Δέσμευση Ανδρουλάκη για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης με τίτλο “made in Greece” – Συνάντηση με Ολάντ (εικόνες)

 Δέσμευση Ανδρουλάκη για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης με τίτλο “made in Greece” – Συνάντηση με Ολάντ (εικόνες)

Τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για άμεση συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη υπό τον τίτλο “Made in Greece” παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο. Τα βασικά σημεία αυτού του σχεδίου για της μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τα ιεράρχησε, είναι:

  • Τριετής απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών.
  • Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, με παράδειγμα την Πορτογαλία.
  • Στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση ΜμΕ
  • Για χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία: πραγματικές ρυθμίσεις, όχι αυτές που γίνονται και δεν φτάνουν στον προορισμό τους. 120 δόσεις και “κούρεμα” 30% για τους συνεπείς.
  • “Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας” στα κόκκινα δάνεια με κανόνες διαφάνειας στα funds.
  • Κίνητρα για νέες προσλήψεις, με επιδότηση, μεταξύ άλλων, των ασφαλιστικών εισφορών για 4 έτη.
  • Πίεση στις τράπεζες για τις προμήθειες και τις υπερχρεώσεις μηχανημάτων POS. (“Από τα 4 δισ κερδών τα 2,5 προέρχονται από τη διαφορά των επιτοκίων”, είπε).
  • Να σπάσουν τα ολιγοπώλια (υγεία, ενέργεια κλπ)
  • Κίνητρα μετάβασης στην πράσινη ενέργεια

Όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση, “θα αποδειχθεί ότι τα 36 δισ ήταν μία χαμένη ευκαιρία”.

Και πρόσθεσε:

“Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε τις ευελιξίες της ΕΕ λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Αντί να αξιοποιήσει τον πακτωλό των ευρωπαϊκών πόρων οδηγεί σε βραχυπρόθεσμη έκρηξη του ελατηρίου της οικονομίας έπειτα από τη βαθιά ύφεση του 2020 με αποτέλεσμα η οικονομική ανάπτυξη να μην είναι σταθερή και ανθεκτική.

Το πρώτο καμπανάκι ήρθε με τα στοιχεία για ανάπτυξη 2% ΑΕΠ έναντι του υψηλότερου προβλεπόμενου, όπως και η αύξηση των επενδύσεων κατά 7% έναντι προβλέψεων για 15,5%, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει επίμονα ανησυχητικά υψηλό.

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί με θερμά λόγια στον συμμετέχοντα στο συνέδριο Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το 2015 “στάθηκε δίπλα στην πατρίδα μας” όπως και ο κ. Γιούνκερ.

Λίγο μετά την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον κ. Ολάντ:

Σχετικά Άρθρα