Εισαγγελέας Καρίμ Καν:Καταγγέλλει πως δέχτηκε απειλές μετά τα εντάλματα σύλληψης ισραηλινών

 Εισαγγελέας Καρίμ Καν:Καταγγέλλει πως δέχτηκε απειλές μετά τα εντάλματα σύλληψης ισραηλινών

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Καρίμ Καν κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές για τις έρευνες εναντίον κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο να του λέει ότι το δικαστήριο «δημιουργήθηκε για την Αφρική και για τραμπούκους όπως ο Πούτιν» και όχι για τη Δύση και τους συμμάχους της. Μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, ο Καρίμ Καν είπε: «Ορισμένοι εκλεγμένοι ηγέτες μού μίλησαν και ήταν πολύ ωμοί. “Αυτό το δικαστήριο έχει δημιουργηθεί για την Αφρική και για τραμπούκους όπως ο Πούτιν“», μού είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος.

«Αυτό το δικαστήριο πρέπει να είναι ο θρίαμβος του νόμου, έναντι της εξουσίας και της ωμής βίας: “αρπάξτε ό,τι μπορείτε να πάρετε, κάντε αυτό που θέλετε, κάντε ό,τι θέλετε”», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ΔΠΔ ζητά εντάλματα σύλληψης για δύο Ισραηλινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους και τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ περιλαμβάνουν «εξόντωση, χρήση λιμού ως μέθοδο πολέμου με την άρνηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και σκόπιμη στόχευση αμάχων σε σύγκρουση».

Οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών της Χαμάς Σινουάρ, Χανίγια και Ντέιφ περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση», πρόσθεσε στο CNN.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», διεμήνυσε ο εισαγγελέας Καρίμ Καν.

Σημείωσε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτή είναι η συμβουλή μου προς αυτούς».

Σχετικά Άρθρα