Δίκη Κωστόπουλου: Ο εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή του σκηνοθέτη από την κατηγορία του βιασμού

 Δίκη Κωστόπουλου: Ο εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή του σκηνοθέτη από την κατηγορία του βιασμού

Υπέρ της απαλλαγής του πρώην σκηνοθέτη του «Σασμού» Κώστα Κωστόπουλου από την κατηγορία του βιασμού τάχθηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για σοβαρές αμφιβολίες και ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει αθώο τον κατηγορούμενο. Τον γνωστό σκηνοθέτη έχει καταγγείλει η ηθοποιός Έλενα Αθανασοπούλου, υποστηρίζοντας ότι τη βίασε το 2010, μετά από μία κοινή έξοδο.

Ο εισαγγελέας σημείωσε στην πρότασή του ότι τα όσα κατέθεσε η ηθοποιός «δεν αντέχουν στην κοινή λογική», ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ βαριά η κατηγορία για να καταδικάσω ελαφρά τη καρδία. Η παθούσα έδωσε μια ψυχρή κατάθεση, δεν έδειξε ότι το είχε ζήσει. Αντιθέτως, βιωματικές ήταν οι καταθέσεις Γιαννάτου και Διδασκάλου. Θα μου πεις είναι ηθοποιοί…».

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του αναφέρθηκε εκτενώς στη συμπεριφορά της ηθοποιού και στα όσα η ίδια κατέθεσε στο δικαστήριο.

«Σεβαστό το επιχείρημά της ότι ήταν στην αρχή της καριέρας της, ότι προερχόταν από αξιοσέβαστη οικογένεια και ότι θα ήταν μη αρεστή ως στιγματισμένη. Θα προσέδιδε άλλη βαρύτητα στην καταγγελία της η άμεση χρονικά καταγγελία, ο ορισμός ενός ιατροδικαστή να δει αν υπάρχουν σημάδια άσκησης βίας, να εξεταστεί το αλκοόλ στο αίμα της, το οποίο θα μπορούσε να πράξει και ιδιωτικά, στο γυναικολόγο της ας πούμε».

Αναφορικά με τον κατηγορούμενο, ο εισαγγελέας σημείωσε: «Θα διακινδύνευε τη φήμη, την καριέρα και την οικογένειά του για πέντε λεπτά βιολογικής ορμής; Είναι ένας άγνωστος που τη γνώρισε σε μπαρ; Ο κατηγορούμενος δεν μου φάνηκε να του λείπει το στοιχείο του καταλογισμού. Υποτίθεται ότι ο σκοπός της μέθης ήταν να ολοκληρώσει. Γιατί δεν ολοκλήρωσε; Γιατί σταμάτησε ο κατηγορούμενος; Πάνω στη βιολογική στιγμή κι όμως σταμάτησε. Το θύμα μετά τι του λέει αυτού του καθάρματος; Φεύγει; Τρέχει; Του λέει ”να πάω στο Ακρωτήρι!”. Μπορούσε να πάει στο σπίτι της, υπάρχουν γυναίκες που θα ούρλιαζαν. Πώς μένεις με το βιαστή στο αμάξι σε μια διαδρομή 30 λεπτών;».

Απολογία Κωστόπουλου: «Υπάρχουν και λαθρεπιβάτες στο #metoo»

Κατά την απολογία του νωρίτερα στο δικαστήριο ο Κ. Κωστόπουλος αρνήθηκε την κατηγορία του βιασμού, λέγοντας μεταξύ άλλων στο δικαστήριο τα εξής: «Ήρθα εδώ σεβόμενος και το #metoo και όσους καταγγέλλουν τέτοιες πράξεις (…) Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει τη δουλειά μου για σεξουαλικό αντάλλαγμα, γιατί τιμώ την οικογένειά μου. Είμαι 40 χρόνια στο χώρο, έχω δουλέψει με πολλούς ηθοποιούς. Το να σέβεσαι τη δουλειά και τους ανθρώπους της το θεωρώ υποχρέωσή μου. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να πουν τέτοια ψέματα» είπε ο κατηγορούμενος.

Αναφερόμενος στη σχέση του με την ηθοποιό ο κατηγορούμενος είπε: «Την κ. Αθανασοπούλου την ήξερα από το 2009. Ξεκίνησε να υπάρχει μια πιο ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ μας. (…) Ήταν μια κοπέλα φιλική που έρχονταν σε πάρτι, είχε γνωρίσει τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου».

