ΣΥΡΙΖΑ: Τα Εθνικά, σημείο αιχμής έως τις ευρωκάλπες-Πρωτοβουλία για τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

 ΣΥΡΙΖΑ: Τα Εθνικά, σημείο αιχμής έως τις ευρωκάλπες-Πρωτοβουλία για τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Φορολογία, Υγεία, Ακρίβεια αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων  βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Μάλιστα για τα τρία πρώτα θεματα ανέβηκαν από χθες στο κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ στο YouTube, τα σχετικά βίντεο στα οποία παρουσιάζονται στοιχεία για τη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και οι θέσεις του κόμματος για μια “Καλύτερη Ζωή Τώρα”, οι οποίες παρουσιάζονται από τον Στέφανο Κασσελάκη.

“Είναι τα πρώτα μιας ολόκληρης σειράς, που θα ακολουθήσουν, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία” αναφέρει η Κουμουνδούρου, ασκώντας την ίδια ώρα σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα όσα είπε στο συνέδριο του ygeiamou.gr. “Αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ισχυρή πουθενά και με κανέναν τρόπο. Σίγουρα δεν αξίζει στην πλειοψηφία των πολιτών. Στις 9 Ιουνίου δίνεται μια ευκαιρία, η ευκαιρία της επιλογής με κατεύθυνσή μια καλύτερη ζωή, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία” σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Όπως λένε από το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης “είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμη αναζητά, δίχως να το κατορθώνει, ένα συνεκτικό πολιτικό αφήγημα με αρχή, μέση και τέλος, ενόψει και των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου” και αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέδωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά ενδυνάμωσης της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, για την απρόσκοπτη υλοποίηση της πολιτικής της, “τώρα εγκαλεί την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει τις Ευρωεκλογές σε “δημοψήφισμα” και σημειώνουν “Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται ότι η Ελλάδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνησή του, εκείνη η Ελλάδα που καταδικάστηκε για ζητήματα κράτους δικαίου από το Ευρωκοινοβούλιο, έχει πιθανότητες «να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες» και θα είναι ισχυρή στην Ευρώπη, εάν ψηφιστεί η ΝΔ!”

Όσομ αφορά την επιτυχία της επιστολικής ψήφου, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει “ας κάνει λίγο υπομονή πριν «ευλογήσει τα γένια του» για θεσμικά ζητήματα εκλογικής φύσης και τάξης. Η ΝΔ και η κυβέρνηση έχουν «κρυφό καμάρι» όσα ο κόσμος έχει «τούμπανο» για την λεηλασία των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, υπέρ των κομματικών σκοπιμοτήτων της ΝΔ” και επισημαίνει “η τέλεια διαστρέβλωση της πραγματικότητας αφορά στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για την υγεία: το πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που λόγω της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, το χαρακτήρισε «παθογένεια του παρελθόντος» και εμφάνισε μια εικόνα συνεχόμενων βελτιώσεων, όταν ο κόσμος έρχεται σε απόγνωση με τα απογευματινά χειρουργεία «με το αζημίωτο», με το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία που εφημερεύουν, αλλά και με την προτροπή να τηλεφωνεί στον κ. Γεωργιάδη, μήπως μεσολαβήσει για φάρμακα και θεραπείες.”.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα και ειδικά στο μέτωπο της Βόρειας Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κοινοβολευτικά την πρωτοβουλία για να “στριμώξει” το κυβερνών κόμμα, κατάθεσης πρότασης νόμου για την κύρωση των 3 μνημονίων με τη γειτονική χώρα με τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει “Η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επιτακτική ανάγκη εθνικού συμφέροντος.  Για το λόγο αυτό η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε στη Βουλή σήμερα τα 3 μνημόνια, ως προτάσεις νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.”

Tα 3 μνημόνια που “αραχνιάζουν” εδώ και 5 χρόνια σε κάποιο φοριαμό της Βουλής, αφορούν:

  • στην ενταξιακή πορεία στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας,
  • στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και
  • στον έλεγχο του FIR Σκοπίων.

“Οι κυβερνήσεις του κυρίου Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την  προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας συμφωνίας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα  στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων” επισήμανε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε “Αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης  προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων. Όμως η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο.  Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας.”

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, δεν υπολόγισε το “πολιτικό κόστος” αλλά προέταξε το συμφέρον της πατρίδας. Προώθησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τότε ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ταυτιστεί με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές, χαρακτήριζε αρνητική. Και τώρα καλεί τη γείτονα χώρα να την εφαρμόσει, μετά την απαράδεκτη επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Για λόγους ευθύνης απέναντι στην ιστορία και το διεθνές δίκαιο. Για λόγους ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας. Για να αποτρέψουμε μία κρίση αστάθειας και αβεβαιότητας στα Βαλκάνια. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και προτείνουμε την άμεση κύρωση των 3 μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία.” υπογράμμισε τέλος.

  • Να σημειωθεί ότι στις 17 και 18 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων (16/6/18) από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, το “Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα” και το “Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ” συνδιοργανώνουν στην Αθήνα, Διεθνή Διάσκεψη για την “Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών και θα περιλαμβάνει  8 πάνελ συζήτησης.

Δύο θεματικές για τα Βαλκάνια και δύο για τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης. Μία θεματική θα αφορά την κλιματική κρίση και την πράσινη ατζέντα, μία τις εξελίξεις  στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο θα αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από τον διεθνή, τον ευρωπαϊκό, τον Βαλκανικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή,  Πρωθυπουργοί, πρώην Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί και Υπουργοί, Ευρωπαίοι Επίτροποι, ακαδημαϊκοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, Διευθυντές Ινστιτούτων κ.α.

Φιλοδοξία των δυο συνδιοργανωτών είναι η “Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη” να λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο, στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών και να αποτελεί μια σταθερή πρωτοβουλία για τη διαρκή υποστήριξη και την εφαρμογή της Συνθήκης, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης απέναντι στον εθνικισμό που τόσο επικίνδυνος έχει αποδειχτεί στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο Ειρήνης, το “Βραβείο των Πρεσπών”, σε μια προσωπικότητα για τη προσφορά της στην Ειρήνη, με το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον Ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ  Μάθιου Νίμιτς, για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη.

Εξάλλου με αφορμή τις 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών χθες από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “έρχονται να διαψεύσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από την Άγκυρα περί βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικά την εικόνα ότι η επίσκεψη αυτή ήταν επιτυχημένη” και διερωτάται “Θα αλλάξει επιτέλους η Κυβέρνηση τη στάση εφησυχασμού και υποβάθμισης των προκλήσεων που τηρεί; Ή θα συνεχίσει να επαναπαύεται  στην επίκληση της Διακήρυξης των Αθηνών την ώρα που η Τουρκία την υπονομεύει επιδεικτικά;”.

Στο μεταξύ  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία σε κλίμα ικανοποίησης όπου είχε τη ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς και πολίτες και να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα μιας ευαίσθητης εθνικά περιφέρειας. Σήμερα το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης θα περιοδεύσει στην Ηλιούπολη και  στις 18:30′  το εκλογικό βαν, θα βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων Πολεμιστών (πλατεία Φλέμινγκ), όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με δημότες της Ηλιούπολης.

Σχετικά Άρθρα