ΥΠΕΞ Βρετανίας–Γερμανίας: Υπό προϋποθέσεις η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

 ΥΠΕΞ Βρετανίας–Γερμανίας: Υπό προϋποθέσεις η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Τα υπουργεία εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και της Βρετανίας σχολίασαν την κοινή απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν το επίσημο κράτος της Παλαιστίνης τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Η μακροχρόνια θέση μας είναι ότι θα αναγνωρίσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος τη στιγμή που θα είναι πιο ευνοϊκή για την ειρηνευτική διαδικασία. Η αναγνώριση δεν πρέπει να έρχεται στην αρχή μιας διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και στο τέλος της διαδικασίας».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον νέο Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχαμάντ Μουσταφά και προσέφερε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου «καθώς η κυβέρνησή του εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Θα πρέπει να προωθήσουμε υπό προϋποθέσεις την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κάτριν Ντεσάουερ, η «λύση δύο κρατών θα επιτρέψει τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς να ζήσουν δίπλα δίπλα ειρηνικά».

Η κυρία Ντεσάουερ πρόσθεσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί κατεπείγουσας σημασίας μια πολιτική διαδικασία με στόχο τη λύση των δύο κρατών, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις αποφάσεις άλλων χωρών, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοια θέματα.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ραλφ Στέγκνερ ζήτησε από την πλευρά του την ενεργή διπλωματική εμπλοκή της Γερμανίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.

«Η ειρήνη είναι δυνατή μόνο όταν η ασφάλεια για το Ισραήλ και η αυτοδιάθεση για τον παλαιστινιακό λαό συνδυάζονται. Για να το επιτύχει αυτό, η Γερμανία πρέπει να εμπλακεί ενεργά διπλωματικά – αυτό είναι πιο σημαντικό από το να προχωρήσει μονομερώς», δήλωσε ο κ. Στέγκνερ στο περιοδικό Stern.

Στο ίδιο πλαίσιο η συνάδελφός του Ιζαμπέλ Καντεμαρτόρι (SPD) δήλωσε στο ίδιο περιοδικό ότι «η Γερμανία θα πρέπει να προωθήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως μέρος μιας κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθούν οι όμηροι και θα συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD), σε συνέντευξή του στο Δίκτυο RND, χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα σε λάθος στιγμή» την ανακοίνωση της πρόθεσης αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Νορβηγία, την Ιρλανδία και Ισπανία, προειδοποιώντας ότι «δεν θα μας φέρει πιο κοντά στη λύση των δύο κρατών» και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λειτουργικό κράτος στα παλαιστινιακά εδάφη και η αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ».

Σχετικά Άρθρα