Μητσοτάκης: Δεν κυρώνουμε τα μνημόνια χωρίς απόλυτη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

 Μητσοτάκης: Δεν κυρώνουμε τα μνημόνια χωρίς απόλυτη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα στα Σκόπια ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε από τη Βέροια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών του ανά την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

«Για όσους πιστεύουν ότι μπορεί να μη σεβαστούν τη συμφωνία, να ξέρουν ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός», υπογράμμισε σε αυστηρό τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτηριστικά είπε: «Θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η ΝΔ δεν είχε ψηφήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είχαμε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να μην τη σεβαστούν, θα γνωρίζουν δύο πράγματα: 

Πρώτον, ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός,

Δεύτερον, τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε την Παρασκευή στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας. Από τον επόμενο Σεπτέμβριο, τα παιδιά σε απομονωμένες περιοχές ή τα παιδιά από οικογένειες που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους το φροντιστήριο, θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν ψηφιακή πρόσβαση σε δασκάλους που θα τους κάνουν δωρεάν ψηφιακά μαθήματα, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα – αναφερόμενος στον φράχτη στον Έβρο – ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» ενώ απάντησε στους «υπερπατριώτες πολεμοχαρείς» τονίζοντας ότι συνάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον διόρθωσε όσον αφορά τα ζητήματα της μειονότητας.

«Κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν την πίστη. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν παίζει κανεις με την πίστη, να γυρίσετε την πλάτη με όσους προσπαθούν με τον άθλιο τρόπο να αξιοποιήσουν τα πιστεύω της ελληνικής κοινωνίας» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός ασκώντας εκ νέου κριτική στην αντιπολίτευση που «τάζει λεφτόδεντερα».

Στις 18:00 το απόγευμα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα Γιαννιτσά.

Η ομιλία του Μητσοτάκη

«Βλέπω το βλέμμα σας το χαμόγελο και την αισιοδοξία για τη μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός ο οποίος σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.

«Η ΝΔ είναι ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας καθώς ο εθνάρχης Μακεδόνας Κώστας Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη κόντρα στα κόμματα που φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει στη συνέχεια ότι «το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπετε γύρω σας, στα έργα της περιφέρειας, στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου στις Αιγές. Αυτά που συνέβησαν τα τελευταία 5 χρόνια για να στηρίξουμε μαζί με την Ευρώπη τις τοπικές κοινωνίες, να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση που δεν δοκίμασε μόνο τα νησιά αλλά και ολόκληρη την Μακεδονία τα κάναμε γιατί δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη. Τα καταφέραμε και γιατί η Ελλάδα δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος αλλά η Ευρώπη την ακούει. Η Ευρώπη ακούει τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού».

«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έκανε η κυβέρνηση. Νωρίτερα πήγαμε στα Ριζώματα για να παρουσιάσουμε μια νέα ψηφιακή δράση του υπουργείου Παιδείας που έχει πια διαδραστικούς πίνακες που χρηματοδοτήθηκαν απο το Ταμείο Ανακάμψης και τα 36 δισ. που διαπραγματεύτηκα προσωπικά στην Ευρώπη. Ψηφιακό φροντιστήριο θα σημαίνει ότι τα παιδιά από του χρόνου που είναι στην Τρίτη Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από καθηγητές του δημόσιου σχολείου» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας αναφορά στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι «πείσαμε την Ευρώπη να στηρίξει μια πολιτική ασφαλούς φύλαξη των συνόρων. Γι’ αυτό φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ώστε εμείς να καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην επικράτεια και όχι ο κάθε άθλιος διακινητής». Υπενθύμισε στο ίδιο πλαίσιο ότι «αν δεν είχαμε βγάλει την Ελλάδα από το φάσμα της χρεοκοπίας δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε 500 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε την ΕΛΓΑ ωστε να στηρίζει τους αγρότες. Ποιον θέλετε στην Ευρώπη να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Γι αυτό θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου»

Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο; Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις χώρες της ΕΕ ώστε να μπορούμε αύριο να αποκτήσουμε π.χ. μια ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα iron dome, μια θωράκιση που δεν θα περνάει κουνούπι από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή πολιτική για το δημογραφικό; Εμείς θα στηρίζουμε πάντα έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Το επίδομα γέννας εμείς το θεσμοθετήσαμε, το επίδομα μητρότητας το δώσαμε στις ελεύθερες επαγγελματίες. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι υπάρχει θέμα ακριβείας και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να το αντιμετωπίσουμε».

«Το να είναι ισχυρή η ΝΔ στο ευρωπαικό κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει περισσότερη προκοπή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τα πολιτικά συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «οι εκλογές αυτές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όλη η αντιπολίτευση είτε από δεξιά είτε από αριστερά έχει στρατευθεί για να κοντύνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης χωρίς να λένε κουβέντα για την Ευρώπη. Εχουμε από τα δεξιά τους υπερπατριώτες πολεμοχαρείς που θεωρούν ότι σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθυεί ότι δήθεν είναι ενδοτική επειδή ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και να τον διορθώσει όσον αφορά τα ζητήματα της μειονότητας».

«Όσον αφορά τις εκκρεμότητες με τον βόρειο γείτονα μας θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλα είχαμε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Αν πιστεύουν ότι κάποιοι μπορούν να την αμφισβητήσουν θα γνωρίζουν δύο πράγματα: Ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία» συνέχισε ο πρωθυπουργός με μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία».

Έστειλε, επίσης, μήνυμα προς τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ λέγοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν την πίστη. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν παίζει κανεις με την πίστη, να γυρίσετε την πλάτη με όσους προσπαθούν με τον άθλιο τρόπο να αξιοποιήσουν τα πιστεύω της ελληνικής κοινωνίας» ενώ άσκησε κριτική και στην αντιπολίτευση που «τάζει λεφτόδεντερα. Άκουσα ότι θέλουν να δαπανήσουν 11 δισ. ευρώ παραπάνω, κι εγώ θα το ήθελα αλλά δεν έχω τα χρήματα».

Ειδικά, δε, για το κλίμα της τοξικότητας και των πολιτικών ψεμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η τοξικότητα καταστρέψει τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με fake news. Εγώ το απόφευγα. Καλώ να αποφύγουμε τον λόγο που προκαλεί βια. Στην Ελλάδα του 2024 είμαστε πολιτικοί αντιπαλοι δεν είμαστε εχθροί. Όταν αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν πόλεμος μόνο άσχημα πράγματα θα προκύψουν για τη χώρα».

«Δεν θέλω να δώσω σε κανέναν το βράδυ των ευρωεκλογών να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση της ΝΔ. Σας ζητώ να στείλετε μήνυμα συνέχειας σταθερότητας συνέπειας και συνέχειας της πολιτικής της ΝΔ. Όσο για τις εθνικές εκλογές θα κάνουν λίγο υπομονή, θα γίνουν το 2027 όπως σας έλεγα και το 2019 ότι εκλογές θα γίνουν το 2023» πρόσθεσε με εμφάση ο πρωθυπουργός ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Η ΝΔ θα βγει δυνατή από αυτή τη μάχη. Η βάση συσμπειρώνεται, οι πολίτες που συντάσσονται με τη ΝΔ είναι εδώ για να μας στηρίξουν. Έχει σημασία να πολεμήσουμε την αποχή, την αίσθηση ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ θα είναι εκεί που της αξίζει, πρώτη και ισχυρή, το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη».

Σχετικά Άρθρα