Ζόραν Ζάεφ κατά Σιλιάνοφσκα: Η μη συμμόρφωση της στη Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες

 Ζόραν Ζάεφ κατά Σιλιάνοφσκα: Η μη συμμόρφωση της στη Συμφωνία των Πρεσπών θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες

Να σεβαστούν όλοι τη Συμφωνία των Πρεσπών, καλεί σε μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την στιγμή που η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επιμένει να την αποκαλεί «Μακεδονία». «Η κίνηση αυτή στην ορκωμοσία θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΟΡΕΝ, προσθέτοντας πως «η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες».

«Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και νομική και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ» συμπλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Και προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: «Ο Μιτσκόφσκι και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύουν να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους».

Πρωτοβουλία Τσίπρα-Ζάεφ για υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα (13/05), ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

Επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

Και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και των Σκοπίων και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά Άρθρα