Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι μαίες λόγω των 1.000 κενών

 Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι μαίες λόγω των 1.000 κενών

Την άμεση στελέχωση των μαιευτικών τμημάτων σε ολόκληρη την χώρα, με στόχο την προάσπιση της ασφαλούς περιγεννητικής φροντίδας, ζήτησαν οι εργαζόμενοι με διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Εορτής της Μαίας.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν πως η μεγάλη έλλειψη μαιών στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και προσεγγίζει τις 1.000 κενές θέσεις με αποτέλεσμα εξοντωτικές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Ο Σύλλογος Μαιών – Μαιευτών Αθηνών στο κάλεσμά του υπογράμμισε «τη σημασία των μαιών/ μαιευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς η παρουσία τους κατά την περιγεννητική περίοδο συνδέεται άμεσα με τη μειωμένη βρεφική και μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς επίσης και με θετικές περιγεννητικές εμπειρίες για τη μητέρα, το νεογνό και την οικογένεια». 

«Οι μαίες/ μαιευτές παρέχουν επίσης προγεννητική αγωγή και φροντίδα κατά τη λοχεία και μια σειρά υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού, της πρώιμης ανίχνευσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και της πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, διασφαλίζοντας παράλληλα φροντίδα με σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Συνεπώς η στελέχωση του ΕΣΥ με μαίες/ μαιευτές είναι προς όφελος των γυναικών και των νεογνών και τελικά προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τη σημερινή κινητοποίηση στήριξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων απευθύνοντας κάλεσμα για στάση εργασίας.

Σχετικά Άρθρα