Αντιπαράθεση για ακρίβεια και για μέτρα… ΣΥΡΙΖΑ-Μητσοτάκης: Κόστος 45,8 δισ.-Απάντηση Κουμουνδούρου- Η έκθεση του ΓΛΚ

 Αντιπαράθεση για ακρίβεια και για μέτρα… ΣΥΡΙΖΑ-Μητσοτάκης: Κόστος 45,8 δισ.-Απάντηση Κουμουνδούρου- Η έκθεση του ΓΛΚ

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται το κόστος των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με την κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επικαλείται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που συνοψίζει σε 45,8 δισ. ευρώ την 4ετία για το σύνολο των μέτρων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή ανέφερε αρχικά ότι το 2027 θα διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έκανε πράξη τη δέσμευσή της για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο στα 1500 ευρώ.

Των Ανδρέα Μαραθιά, Παναγιώτη Δρίβα

«Συντάξεις ε; 4000 ευρώ σε όλους. 13ος 14ος μισθός… Ας το αντιληφθούμε ότι με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι και μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Λέτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά. Όμως τα αναχώματα της Πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι σήμερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. «Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα και απαγορεύσαμε τις προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί», συνέχισε και ανέφερε αναλυτικά και άλλα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα περί μειωμένου ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια.

«Αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δις τον πρώτο χρόνο και 2,4 δις για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δις. Αυτή η πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι εδώ η κοστολόγηση. 45 δις την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μία λέξη. Χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που χαϊδεύουν αυτιά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 ο αρχηγός σας τι έλεγε; Να σας το θυμίσω; Ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές. Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα και Τσίπρας – ΣΥΡΙΧΑ με καρέκλα», ανέφερε δείχνοντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί αυτή την κοστολόγηση να την πάει στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.

«Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Άκουσα και τον αρχηγό σας ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι είναι αέρας κοπανιστός», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΓΛΚ επιβεβαιώνει την κοστολόγηση του προγράμματος μας

Ωστόσο ειδικά για τα μέτρα της ακρίβειας, σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  το ΓΛΚ επιβεβαιώνει σχεδόν πλήρως την κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύδει αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά 2,6 δισ. εμείς, 2,7 το δισ. το ΓΛΚ και 4,2 δισ. το Υπουργείο Οικονομικών.

  • Η διαφορά που προκύπτει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διότι το ΓΛΚ προσθέτει στο 2024 τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 21%, που στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το νωρίτερο από 1/1/2025, ήτοι μετά την ολοκλήρωση του μέτρου του μηδενισμού του ΦΠΑ στα βασικά είδη.

Επίσης δεν προσμετρά και δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τα έσοδα ύψους 3,2 δισ. από την επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερκέρδη των τραπεζών, διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας για το 2023, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι από του βήματος της Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε “Ευχαρίστως να μετρηθούμε κύριε Μητσοτάκη. Καλωσορίζουμε τις εκθέσεις ΓΛΚ . Στην πρόταση της ακρίβειας προσέθεσε το ΓΛΚ τα άμεσα μέτρα του 2024 με τα μόνιμα του 2025. Και στο φορολογικό δεν προσέθεσε στην ενιαία φορολόγηση όλα τα εισοδήματα ιδιαίτερα στη μεγάλη κλίμακα όπου αυξάνουν οι συντελεστές! Αλλά είναι μία πολύτιμη συνεισφορά και ευχαρίστως να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις στα στελέχη του ΓΛΚ.”.

Και επισήμανε “Διαβάστε καλά και ξανά τις εκθέσεις του ΓΛΚ. Τους δικούς σας υπουργούς διαψεύδει και επ ουδενί δεν βγαίνουν τα 40 δισεκ. Και μετά ελάτε να μειώσουμε το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, όπως λέει και η ΕΕ, και να διευκρινήσουμε και κάτι για τη χρεωκοπία της χώρας: Δεν μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η κυβέρνηση που επανέφερε τη δημοσιονομική σταθερότητα, Τους θετικούς ρυθμούς, τα χαμηλά επιτόκια, πάνω στα οποία εσείς τώρα κάνετε πλιάτσικο.”.

Νωρίτερα πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το περιστύλιο της Βουλής ο Νίκος Παππάς ενόψει της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια και αισχροκέρδεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη “αρχιτέκτονα της ακρίβειας που λεηλατεί τα χαμηλά εισοδήματα” και σχολίασε με αιχμητό τρόπο “η κυβέρνηση στρεψοδικεί δια της κοστολόγησης γιατί θέλει να κρύψει ότι αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη. Να επιστρέψει στην κοινωνία τα υπερ πλεονάσματα και να μειώσει τους έμμεσους φόρους”.

Και υπογράμμισε ότι  η κυβέρνηση Μητσοτάκη “έβαλε το ΓΛΚ να κοστολογήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το χθεσινό νομοσχέδιο του Κώστα Σκρέκα ήταν απόλυτα ακοστολόγητο” και πρόσθεσε “τα νούμερα που διαβάζουμε από το πρωί ότι θα εκστομίσει ο κος Μητσοτάκης για το πρόγραμμά μας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”.

Η έκθεση του ΓΛΚ

Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις του τον περασμένο Μάρτιο υποστήριζε ότι η δημοσιονομική δαπάνη των μέτρων ανέρχεται σε 3,243 δισ. ευρώ.

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνει ότι η επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία θα είναι σχεδόν διπλάσια.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

– Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 70 εκατ. ευρώ, περίπου από την υπαγωγή της παράδοσης νερού στον υπερμειωμένο συντελεστή (6%) Φ.Π.Α., καθώς και από την υπαγωγή των πάγιων τελών ύδρευσης και των δικαιωμάτων χρήσης υπονόμων στον μειωμένο συντελεστή (13%) Φ.Π.Α.. (άρθρο 5 παρ. 5)

– Ετήσια απώλεια εσόδων λόγω της μόνιμης μείωσης των συντελεστών Φ.Π.Α.. Το ύψος της εν λόγω απώλειας εκτιμάται στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ, περίπου για το έτος 2025 και στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ, περίπου, από το έτος 2026 και μετά.

– Απώλεια εσόδων ύψους 900 εκατ. ευρώ, περίπου από την θέσπιση μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. για τα οριζόμενα αγαθά (κρέατα, γάλα, λαχανικά, δημητριακά, άμυλα, ελαιόλαδο, είδη για την βρεφική ασφάλεια και προστασία κ.λπ. των αναφερόμενων δασμολογικών κλάσεων) για ένα εξάμηνο. Σε περίπτωση χρονικής επέκτασης του μέτρου, η απώλεια ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Απώλεια εσόδων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, περίπου από τη μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα οριζόμενα πετρελαιοειδή προϊόντα για ένα έτος.

Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από την τυχόν παράταση των μειωμένων συντελεστών του Ε.Φ.Κ. στα οριζόμενα πετρελαιοειδή προϊόντα πέραν του έτους.

Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α. και Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων από: τη θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια, τη θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους στην διύλιση πετρελαίου κ.λπ. για ένα έτος, την ειδική έκπτωση στη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για τους οριζόμενους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους και την παράταση, για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (περί ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους), καθώς και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αυτών (προσθήκη της εμπορικής διάθεσης λιπασμάτων και ζωοτροφών σε επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές ομάδες και συνεταιρισμούς αυτών).

Απώλεια ίδιων εσόδων του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ., εκτιμώμενου συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των τιμών των καρτών απεριορίστων διαδρομών».

Πάντως, το ΓΛΚ αναφέρει ότι το ύψος των εσόδων από τα προτεινόμενα αντίμετρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπολογιστούν, καθώς εξαρτώνται από την πορεία των κερδών των επιχειρήσεων.

glk
glk1
glk2
glk3
glk4

Σχετικά Άρθρα