Πραγματογνώμονας για Τέμπη: «Δεν μπορεί η φωτιά να ξεκίνησε από τις μηχανές – Ανέπαφο το σασί»

 Πραγματογνώμονας για Τέμπη: «Δεν μπορεί η φωτιά να ξεκίνησε από τις μηχανές – Ανέπαφο το σασί»

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται να ρίξουν φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς περιλαμβάνονται στην 75σέλιδη έκθεση τεχνικών συμβούλων που ορίστηκαν από τις οικογένειες των θυμάτων με στόχο να συνδράμουν το έργο της Δικαισύνης.

Ο Βασίλης Κοκοτσάκης, πραγματογνώμονας οικογένειας θυμάτων στα Τέμπη, μίλησε στο Mega και την εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» για την έκθεση που αφορά στο δυστύχημα με τους 57 νεκρούς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πριν την σύγκρουση υπήρξε εκτροχιασμός, όταν δηλαδή ο οδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας είδε την επιβατική να έρχεται κατά πάνω του ο οδηγός εκτροχίασε το τρένο, προκειμένου να μειωθεί η ισχύ της σύγκρουσης.

«Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η αρχή του γεγονότος, δηλαδή η εμπλοκή που παρατηρείται όταν οι μηχανοδηγοί έριξαν την μηχανή στα φρένα. Να πληροφορήσω πως δεν κάνουμε  πραγματογνωμοσύνη κατά παραγγελία αλλά αυτό που θέλουμε είναι η αλήθεια. Αυτό δεν απαλλάσσει την Hellenic Train αλλά την ενοχοποιεί ακόμα περισσότερο. Ενστικτώδες προσπάθησαν να προστατέψουν πατώντας φρένο. Όταν όμως, ένα τρένο πατήσει απότομα τα φρένα, θα εκτροχιαστεί», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της έρευνας ήταν πως οι πραγματογνώμονες στερήθηκαν το πιο βασικό, τον έλεγχο του πεδίου, το οποίο αλλοιώθηκε από την πρώτη στιγμή. Όταν έριξε την αμαξοστοιχία αυτή ανατράπηκε, σύρθηκε στις γραμμές και κόλλησε στον τοίχο. Οι μηχανές δεν είχαν εμπλοκή σε ό,τι έγινε στη συνέχεια. Από τι στιγμή που δεν ήταν εκεί, πώς μπορεί να εμπλέκονται στη φωτιά; Το σασί των μηχανών είναι ανέπαφο και οι τροχοί της επιβατικής έχουν μείνει στο σημείο. Οι λαμαρίνες δεν ήταν ασφαλισμένες, ήταν με συρματόσκοινα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο στις αμαξοστοιχίες, απάντησε:

«Δυσκολεύομαι να κάνω κριτική στον πρωθυπουργό αλλά ως πολίτης μπορώ να υπερασπιστώ τη δουλειά μου. Δεν έχουμε ακούσει μόνο αυτό, αλλά και ότι αυτοί που τα λένε αυτά είναι προϊόντα συνωμοσίας. Εμείς λειτουργούμε ανεξάρτητα. Αυτός ήταν ο όρος που βάλαμε στους εντολείς μας. Αυτό που παρουσιάζουμε το δίνουμε στον ανακριτή».

Σχετικά Άρθρα