Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

 Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Oυίλιαμς Μπερνς, θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα. Ο ιστότοπος επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ζητά εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για πράξεις κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου στη Γάζα.

«Έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του… είναι τόσο απλό» δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ αυτού που έκανε το Ισραήλ και αυτού που έκανε η Χαμάς».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για «σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων εναντίον άμαχου πληθυσμού» και για «λιμοκτονία αμάχων» ως τακτική πολέμου στη Γάζα.

Ο Χαν ζήτησε, επίσης, την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς, Γιεχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγια, για την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Σχετικά Άρθρα