Οι Παθολόγοι ζητούν παρεμβάσεις για να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ

 Οι Παθολόγοι ζητούν παρεμβάσεις για να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε.) σε ανακοίνωσή της για τη συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία και τη νέα νομοθετική ρύθμιση, επισημαίνει τα «επικίνδυνα σημάδια πολυεπίπεδης δυσλειτουργίας» του ΕΣΥ στη μετά COVID εποχή, ενώ παράλληλα υποδεικνύει όσα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για την ανόρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ε.Ε.Π.Ε. αναφέρει:

«Είναι σαφές ότι το Σύστημα Υγείας, στη μετά COVID εποχή, παρουσιάζει ολοένα και συχνότερα επικίνδυνα σημάδια πολυεπίπεδης δυσλειτουργίας. Δυστυχώς, η έλλειψη στελεχών, λόγω αποχωρήσεων, είτε προς στον ιδιωτικό τομέα είτε προς συνταξιοδότηση, επιτείνει το πρόβλημα, που θεωρούμε ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε τοπικό επίπεδο, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.

Έκδηλη είναι πλέον η ανάγκη παρεμβάσεων, προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του ΕΣΥ. Θεωρούμε θετικό  βήμα τη νομοθέτηση ενιαίου νομικού πλαισίου με το άρθρο 33 του Νόμου 5107/2024, για τη συνεργασία των ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ. Από την άλλη όμως αποτελεί τμηματική παρέμβαση, που μπορεί εν μέρει να εξυπηρετήσει υπάρχουσες προβληματικές καταστάσεις, όμως δεν θα αλλάξει τη συνολική προβληματική εικόνα του ΕΣΥ.

Θεωρούμε ότι η ανόρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας χρειάζεται:

•          Στιβαρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποφορτίσει τα νοσοκομεία

•          Ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

•          Ουσιαστικό συντονισμό των δομών για την εξυπηρέτηση των ασθενών

Επειδή θα πρέπει να γίνει επιλέξιμη η ένταξη των νέων γιατρών στο ΕΣΥ απαιτούνται γενναίες ενισχύσεις στις οικονομικές τους απολαβές, αλλά και ελκυστικές εργασιακές ρυθμίσεις».

Σχετικά Άρθρα