Χατζηδάκης: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για πάγωμα επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

 Χατζηδάκης: Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για πάγωμα επιτοκίων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Πλαφόν» για ένα χρόνο (και μάλιστα αναδρομικά) βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο επιτόκιο της ρύθμισης 12, 24- 48 δόσεων για οφειλές προς την εφορία.

Η παρέμβαση αυτή, που ανακοίνωσε ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αποσκοπεί στο αποτραπούν οι υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος της ρύθμισης.

Επειδή το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης βασίζεται στο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το αποτέλεσμα είναι σήμερα το επιτόκιο να φτάνει σε επίπεδο 6,68% για την δωδεκάμηνη ρύθμιση και στο 8,18% για ρύθμιση 24 – 48 μήνες.

Όπως ανακοίνωσε ο κ Χατζηδάκης, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ούτως ώστε το επιτόκιο να παγώσει για ενα χρόνο στα περσινά επίπεδα, δηλαδή να διαμορφωθεί στο 4,34% το επιτόκιο ρύθμισης οφειλών για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για 24 έως 48 δόσεις.

Πρακτικά, δηλαδή, παρατείνεται έως τη 31η Μαρτίου του 2025 το πλαφόν στο επιτόκιο που ίσχυε μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2024.

«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τώρα, για όσους «κάηκαν» στο μεσοδιάστημα με τα υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρξουν διορθώσεις στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, καθώς η ισχύς του μέτρου θα είναι αναδρομική από την 1η Απριλίου 2024.

Σχετικά Άρθρα