Κατάληψη Νομικής: Έληξε με 27 προσαγωγές η επιχείρηση της Αστυνομίας – Ένταση με φοιτητές

 Κατάληψη Νομικής: Έληξε με 27 προσαγωγές η επιχείρηση της Αστυνομίας – Ένταση με φοιτητές

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία τελούσε υπό κατάληψη από χθες, Δευτέρα, το βράδυ, με πρωτοβουλία φοιτητών και συλλογικοτήτων, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν από νωρίς έξω από τη Σχολή που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και, παρουσία Εισαγγελέα, μπήκαν στο κτίριο, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από χθες τα ξημερώματα.

Συνολικά έγιναν 27 προσαγωγές καθώς 18 γυναίκες και 9 άνδρες έχουν προσαχθεί και βρίσκονται στη ΓΑΔΑ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεκάδες φοιτητές έσπευσαν στην κατάληψη και συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική καθώς η Αστυνομία είχε αποκλείσει το χώρο.

Καθώς οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν να εισβάλουν στη Νομική, υπήρξε κάλεσμα από τους αλληλέγγυους για συγκέντρωση αλληλεγγύης και για την υποστήριξη της κατάληψης.

Εικόνες από το εσωτερικό της κατάληψης

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες από το εσωτερικό της Σχολής, μετά την εκκένωση της κατάληψης, φοιτητές και αλληλέγγυοι είχαν στήσει σκηνές στο προαύλιο της Νομικής, ενώ είχαν αναρτήσει πανό και τη σημαία της Παλαιστίνης.

«Εδώ και 7 μήνες βλέπουμε μια γενοκτονία»

Η «Συνέλευση αλληλεγγύης με την παλαιστινιακή αντίσταση» προχώρησε σε κατάληψη της Νομικής σχολής στην Αθήνα, ως ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης της Παλαιστίνης και ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία, το βράδυ της Δευτέρας (13/5).

Η κατάληψη ανακοινώθηκε με κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου μαζί με τη σχετική φωτογραφία.

Στη σχετική ανακοίνωση της Συνέλευσης αλληλεγγύης απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλους να συμμετάσχουν στην κατάληψη του Πανεπιστημίου και τονίζεται μεταξύ άλλων πως «εδώ και 7 μήνες βλέπουμε μια γενοκτονία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Αυτή η γενοκτονία δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση των αποικιοκρατικών, γενοκτονικών πρακτικών που το κράτος του Ισραήλ προωθεί από τη δημιουργία του, τη Νάκμπα του 1948».

Σημειώνεται ακόμα πως «σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φοιτητές/τριες, προσωπικό και διαδηλωτές/τριες έχουν κάνει καταλήψεις και διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια για να απαιτήσουν την αποεπένδυση από την έρευνα και τη χρηματοδότηση των εταιρειών που επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα».

«Εκτός από τους ισχυρούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς που έχει το ελληνικό κράτος με το κράτος του Ισραήλ, τα ελληνικά πανεπιστήμια εμπλέκονται σε αυτά τα ερευνητικά προγράμματα και έχουν βαθιές συνεργασίες με τη χρηματοδότηση και την έρευνα στο Ισραήλ και από το Ισραήλ. Η εμπλοκή του ελληνικού κράτους και των πανεπιστημίων στη συνεχιζόμενη γενοκτονία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουμε πλήρως και καλούμε και άλλες ομάδες, άτομα, πρωτοβουλίες να έρθουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φοιτητών να κάνουν κατάληψη στα πανεπιστήμια και να απαιτήσουν τον τερματισμό της γενοκτονίας που συντελείται», αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα