Guardian/ Τρία σενάρια για την κλιματική κρίση: Το κακό, το χειρότερο και το εφιαλτικό- Είμαστε στο σημείο “μη αναστροφής”;

 Guardian/ Τρία σενάρια για την κλιματική κρίση: Το κακό, το χειρότερο και το εφιαλτικό- Είμαστε στο σημείο “μη αναστροφής”;

Τετρακόσιοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες που συντάσσουν τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, δηλώνουν σε βαθιά απόγνωση και σε ποσοστό 80% πιστεύουν ότι ο στόχος να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έχει χαθεί και αναμένουν μεγαλύτερη άνοδό της, κατά 2,5 ή ακόμα και πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου. Ιδού, τα τρία σενάρια που περιγράφουν, ανάλογα με την άνοδο της θερμοκρασίας:

Πρώτο +1,5 C: Θα ενταθούν οι καύσωνες και οι βροχοπτώσεις και η κατάρρευση των παγετώνων θα βρεθεί σε κρίσιμο σημείο μη αναστροφής.

Δεύτερο + 2 C: Οι έντονοι καύσωνες θα είναι 100-200 φορές πιο πιθανοί και 2 δισ. άνθρωποι θα ζουν σε επικίνδυνες, πλέον, κλιματικές συνθήκες.

Τρίτο + 3 C: Πόλεις όπως η Σαγκάη, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μαϊάμι και η Χάγη θα βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό και θα δημιουργηθούν εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Guardian, που παρουσιάζει αναλυτικά την έρευνα, η παγκόσμια θέρμανση είναι πιθανό να ξεπεράσει τα διεθνώς συμφωνημένα όρια – σύμφωνα με εκατοντάδες κορυφαίους ειδικούς για το κλίμα-, φέρνοντας καταστροφικούς καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες.

Μόνο το 6% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι το όριο των 1,5 C θα μπορούσε να επιτευχθεί και αυτό θα απαιτούσε εξαιρετικά γρήγορη, ριζική δράση για να σταματήσει και να αντιστραφεί οι αυξανόμενες εκπομπές στον κόσμο από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, οι ειδικοί ήταν ξεκάθαροι ότι η εγκατάλειψη δεν ήταν μια επιλογή και ότι ο 1,5 C δεν ήταν μια άκρη του γκρεμού που οδηγεί σε σημαντική αλλαγή στην κλιματική ζημιά. Αντίθετα, η κλιματική κρίση αυξάνεται σταδιακά, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τόνος CO 2 που αποφεύγεται μειώνει τους κινδύνους.

Σχετικά Άρθρα