Συγκίνηση στην κηδεία του Φοίβου Ιωαννίδη – Ανδρουλάκης: “Η εξουσία δεν τον αλλοίωσε ποτέ”

 Συγκίνηση στην κηδεία του Φοίβου Ιωαννίδη – Ανδρουλάκης: “Η εξουσία δεν τον αλλοίωσε ποτέ”

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης αποχαιρέτησαν σήμερα (10.05.2024), οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι και γνωστοί, τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φοίβο Ιωαννίδη στην κηδεία του που πραγματοποιήθηκε στην Σητεία Κρήτης.

Η κηδεία του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φοίβου Ιωαννίδη ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Σητεία, που ήταν και ο τόπος που γεννήθηκε.

Ο Φοίβος Ιωαννίδης, υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησε ως βουλευτής Λασιθίου από το 1989 έως το 2004, ενώ διετέλεσε μέλος σε κυβερνήσεις του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. 

Το «παρών» στην κηδεία του Φοίβου Ιωαννίδη, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, που συνοδευόταν από υποψήφιους ευρωβουλευτές, βουλευτές του κόμματος, αλλά και τοπικά στελέχη, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κρήτης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και τοπικοί φορείς.

Ο κ. Ανδρουλάκης στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ανέφερε για τον Φοίβο Ιωαννίδη ότι ήταν «ένα μυθικό πολιτικό πρόσωπο», μια προσωπικότητα με ήθος, όραμα και αξίες αταλάντευτες.

«Ο αείμνηστος Φοίβος, αγωνίστηκε με τη Δημοκρατική Παράταξη και η συνολική του παρουσία τίμησε την πολιτική, την πατρίδα, τον Άνθρωπο και φυσικά, την αγαπημένη του Κρήτη, το Λασίθι, τη Σητεία.

Εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας. Δημιούργησε ένα υπόδειγμα αντίστασης και ελευθερίας, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, όντας ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα στην Κρήτη» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας ότι η δράση του αυτή είχε μεγάλο προσωπικό κόστος, καθώς καταδικάστηκε σε κάθειρξη έντεκα χρόνων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων, και έμεινε στις φυλακές έξι ολόκληρα χρόνια.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στα μεταπολιτευτικά χρόνια, κατά τα οποία, όπως είπε, ο Φοίβος Ιωαννίδης «με την ίδια συνέπεια και αγωνιστικότητα αφοσιώθηκε στα κοινά με αξιοπρέπεια, δημιουργικό πνεύμα και έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον απλό και καθημερινό άνθρωπο».

«Όπως όλες οι σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, ήταν πολυσχιδής και βαθιά καλλιεργημένος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, τον πολιτισμό και την ποίηση.

Παρέμεινε όμως συγχρόνως ένας απλός, λαϊκός άνθρωπος, ο δικός μας και δικός σας Φοίβος. Η εξουσία δεν τον αλλοίωσε ποτέ και αποχώρησε από την πολιτική με την ίδια αξιοπρέπεια με την οποία μπήκε σε αυτήν. Δίδαξε τι θα πει πολιτική ηθική και συνέπεια λόγου και έργων.

Αποχαιρετούμε σήμερα με οδύνη αλλά και με τεράστια ευγνωμοσύνη τον Φοίβο Ιωαννίδη» ανέφερε στο επικήδειό του ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα παιδιά του, προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή που η πολιτική τείνει να χάσει το χαρακτήρα του μεγάλου και του υψηλού, η πολιτική του παρακαταθήκη είναι η πυξίδα για τους αγώνες της γενιάς μας, αλλά και των επόμενων γενεών της δημοκρατικής παράταξης».
Ο κ. Ανδρουλάκης κατέληξε λέγοντας: «Φοίβο θα είσαι πάντα χαραγμένος στη ψυχή και την καρδιά του ελληνικού λαού, του λαού της Κρήτης και του λαού του Λασιθίου ιδιαιτέρως».

Σχετικά Άρθρα