, σε ένα ζευγάρι το οποίο ανταμώνει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό.

Οι «πράσινοι» έχουν αντιμετωπίσει σε τελικούς κατά το παρελθόν τρεις φορές τη Μακάμπι, δύο φορές την ΤΣΣΚΑ και από μία φορά Κίντερ Μπολόνια και Μπαρτσελόνα, μετρώντας το εντυπωσιακό 6/7.

Αναλυτικά οι τελικοί του Παναθηναϊκού AKTOR:

  1. 1996 Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 67-66
  2. 2000 Παναθηναϊκός – Μακάμπι 73-67
  3. 2001 Μακάμπι – Παναθηναϊκός 81-67
  4. 2002 Παναθηναϊκός – Κίντερ Μπολόνια 89-83
  5. 2007 Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91
  6. 2009 Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71
  7. 2011 Παναθηναϊκός – Μακάμπι 78-70

Ο «πράσινος αυτοκράτορας» όχι μόνο επέστρεψε, αλλά πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο, κλείνοντας θέση στην καταληκτική μάχη της διοργάνωσης για όγδοη φορά στην Ιστορία του (μαζί με τη μία συμμετοχή του στη Σουπρολίγκα)! Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 73-57 της Φενερμπαχτσέ στον ημιτελικό της Uber Arena και την Κυριακή (26/5), απέναντι στο νικητή του ζευγαριού Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης, θα διεκδικήσει το έβδομο του τρόπαιο στο θεσμό, έχοντας μάλιστα την προϊστορία με το μέρος του, καθώς και τις έξι φορές που έχει φτάσει σε τελικό Euroleague το έχει σηκώσει!

Η αμυντική προσήλωση της ομάδας του Εργκίν Αταμάν από το πρώτο τζάμπολ, της χάρισε ένα κομβικό 12-0 σερί στην εκκίνηση της αναμέτρησης, ενώ την κράτησε όρθια όταν η Φενέρ επιχείρησε την ανατροπή στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο. Στον… επίλογο του αγώνα και με τον Γκούντουριτς να υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο, το «τριφύλλι» άρχισε να «αγκαλιάζει» την πρόκριση και με τους Παπαπέτρου και Ναν να το έχουν πάρει… προσωπικά, ο στόχος επετεύχθη εν μέσω αποθέωσης από τον διψασμένο κόσμο του τριφυλλιού.

Όλα αυτά μάλιστα σε μία βραδιά που ο Κώστας Σλούκας έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό (4π.) και ο Κέντρικ Ναν έμεινε άποντος στην τρίτη περίοδο, αλλά αφυπνίστηκε στην τέταρτη περίοδο. Στον αντίποδα, με χαμένη τη μάχη των ριμπάουντ (29 έναντι 37), απογοητευτικά ποσοστά ευστοχίας από τα 6,75 (9/35 τρίποντα) και 15 λάθη, η Φενέρ δεν είχε δικαίωμα στο όνειρο.

Πρώτος σκόρερ ο ακούραστος… εργάτης της φροντ λάιν του Παναθηναϊκού, Ματίας Λεσόρ, των 32 λεπτών συμμετοχής, σημειώνοντας σε αυτό το διάστημα νταμπλ νταμπλ σε πόντους (17) και ριμπάουντ (10), ενώ 14 πόντους πρόσθεσε ο Κέντρικ Ναν και 13 ο Τζέριαν Γκραντ, που έκλεισε και τον κύκλο των… διψήφιων.

Καταλυτική η προσφορά του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη με 5 πόντους και ίσως το κρισιμότερο τρίποντο του αγώνα στο φινάλε της τρίτης περιόδου, ενώ οι 9 πόντοι και τα 3 ριμπάουντ του Ιωάννη Παπαπέτρου δεν αντικατροπτίζουν τη δουλειά που έκανε στο παρκέ, ειδικά όταν… χάλασε το μυαλό του Καλάθη στο τέταρτο δεκάλεπτο, αποσπώντας από τον γκαρντ της Φενέρ αντιαθλητικό φάουλ στο κρισιμότερο σημείο.

Από την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ξεχώρισε ο Νάιτζερ Χέις-Ντέιβις με 14 πόντους, ενώ ο Μάρκο Γκούντουριτς τελείωσε τον αγώνα με 10 πόντους, αλλά και 3 λάθη.

Στον τελικό ξανά η Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Ολυμπιακός έκανε… ό,τι όλη τη σεζόν, έδειξε δηλαδή δύο «πρόσωπα» απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπως συνήθιζε στην πλειονότητα των αγώνων του στην κανονική περίοδο… αλλά σε έναν ημιτελικό φάιναλ φορ και με αντίπαλο την κάτοχο του τίτλου και «βασίλισσα» της Euroleague με 11 τρόπαια… αυτό δεν συγχωρείται. Ηττήθηκε με 87-76 και δεν θα είναι παρών σε έναν 10ο τελικό της Ιστορίας του, δεν θα είναι η μία από τις δύο φιναλίστ στον τελικό της Κυριακής (26/5) στην Uber Arena του Βερολίνου.

