Folli Follie: Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας για το σκάνδαλο

 Folli Follie: Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας για το σκάνδαλο

Απαλλαγή των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης ζήτησε η εισαγγελέας της δίκης για το σκάνδαλο της Folli Follie.

Πιο συγκεκριμένα, για τον ιδρυτή, Δ. Κουτσολιούτσο πρότεινε την ενοχή του για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και, για τον γιο του, Τζώρτζη, ενοχή για χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων.

Απομένει άλλη μία, κρίσιμη για τον όμιλο απόφαση: Το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για την αποδέσμευση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να αποδοθούν στις νέες εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί. Διαφορετικά, θα τεθεί εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του Ομίλου αλλά και η ίδια η συμφωνία εξυγίανσης.

Το χρονικό με τους βασικούς σταθμούς

04.05.2018: Το αμερικανικό fund Quintessential Capital Management (QCM) δημοσίευσε στοιχεία που αποκάλυπταν μέρος της απάτης.

25.05.2018: 21 ημέρες μετά την έκθεση του QCM η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie, έπειτα από αίτημα της ίδιας της εταιρείας, η οποία δεν εμφάνιζε τα στοιχεία που της είχε στο μεταξύ ζητήσει η εποπτική αρχή. Στο διάστημα αυτό ο τίτλος είχε απώλειες περίπου 77% ή άνω των 700 εκατ. Ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.

23.07.2018: Η Folli Follie, έπειτα από αίτησή της, έλαβε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές σύμφωνα με το άρθρο 106α του Ν. 3588/2007.

02.08.2018: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα συνολικά €4 εκατ. σε 9 φυσικά πρόσωπα και την εταιρεία Folli Follie.

17.08.2018: Η τράπεζα UBS ενημερώθηκε για «πιστωτικό γεγονός» σ’ ό,τι αφορά το ένα από τα ομόλογα, ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων, του FF Group.

27.09.2018: Η Alvarez & Marshal δημοσίευσε την εγκληματολογική αποτίμηση, που είχε αναλάβει τρεις μήνες νωρίτερα, για τον υπο-όμιλο της Ασίας και ανέδειξε το εύρος της απάτης, καθώς το 90% του τζίρου ήταν εικονικός (money-go-around), παραχαράσσοντας τον ισολογισμό του 2017.

10.10.2018: Δημοσιοποιήθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, έπειτα από έρευνα και εισήγηση του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση. Το βούλευμα ήταν καταπέλτης σε βάρος της διοίκησης Κουτσολιούτσου, που κατηγορούνταν για απάτη, κατάχρηση του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ακολούθησε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του ΔΣ.

16.10.2018: Η Ένωση Επενδυτών κατήγγειλε ότι η τριπλή συγχώνευση των εταιρειών ΚΑΕ, Folli Follie και Elmec Sports, το 2010, είχε στηριχθεί στην ψεύτικη αποτίμηση της Folli Follie, κατ’ ελάχιστον πέντε φορές πάνω από την πραγματική της αξία. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε αποκαλυφθεί ότι οι μέτοχοι της FF Group, μέσω θυγατρικής τους, έλαβαν μετά τη συγχώνευση ως μπόνους €28 εκατ., τα οποία δεν καταγράφηκαν στους ισολογισμούς.

28.11.2018: Η Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δέσμευσε τα ακίνητα των μελών του Δ.Σ. της Folli Folie, αλλά και της εταιρείας.

19.11.2018: Απορρίφθηκε η αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή σε καθεστώς προσωρινής προστασίας.

12.12.2018: Έγινε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για το ποσοστό της FF (35,67%) στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό (25,7%) κατέληξε στις πιστώτριες τράπεζες.

17.12.2018: Απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

28.02.2019: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε νέα πρόστιμα, συνολικά 20 εκατ. ευρώ στη διοίκηση του 2016, από τα οποία €10 εκατ. στον Δ. Κουτσολιούτσο και 5 εκατ. ευρώ στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Ταυτόχρονα παρέπεμψε το πόρισμά της στον εισαγγελέα.

27.05.2019: Το Μονομελές Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στη εταιρεία, από τη χρήση 2012. Ως ελεγκτής διορίστηκε η εταιρεία PwC Greece.

20.02.2020: Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διόρισε προσωρινή διοίκηση με αποστολή την εξυγίανση της Folli Follie, παύοντας στην ουσία τον έλεγχο της εταιρείας από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Ιούλιος 2020: Διέρρευσε στον Τύπο το πόρισμα της PwC για τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, που εντόπισε πλήθος παράνομες πράξεις από τη διοίκηση των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσων, από το 2001 και μετά.

10.09.2020: Αποφασίστηκε η προφυλάκιση των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

22.10.2020: Δημοσιεύθηκε στον Τύπο η Έκθεση του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η PwC, και στην οποία γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για κατάχρηση και χειραγώγηση της αγοράς, προνομιακή πληροφόρηση και δημοσίευση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό και αποκόμιση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους Δημήτρη και Γεώργιο Κουτσολιούτσο.

09.01.2022: Έγινε γνωστό ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε τη συμφωνία της Folli Follie με τους ομολογιούχους και το σχέδιο εξυγίανσης, που λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε υποβάλει η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας.

10.01.2022: Ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη), της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (και της συνέργειας σε αυτήν) και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αντιμετωπίζει την επιπλέον κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

08.03.2022: Αποφυλακίστηκαν, λόγω παρέλευσης 18μήνου, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

14.12.2022: Έπειτα από μόλις 22 συνεδριάσεις, 7 διακοπές και 35 ματαιώσεις προσδιορισμένων συνεδριάσεων, λόγω της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων (οι οποίοι αντιδρούσαν σε διατάξεις του νέου Ποινικό Κώδικα), το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης έως τον Ιούνιο του 2023. Στην απόφασή του τόνιζε ότι «παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, εν όψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (την εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν αρμόδιο θεσμικό φορέα». Σημείωναν δε οι δικαστές: «Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018) ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής».

19.06.2023: Το Τριμελές Εφετείο έδωσε νέα αναβολή στην εκδίκαση για τον Σεπτέμβριο 2023.

14.09.2023: Ξεκίνησε εκ νέου η δίκη των κατηγορούμενων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα