“La Casa de Cartel”… Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υψώνει ακόμη περισσότερο τους τόνους για την ακρίβεια

 “La Casa de Cartel”… Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υψώνει ακόμη περισσότερο τους τόνους για την ακρίβεια

“La Casa de Cartel”… Με αυτο το σκληρό τίτλο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σ΄ένα ακόμη προεκλογικό σποτ του isyriza συνοψίζει την κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, τονίζοντας ότι εδώ και 5 χρόνια η κυβέρνηση παρακολουθεί ανενόχλητη τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να συρρικνώνουν το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και επισημαίνοντας “είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στον πληθωρισμό απληστίας και στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, καθώς οι αγορές λειτουργούν δίχως κανόνες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς, ενώ δε λείπουν και τα σκάνδαλα, όπως αυτό με το κύκλωμα διαφθοράς και εκβιασμών στη ΔΟΥ Χαλκίδας.”.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά έρευνα για απάτη άνω των 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφορικά με περίπου 600 ψηφιακά έργα, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί με τρόπου που ευνόησε τρεις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, πέντε εταιρείες πληροφορικής και δύο εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. “Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Η θεσμική αποδόμηση διαλύει την κοινωνική συνοχή, ενισχύει την απόγνωση, τις ανισότητες και τις αθέμιτες πρακτικές των καρτέλ.” υπογραμμίζει

Η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικ΄ςαντιπολίτευσης ανέδειξε ότι “ο κ. Μητσοτάκης παραποιεί συστηματικά και εσκεμμένα την πραγματικότητα, μια  πραγματικότητα σκληρή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μια πραγματικότητα που φανερώνει επίμονα ότι η Ν.Δ. αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους, να φορολογήσει τα υπερκέρδη, να επιστρέψει στην κοινωνία τα υπερπλεονάσματα” ενώ παράλληλα “στρεψοδικεί διά της κοστολόγησης”.

Με αφορμή μάλιστα τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ότι δηλαδή  η συνολική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει με βάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 45 δισ. ευρώ και “θα οδηγήσει σε χρεωκοπία χωρίς επιστροφή” η Κουμουνδούρου απαντά στην “εκδοχή κοστολόγησης” του προγράμματος μας εκ μέρους της ΝΔ:

1. Αγνοεί έσοδα από την ένταξη των μερισμάτων στη φορολογική κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπολογίζει ότι 6,3 δισ. ευρώ μερισμάτων (εκ των 6,7 δισ. ευρώ) φορολογούνται στα μεγάλα εισοδήματα με συντελεστές 38 έως 49%. Ως εκ τούτου, τα έσοδα από αυτή την παρέμβαση ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και όχι σε 1,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι:

2. «Φορτώνει» την κοστολόγηση με… τριπλάσιο ποσό προκαταβολής φόρου. Από τις δηλώσεις του 2023 των νομικών προσώπων, προκύπτει συνολικό ποσό προκαταβολής φόρου στα 3,76 δισ. ευρώ, το οποίο όμως συμψηφίζεται με το ποσό της προκαταβολής του προηγούμενου έτους, η οποία είναι 2,64 δισ. ευρώ. Αυτό που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη είναι η διαφορά, δηλαδή το 1,1 δισ. ευρώ.

3. Αγνοεί τις δυνατότητες ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που προσφέρουν τα υπερπλεονάσματα, τα οποία ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022 και σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023, ενώ, με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, θα φτάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024.

4. Αδιαφορεί για τα υπερκέρδη. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να φορολογήσει τα υπερκέρδη του 2023, παρότι η Κομισιόν έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα.

