Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα που απειλεί τη Γη (vid)

 Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα που απειλεί τη Γη (vid)

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) στις ΗΠΑ εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής (G4) Γεωμαγνητικής Καταιγίδας –ο πρώτος τέτοιος συναγερμός που εκπέμπεται από το 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.

Αυτή τη φορά, το «ασυνήθιστο γεγονός» θα μπορούσε να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία –προσθέτοντας πως μπορεί να υπάρξουν περιοχές που θα τυλιχτούν σε έναν θεαματικό κύκλο φωτός (ένα «σέλας»).

Ακολουθεί σειρά από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετά μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον ήλιο -ανοίγοντας το δρόμο για τον συναγερμό που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Στην προειδοποίηση του φαινομένου οι αξιωματούχοι εξηγούσαν πώς οι εκτοξεύσεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε εκατομμύρια γήινους -ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής ώρα Ελλάδας.

«Το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της ΝΟΑΑ –ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας– παρακολουθεί τον ήλιο έπειτα από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου», έγραφε η έκτακτη ειδοποίηση.

  • «Οι μετεωρολόγοι του διαστήματος έχουν εκδώσει ένα Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας (G4) για το βράδυ της Παρασκευής. Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», συνεχίζει η ανακοίνωση, πριν περιγράψει την ανώμαλη δραστηριότητα που έθεσε σε συναγερμό τους ειδικούς του διαστήματος.

«Ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει παράγει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη. Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις συσχετίστηκαν με CMEs που φαίνεται να κατευθύνονται προς τη Γη. Οι προγνώστες της SWPC θα παρακολουθούν τα διαστημικά μέσα της NOAA και της NASA για την έναρξη μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας».

Ο οργανισμός συνέχισε ορίζοντας τις CMEs-εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από το στέμμα του ήλιου.

Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα

Γεωμαγνητική καταιγίδα ονομάζεται το φαινόμενο που σχετίζεται με ξαφνικές και δυναμικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Προκαλείται από έντονες εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, υπάρχουν ταχείες αλλαγές στις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το λεγόμενο διαστημικό καιρό και η οποία προκαλεί διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους και στα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.

Στην ιστοσελίδα www.n3kl.org του Εθνικού Ωκεανικού και Ατμοσφαιρικού Οργανισμού (ΝΟΑΑ) : (αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί και μελετάει τα ακραίων καιρικά φαινόμενα), υπάρχουν διαθέσιμες τρέχουσες παράμετροι του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Σχετικά Άρθρα