Η προσπάθεια για ανατροπή στο β΄ μέρος δεν ολοκληρώθηκε, με τους Ισπανούς να έχουν… αμέτρητα «όπλα» και απαντήσεις, για να προκριθούν στον 21ο τελικό της Ιστορίας τους, με στόχο να κατακτήσουν, απέναντι στον Παναθηναϊκό το 12ο τρόπαιο και “ back to back” τίτλους, για 3η φορά στην Ιστορία τους (1964, 1965 και 1967 και 1968).

Τα τρία διαδοχικά τρίποντα του Μάριο Χεζόνια με την έναρξη της 1ης περιόδου… έφεραν νωρίς σε δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό που βρέθηκε να χάνει ακόμη και με -23 πόντους 47-24. Οι Πειραιώτες μείωσαν στο -9 (76-67), χάρη στο τρίο των Άλεκ Πίτερς (23π.), Σακίελ ΜακΚίσικ (17π.) και Ουίλιαμς-Γκος (15π.)… για να τους πει «όχι» ο κορυφαίος παίκτης της Ρεάλ, Ντζάναν Μούσα (20π.). Οι Έντι Ταβάρες (9π.) και Βενσάν Πουαριέ (11π.) είχαν κάνει τη δουλειά που ήθελε η «βασίλισσα» στη ρακέτα σε όλο το ματς. Ο Γιαμπουσέλε πέτυχε 11 πόντους, ενώ 12 πρόσθεσε για τους «μερένγκες» ο Μάριο Χεζόνια. Γιουλ και Ροντρίγκεθ πρόσθεσαν από 9 και 8 αντίστοιχα, την ώρα που ο Φακούντο Καμπάτσο μοίρασε 9 ασίστ.

Σε μία ομάδα που ήταν φαβορί για “ back to back” τίτλους φέτος… ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο Ολυμπιακός είδε πολλούς από τους παίκτες του να μένουν μακριά από τον καλό εαυτό τους, στον πιο κρίσιμο αγώνα της σεζόν… και το «πλήρωσε». Ο Ουόκαπ είχε 4 πόντους με 0/6 τρίποντα, ο Παπανικολάου 3 πόντους με 0/3 τρίποντα, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έμεινε στο μηδέν σε πόντους και ριμπάουντ στα 10 λεπτά που αγωνίστηκε, ενώ ο Φαλ είχε 2 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Η κόντρα του τελικού και οι αριθμοί

