Νετανιάχου/Σινουάρ: Θύελλα μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ- Σφοδρές αντιδράσεις από Ισραήλ Χαμάς

 Νετανιάχου/Σινουάρ: Θύελλα μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ- Σφοδρές αντιδράσεις από Ισραήλ Χαμάς

Μετά την απόφαση του εισαγγελέα Καρίμ Χαν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει από επιτροπή δικαστών να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιoάβ Γκάλαντ, αλλά και κατά των ηγετών της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι και Ισμαήλ Χανίγια προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από το Τελ αβίβ όσο και από τη Χαμάς.

Αιτία, όσα έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ο πόλεμος στη Γάζα που έχει εξαπολύσει έκτοτε το Ισραήλ.

Όπως αποκάλυψε στο αμερικανικό CNN o εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, το κατηγορητήριο εναντίον των Ισραηλινών Νετανιάχου και Γκάλαντ, περιλαμβάνει τα εξής εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας:

  • Χρήση της πείνας των αμάχων ως μεθόδου πολέμου (έγκλημα πολέμου)
  • Πρόκληση εσκεμμένα μεγάλης ταλαιπωρίας ή σοβαρού τραυματισμού σε σώματα ή την υγεία
  • Δολοφονίες ή δολοφονίες ως έγκλημα πολέμου
  • Σκόπιμη πραγματοποίηση επιθέσεων κατά άμαχου πληθυσμού (έγκλημα πολέμου)
  • Εξόντωση και/ή δολοφονία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο θανάτων που προκαλούνται από πείνα (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
  • Διώξεις (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
  • Απάνθρωπες πράξεις (εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας).

Εναντίον των ηγετών της Χαμάς, αναφέρει τα εξής εγκλήματα:

  • Εξόντωση ανθρώπων (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας_
  • Δολοφονίες (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας)
  • Σύλληψη ομήρων (έγκλημα πολέμου)
  • Βιασμός και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας (εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
  • Βασανιστήρια (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
  • Απάνθρωπες πράξεις (έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
  • Σκληρή μεταχείριση (έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)
  • Προσβολές για την προσωπική αξιοπρέπεια (έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο αιχμαλωσίας)

Η πρώτη αντίδραση στο Ισραήλ προήλθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΠΔ «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων», καθώς υποστήριξε ότι «το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθές τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε την το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους», λέγοντας ότι «θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα». «Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. Νετανιάχου και Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», είπε, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αγνοήσει το ΔΠΔ και τον Καρίμ Χαν, λέγοντας ότι έχουν αντισημιτική στάση και υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

«Καταστροφή» χαρακτήρισε το γεγονός και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ, καταδικάζοντας την ανακοίνωση του ΔΠΔ και εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.

  • Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και από την παλαιστινιακή πλευρά, με τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι να επισημαίνει ότι η απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ «εξισώνει το θύμα με τον εκτελεστή», αλλά και ότι ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» που διεξάγει στη Γάζα.

Από την πλευρά της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, επισημαίνει ότι η απόφαση του ΔΠΔ για τη Χαμάς αποτελεί «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του εκτελεστή». Και πρόσθεσε ότι «το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας».

Οργισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον σχολιασμό για το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λέγοντας, «η αίτηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών ηγετών είναι εξωφρενική. Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: ό,τι και να προσπαθεί να υπονοήσει αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία εξίσωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν «απορρίπτει θεμελιωδώς» την αίτηση του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων

«Απορρίπτουμε την εισαγγελική εξίσωση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Είναι ντροπή. Η Χαμάς είναι μια βάναυση τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε τη χειρότερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα και εξακολουθεί να κρατά ομήρους δεκάδες αθώους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Εξίσου οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος δημοσιεύοντας μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε για αντισημιτισμό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το «παράλογο και ψευδές» ένταλμα του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «στρέφεται εναντίον ολόκληρου του κράτους του Ισραήλ». «Το ένταλμα στρέφεται εναντίον των στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού, που πολεμά με υπέρτατο ηρωισμό εναντίον των ποταπών δολοφόνων της Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου.

«Με ποιο chutzpah (θράσος) τολμάτε να συγκρίνετε τα τέρατα της Χαμάς με τους στρατιώτες των IDF, του πιο ηθικού στρατού στον κόσμο;» διερωτήθηκε ο Νετανιάχου. «Με ποιο θράσος συγκρίνετε μεταξύ της Χαμάς που δολοφόνησε, έκαψε, σφάγιασε, βίασε και απήγαγε τους αδελφούς και τις αδελφές μας, και τους στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού που διεξάγουν έναν δίκαιο πόλεμο που είναι απαράμιλλος, με μια ηθική ασύγκριτη;»

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι απορρίπτει «με αηδία» τη διαφαινόμενη σύγκριση του Καν (Ισραηλινή ηγεσία με Χαμάς), αποκαλώντας την «απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» υποστηρίζοντας είναι ένα παράδειγμα «νέου αντισημιτισμού» που έχει μεταφερθεί από τις πανεπιστημιουπόλεις στη Χάγη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε στην ισραηλινό κοινή γνώμη ότι η «προσπάθεια του ΔΠΔ να μας δέσει τα χέρια θα αποτύχει», ότι κανένα διεθνές φόρουμ δεν θα «μας εμποδίσει να χτυπήσουμε αυτούς που επιδιώκουν την καταστροφή μας» και ότι το Ισραήλ θα ανατρέψει τη Χαμάς και θα πετύχει «απόλυτη νίκη».

Σχετικά Άρθρα