“Είναι σαφές πως όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη, τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα” σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτου “Τουλάχιστον, προχώρησαν σε έκπτωση 50% στην κοστολόγηση του προγράμματός μας, από τα 80 δισ. ευρώ του κ. Σκέρτσου, στα 40 δισ. ευρώ σήμερα. Είναι και αυτό ένα βήμα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των υπολογισμών του.”.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος  με αφορμή τη κοστολόγηση από το ΓΛΚ τόνισε “Ευχαρίστως να μετρηθούμε κ. Μητσοτάκη. Καλωσορίζουμε τις εκθέσεις ΓΛΚ . Στην πρόταση της ακρίβειας προσέθεσε το ΓΛΚ τα άμεσα μέτρα του 2024 με τα μόνιμα του 2025. Και στο φορολογικό δεν προσέθεσε στην ενιαία φορολόγηση όλα τα εισοδήματα ιδιαίτερα στη μεγάλη κλίμακα όπου αυξάνουν οι συντελεστές! Αλλά είναι μία πολύτιμη συνεισφορά και ευχαρίστως να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στα στελέχη του ΓΛΚ”.

“Διαβάστε καλά και ξανά τις εκθέσεις του ΓΛΚ. Τους δικούς σας υπουργούς διαψεύδει και επ ουδενί δεν βγαίνουν τα 40 δισεκ. Και μετά ελάτε να μειώσουμε το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, όπως λέει και η ΕΕ” ανέφερε και τόνισε με νόημα “Είπαμε στους πολίτες, πριν πάτε να ψηφίσετε, ρωτήστε το λογιστή σας!”.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιάσει και τη αναφορα του πρωθυπουργού για τη φέτα, καθώς είπε “Σταματήστε να λέτε ανερυθρίαστα ψέματα και για τις συγκρίσεις των τιμών. Γιατί άκουσα τον αρχηγό σας να μας λέει πόσο κάνει η φέτα. Ότι η φέτα -λέει- στην Ελλάδα είναι ακριβότερη…» είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Λοιπόν, η φέτα στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- κοστίζει 6,28 ευρώ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο 8,98 ευρώ, στην Ισπανία 8,68 ευρώ, στην Πορτογαλία 10,63 ευρώ” και κατηγόρησε το Στέφανο Κασσελακη με αφορμή τη ανάρτηση του  για την ακρίβεια στο λάδιλέγοντας ότι  “Άκουσα τον αρχηγό σας να λέει για τη φέτα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει τουλάχιστον παρεμφερή προϊόντα. Όχι βιολογικό λάδι με κανονικό και σε διαφορετικές συσκευασίες. Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει”

“Μας πήρε λίγη ώρα να συνειδητοποιήσουμε τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας πως η φέτα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κοστίζει 6,28 ευρώ” απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε “Αρχικά ψάξαμε μήπως βρούμε τη συγκεκριμένη φέτα που πωλείται σε, οφείλουμε να ομολογήσουμε, αυτή την πολύ καλή τιμή. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε.  Τελικά όμως μάλλον κατανοήσαμε τι εννοούσε. Όπως ο Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε τους καταναλωτές το Πάσχα πως η λύση για πιο φθηνό αρνί είναι το μικρότερο αρνί, προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα. Γιατί όντως το μισό κιλό το βρήκαμε σε αυτή την εξαιρετική τιμή”.

Και όσον αφορά στο λάδι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Χ απάντησε “Ο Πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι συγκρίνω τιμές βιολογικού ελαιόλαδου με μη βιολογικό. Βιολογικό λάδι 750ml στη Γερμανία των τριπλάσιων μισθών: 10,69€. Βιολογικό λάδι 750ml στην Ελλάδα: 15,17€. Είναι ακριβώς τα προϊόντα που παρέθεσα στο βίντεό μου”. και σχολίασε με νόημα “Δεν πρόσεχε εκείνη την ώρα. Θα έδενε τα κορδόνια του…”.

Ο  κ. Κασσελάκης μιλά στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας και θα συναντηθεί εντός της ημέρας  με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Αύριο Κυριακή(26/5) αναμένεται να ταξιδέψει στην Παλαιστίνη, αλλά όπως είπε και ο ίδιος συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες θα πάει στη Δυτική Όχθη, “αν βέβαια με αφήσει τον Ισραήλ”. Και στο ερώτημα “γιατί, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διευθετήσεις;” απάντησε “Ναι αλλά μετά τη δήλωση που έκανα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εξαλλου είμαι ο μόνος…”αμερικανόφερτος”, όπως λένε, που είπε κάτι τέτοιο.”.

Σχετικά Άρθρα