Χρυσόγονος για Βόρεια Μακεδονία: Όπλο μας η παρακώλυση της πορείας τους προς την ΕΕ

 Χρυσόγονος για Βόρεια Μακεδονία: Όπλο μας η παρακώλυση της πορείας τους προς την ΕΕ

«Η εικόνα που βγάζει κανείς από τις περιοδείες στη Περιφέρεια είναι δυστυχώς μια εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΚώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Η επαρχία μαραζώνει, αυτό δεν είναι βιώσιμο μακροχρόνια. Δημογραφικά καταρρέουμε, οικονομικά υποτίθεται ότι αναπτυσσόμαστε αλλά στην πραγματικότητα αυτή η ανάπτυξη είναι στα χαρτιά, είναι για τους λίγους, ο περισσότερος κόσμος ζορίζεται με την ακρίβεια χρειαζόμαστε μια αλλαγή πολιτικής και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και αποκέντρωση», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, είπε: «Σημασία δεν έχει τόσο τι λένε οι πολιτικοί όσο τι κάνουν. Ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Βουκεφάλας το θέμα είναι οι πράξεις και εδώ θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσο το υπερεθνικιστικό ακροδεξιό μόρφωμα του VMRO θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες και τα προγράμματα του που μιλάει για ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό».
Ερωτηθείς αν θα ήθελε η Βόρεια Μακεδονία να χαλάσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα μετά από μια ενδεχόμενη ακύρωση της Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε: «Προφανώς μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τις σχέσεις σε μεγάλη όξυνση, θέλω να ελπίζω ότι τελικά είναι λόγια του αέρα και το VMRO δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προθέσεων του. Στην ουσία αποδεικνύεται ότι εμείς, με τη Συμφωνία των Πρεσπών πληρώσαμε τοις μετρητοίς, δηλαδή τους αφήσαμε να μπουν στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτοί μας πληρώσανε επί πιστώσει».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση ποια είναι η άποψή του για την κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε: «Η χώρα δεν πρέπει να φανεί ότι ενεργεί υπό καθεστώς εκβιασμού και πολύ περισσότερο ότι δίνει παραχωρήσεις σε ακροδεξιούς, τις οποίες δεν τις έδινε στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτές είναι λεπτές εκτιμήσεις της εξωτερικής πολιτικής τις οποίες δεν είναι σωστό να τις συζητάμε στον αέρα. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά είναι μια άσκηση δημοσίων σχέσεων εκ μέρους των ακροδεξιών των Σκοπίων και ότι δεν θα προχωρήσουν περαιτέρω. Αν προχωρήσουν περαιτέρω το ουσιαστικό όπλο μας είναι η παρακώλυση της πορείας τους προς την ΕΕ».

Σχετικά Άρθρα