Σχέδια της Χαμάς για δημιουργία μυστικής βάσης στην Τουρκία αποκαλύπτουν οι Times

 Σχέδια της Χαμάς για δημιουργία μυστικής βάσης στην Τουρκία αποκαλύπτουν οι Times

Τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη χθεσινή συνέντευξη τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έρχεται να επιβεβαιώσει σημερινό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου. Μυστική βάση στην Τουρκία φέρεται να σχεδίαζε να δημιουργήσει η Χαμάς με στόχο τον συντονισμό επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα και είδαν οι Times.

Το έγγραφο με τίτλο «Ίδρυση βάσης στην Τουρκία» βρέθηκε στο σπίτι του Hamza Abu Shanab, επικεφαλής προσωπικού του Yahya Sinwar, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί.

O συντάκτης του εγγράφου σε ένα σημείο αναφέρει, «δεν υπάρχει [άλλη] επιλογή από το να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε στρατιωτικούς θύλακες, οι οποίοι θα αποτελούν τη βάση για ειδικές επιχειρήσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τις δυνάμεις αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά – για αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός παραρτήματος ασφαλείας στο εξωτερικό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κατασκοπευτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Στο έγγραφο περιγράφεται επίσης ένα σχέδιο τριών ετών με στόχο αφενός τη δημιουργία στρατιωτικών θυλάκων και αφετέρου την εκπαίδευση μελών της Χαμάς για επιχειρήσεις σαμποτάζ, απαγωγών και δολοφονιών. Ως στόχοι αυτών των επιθέσεων περιγράφονται αξιωματούχοι της Μοσάντ, επιφανείς Ισραηλινοί καθώς και πολεμικά πλοία.

Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση με μέλη της Χαμάς ενός τέτοιου θύλακα στην Τουρκία.
Οι Times σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή μετά.

Το ρεπορτάζ των Times καταλήγει παραπέμποντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διαφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και περιέγραψε ως αντιστασιακή οργάνωση τη Χαμάς.

Σχετικά Άρθρα