  1. Ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία την Κυριακή (26/5) να κατακτήσει το έβδομο ευρωπαϊκό της Ιστορίας του στη EuroLeague. Οι πράσινοι έχουν θριαμβεύσει το 1996, το 2000, το 2002, το 2007, το 2009 και το 2011, ενώ όσες φορές προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης το σήκωσαν! Η Ρεάλ Μαδρίτης ηγείται της σχετικής λίστας με 11 κούπες. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με οκτώ τίτλους.
  2. Ο Εργκίν Αταμάν έχει κατακτήσει τέσσερα διαφορετικά ευρωπαϊκά τρόπαια. Έχει πανηγυρίσει το Κύπελλο Σαπόρτα με τη Σιένα το 2002, το EuroChallenge με την Μπεσίκτας Istanbul το 2012, το EuroCup με τη Γαλατασαράι το 2016 και την EuroLeague με την Αναντολού Εφές το 2021 και το 2022. Είναι ένας από τους τρεις προπονητές που έχουν κερδίσει τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μαζί με τους Ντούσαν Ίβκοβιτς (EuroLeague, EuroCup, Σαπόρτα, Κόρατς) και Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες (EuroCup, Σαπόρτα, Κόρατς, EuroChallenge).
  3. Ο Αταμάν είναι ένας από τους τέσσερις προπονητές που κατέκτησαν ευρωπαϊκές κορυφές με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Κέρδισε τίτλους με Σιένα, Μπεσίκτας, Γαλατασαράι και Εφές. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχει κατακτήσει ευρωπαϊκά τρόπαια με έξι διαφορετικές ομάδες: Παρτιζάν Βελιγραδίου, Μπανταλόνα, Μπενετόν Τρεβίζο, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκό και Φενερμπαχτσέ. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τέσσερις: Παρτιζάν, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Ντιναμό Μόσχας. Ο Μπόζινταρ Μάλικοβιτς με τέσσερις: Σπλιτ, Λιμόζ, Παναθηναϊκός, Ουνικάχα Μάλαγα.
  4. Ο Κώστας Σλούκας έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον τέταρτο τίτλο EuroLeague της καριέρας του. Ο Έλληνας γκαρντ έχει κερδίσει τρόπαια με τον Ολυμπιακό το 2012 και το 2013 και σήκωσε ξανά το τρόπαιο με τη Φενέρμπαχτσε το 2017.
  5. Το ρεκόρ του Κώστα Σλούκα στα ημιτελικά της Euroleague αυξήθηκε σε 8-2. Ο Σλούκας σημείωσε έξι σερί νίκες (Ολυμπιακός 2012, 2013, 2015, Φενερμπαχτσέ 2016, 2017, 2018), έχασε από την Αναντολού Εφές όταν αγωνιζόταν στη Φενέρμπαχτσε το 2019 και το 2022 όταν αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, ενώ κέρδισε ξανά πέρυσι με τους «ερυθρόλευκους» και εφέτος με τους «πράσινους».
  6. Ο Σλούκας μπορεί να ενταχθεί την Κυριακή αν σηκώσει με τον Παναθηναϊκό τη Euroleague στη λίστα με τους παίκτες που έχουν τέσσερις τίτλους με διαφορετικές ομάδες. Ο Ντίνο Μενεγκίν (πέντε τίτλοι με τη Βαρέζε, δύο με τη Μίλαν) οδηγεί τη λίστα.
  7. Ο Σλούκας μπορεί να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Γιασικεβίτσιους, ως ο μοναδικός παίκτης που σήκωσε το τρόπαιο της EuroLeague με τρεις διαφορετικές ομάδες.
  8. Ο Λούκα Βιλντόζα μπορεί να μπει στην ίδια λίστα με άλλους έξι Αργεντινούς που έχουν κατακτήσει την EuroLeague. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι Ούγκο Σκονοκίνι (Βίρτους 1998, 2001), Μανού Τζινόμπιλι (Βίρτους 2001), Πέπε Σάντσεθ (Παναθηναϊκός 2002) και Αντρέ Νοτσιόνι (Ρεάλ 2015), καθώς και δύο παίκτες του εφετινού Final Four, Φακούντο Καμπάτσο (Ρεάλ 2015, 2018) και Γκάμπριελ Ντεκ (Ρεάλ 2023).
  9. Οι Αλεξάντερ Μπαλτσερόφκι και Ματίας Λεσόρ μπορούν να γράψουν τα ονόματα τους στη λίστα των παικτών που έχουν κερδίσει τόσο την EuroLeague όσο και το EuroCup.
  10. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έχει την ευκαιρία να μπει σε μια λίστα που απαρτίζεται από 11 παίκτες, οι οποίοι έχουν κατακτήσει την EuroLeague και το πρωτάθλημα του NBA. Ο Αντετοκούνμπο κατέκτησε το πρωτάθλημα NBA 2019-20 με τους Λος Άντζελες Λέικερς.
  11. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ μπορεί να γίνει ο δεύτερος Ισπανός που έχει κατακτήσει EuroLeague με ομάδα εκτός της πατρίδας του. Ο προηγούμενος ήταν ο συμπατριώτης του Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο οποίος το 2019 είχε πάρει τον τίτλο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η μεγάλη ΡΕΑΛ Μαδρίτης

Η Ρεάλ απέναντι στον Παναθηναϊκό θα διεκδικήσει το 12ο τρόπαιο της ιστορίας της, παίζοντας στον 21ο τελικό (κύπελλο πρωταθλητριών και EuroLeague). Και θα ψάξει μάλιστα να «σπάσει» και την κατάρα, πως με το νέο φορμάτ καμία ομάδα που τερμάτισε στην 1η θέση δεν κατέκτησε το τρόπαιο.

Η Ρεάλ κατέκτησε 11 ευρωπαϊκούς τίτλους, αρχής γενομένης από το 1964. Μάλιστα η Ρεάλ θέλει απέναντι στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν να πετύχει το back to back, για να μιμηθεί τη Γιουγκοπλάστικα, τη Μακάμπι, τον Ολυμπιακό αλλά και την Εφές, που με τον νυν προπονητή του Παναθηναϊκού έφτασε στους τίτλους του 2021 και του 2022.

Οι κατακτήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης: 1963–64, 1964–65, 1966–67, 1967–68, 1973–74, 1977–78, 1979–80, 1994–95, 2014–15, 2017–18, 2022–23

Οι ώρες και το κανάλι των τελικών

Οι ημιτελικοί των Final Four της Euroleague για το 2024 έφτασαν στο τέλος τους και πλέον το τοπίο του τελικού είναι έτοιμο. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε ενώ ο Ολυμπιακός πλήρωσε το άσχημο ξεκίνημα και ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, το «Τριφύλλι» θα αντιμετωπίσει τη περυσινή τροπαιούχο, Ρεάλ, με το τζάμπολ να είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 26 Μαΐου στις 21:00.

Λίγες ώρες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 18:00, ο Ολυμπιακός και η Φενέρ θα παλέψουν στον μικρό τελικό για την τρίτη θέση.

Σχετικά Άρθρα