Πρόεδρος: Τι ήπιατε και τι φάγατε εκείνο το βράδυ;

Κατηγορούμενος: Φάγαμε κανονικά, εγώ δεν πίνω. Σίγουρα παραγγείλαμε δυο μπουκάλια κρασί το περισσότερο όμως το είχε πιει η κ. Αθανασοπούλου, εγώ είχα πιει ένα ποτήρι.

Συνεχίζοντας ο σκηνοθέτης υποστήριξε: «Στις 12 το βράδυ μου είπε ότι έχει ένα κάλεσμα από μια παρέα στο «Ακρωτήρι». Να σας πω εδώ ότι θεωρώ αδιανόητο αυτό που περιγράφει σε τρεις διαφορετικές εκδοχές ότι σηκώθηκε και λιποθύμησε. Αν σε ένα τέτοιο μαγαζί όπως το Villa Mercedes έπεφτε κάτω και λιποθυμούσε θα είχαν έρθει οι σερβιτόροι να την κάνουν να συνέλθει, δεν θα την άφηναν να φύγει. Αν εγώ είχα τη πρόθεση να τη βιάσω θα το έκανε σε ένα μαγαζί που με ξέρανε και τα πόμολα;».

Δίνοντας τη δική του εκδοχή για το συνέβη εκείνο το βράδυ ο κατηγορούμενος είπε: «Η καταγγέλλουσα ήταν σε μια εύθυμη κατάσταση όπως ένας άνθρωπος που έχει πιει ένα μπουκάλι κρασί, βγήκαμε και χαιρετίσαμε τους πάντες. Στο πρώτο φανάρι που συναντήσαμε αρχίζει να με φιλάει και να τη φιλάω και να της προτείνω να κάνουμε δεξιά σε δημόσιο πάρκινγκ, δίπλα στη λεωφόρο. Ξεκινήσαμε να ερωτοτροπούμε μπροστά και μετά πήγαμε στα πίσω καθίσματα. Φορούσε φούστα και κάποια στιγμή και ενώ δεν θυμάμαι αν είχε ξεκινήσει διείσδυση ξαφνικά μου λέει «στάματα».

Τι ρώτησα τι έγινε μήπως έκαναν κάτι και δεν μου απάνταγε. Μου λέω «θέλω να φύγουμε τώρα» και να πάμε στο μαγαζί που ήταν οι φίλες της. Στη διαδρομή την ρώταγα αν υπάρχει κάτι που πρέπει να συζητήσουμε και δεν μου απάνταγε. Δεν μου μιλούσε, δεν έκλαιγε δεν φώναζε. Μπήκα στο μαγαζί μαζί της κάθισα λίγο και φεύγοντας πήρα τηλέφωνο τον κ. Βαζάκα και του εξιστόρησα πως έγιναν τα γεγονότα. Εκείνος της έστελνε μηνύματα και κάποια στιγμή μου είπε πως η Αθανασοπούλου λέει ότι την βίασες. Του είπα «πλάκα μου κάνεις;» Του είπα πες της «να γυρίσω πίσω να πάω μαζί της στο τμήμα να με καταγγείλει», γιατί πολύ απλά ήξερα τι είχε συμβεί και δεν είχα πρόβλημα να πάει οπουδήποτε».

Τέλος ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε συναντηθεί με την ηθοποιό σε εκδήλωση εννέα μήνες μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό και εκείνη έδειχνε να μην έχει κάποιο πρόβλημα μαζί του. «Ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση δεν ο περίμενα. Έχω κάνει γυρίσματα αλλά ποτέ δεν είχε σκεφτεί θα βρεθώ σε αυτή την θέση», είπε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Όλα λάθος τα κάνατε …. Γιατί να κάνει μια τέτοια καταγγελία μια νέα κοπέλα;

Κατηγορούμενος: Δυο χρόνια και εγώ αυτό αναρωτιέμαι. Είναι μια κοπέλα που για 12 χρόνια δεν είχε πει τίποτα και ορμώμενη από τη Γεωργία στη Θεσσαλονίκη τα κατήγγειλε τώρα. Τι να πω; Εγώ ξέρω την αλήθεια. Όμως υπάρχουν και λαθρεπιβάτες στο #metoo. Θέλω τη ζωή μου πίσω γιατί αυτή θέλει να μου την πάρει.

Νωρίτερα, ως μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου σκηνοθέτη είχαν καταθέσει στο δικαστήριο οι ηθοποιοί Μελπω Κωστή και Βυρων Κόλασης, ενώ αναγνώστηκαν ένορκες καταθέσεις μεταξύ άλλων της Μιμής Ντενίση, της Αντας Λιβιτσάνου, της Βάσιας Παναγοπούλου, κ.ά.

Η δίκη θα συνεχιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Σχετικά Άρθρα