Μετά το φθινόπωρο ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 35αρια- Επτά περιοχές με πρόωρο “καύσωνα”

 Μετά το φθινόπωρο ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 35αρια- Επτά περιοχές με πρόωρο “καύσωνα”

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, με ανάρτησή του στο Facebook εξήγησε τι είναι το φαινόμενο του «υποτροπικού αεροχείμαρρου» που θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο από την Παρασκευή μετά το φθινοπωρινό διάλειμμα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αποκορύφωμα επτά περιοχές. Στο ίδιο μήκος κύματος και μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ο οποίος μιλά για ισχυρό κύμα ζέστης.

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχής μας”.
Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας.Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως) ,η βοιωτία,η Φθιώτιδα η Αχαΐα
,η Ηλεία , η Αργολίδα ,τα Δωδεκάνησα.
Στην Αττική το Σαβατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς,ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27».

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, σταδιακά τα βαρομετρικά χαμηλά μετατοπίζονται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά την Παρασκευή θα φέρουν και αφρικανική σκόνη -αλλά το Σαββατοκύριακο σημαντική άνοδο του υδραργύρου

Σήμερα, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά αλλά και στο Αιγαίο θα κυριαρχούν οι συννεφιές και θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες, γύρω από τη Θεσσαλία αλλά και προς το εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Ο υδράργυρος σε μικρή πτώση, δεν θα ξεπεράσει τους 22-25 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Στην Αττική επικρατούν συννεφιές και δεν αποκλείονται οι πρόσκαιρες βροχές με έμφαση στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία, που δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη το σκηνικό αναμένεται βροχερό, με τους ανέμους να είναι κοντά στα 4 με 5 μποφόρ και ο υδράργυρος από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αύριο, Τετάρτη, περιορίζεται η αστάθεια κυρίως σε ορεινές περιοχής της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Την Πέμπτη καλύτερες συνθήκες, αλλά η αστάθεια θα παραμείνει.

Από Παρασκευή και έπειτα αποχωρεί η αστάθεια. «Σηκώνεται» μια αρκετά θερμή αέρια μάζα που θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο από 33 έως 35 βαθμούς και με έμφαση την κεντρική, δυτική και νότια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα ευνοήσει όσους θέλουν να κάνουν μια βουτιά, ωστόσο, η θάλασσα παραμένει κρύα.

Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης που θα αφορά κυρίως τη νότια Ελλάδα και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας. Σστη συνέχεια αναμένονται πιο συμβατές, για την εποχή, θερμοκρασίες.

Σχετικά Άρθρα