Ρίχνει τους τόνους ο Ράμα, στον “αέρα” ο χώρος της ομιλίας-Το διπλό μέτωπο με Ερντογάν

 Ρίχνει τους τόνους ο Ράμα, στον “αέρα” ο χώρος της ομιλίας-Το διπλό μέτωπο με Ερντογάν

Το διπλό μέτωπο στα Εθνικά με Ράμα και Ερντογάν προβληματίζει την Αθήνα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να τηρήσει τις λεπτές ισορροπίες που επιτάσσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας. Καταρχάς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα επισκεφθεί σε ιδιωτικό επίπεδο την Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή και θα μιλήσει σε ομοεθνείς του αν και ακόμη όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες δεν έχει κλειδώσει ο χώρος της συγκέντρωσης καθώς απορρίφθηκε και το αίτημα παραχώρησης του δημοτικού σταδίου Γαλατσίου.

Από την κυβερνητική πλευρά αναφέρουν πως πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη χωρίς επίσημη πρόκληση ενώ υπήρξε μια τυπική ενημέρωση μόλις προχθές. Σημειώνεται πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι χωρίς την τήρηση όλων των απαιτούμενων πρωτοκόλλων. Δεν περνά όμως απαρατήρητο το γεγονός πως ο Έντι Ράμα επιλέγει να έρθει στην Αθήνα λίγο πριν τις ευρωεκλογές  και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που  συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος  έκανε λόγο για μια επιλογή «που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται». Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει τη συγκέντρωση αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο λόγο να την διευκολύνει.
  • Ο Έντι Ράμα σε ανάρτηση του μίλησε για αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα από την αντιπολίτευση και ανέφερε πως η επικείμενη επίσκεψή του την Κυριακή «δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας»

Η επίσκεψη στην Άγκυρα και η δύσκολη συνάντηση με Ερντογάν

Η επίσκεψη Μητσοτάκη την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Μαΐου, στην Άγκυρα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα είναι ολιγόωρη και θα περιλαμβάνει το κλειστό σκέλος της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Ak Saray ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών.

  • Η Αθήνα είναι έτοιμη για διάλογο αλλά ταυτόχρονα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια και ει δυνατόν επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας που με τόσο κόπο στήθηκαν από το μηδέν μετά τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας.

Ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός και περιλαμβάνει ως πρώτιστη προτεραιότητα το να μην δημιουργηθεί κρίση στα ελληνοτουρκικά που θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε γίνει τον τελευταίο χρόνο, όπως την απουσία παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και προκλήσεων στο Αιγαίο, τη συνεργασία στο προσφυγικό, την βίζα για Τούρκους πολίτες σε νησιά του Αιγαίου και την πρόοδο στη θετική ατζέντα, δηλαδή στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως δήλωσε και ο ίδιος είναι αποφασισμένος να εκφράσει πρόσωπο με πρόσωπο στον Πρόεδρο Ερντογάν τη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή του ιστορικού ελληνικού μοναστηριού της Μονής της Χώρας, σε τζαμί.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα πως η απόφαση Ερντογάν αποτελεί ασέβεια στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και καθαρή εργαλειοποίηση της θρησκείας για μικροπολιτικά οφέλη, καθώς αφορά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας με κάποια από τα πιο σημαντικά ψηφιδωτά και τις πιο εντυπωσιακές αγιογραφίες από όλες τις βυζαντινές εκκλησίες.

«Ήταν μία περιττή και λανθασμένη επιλογή» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας πως θα επιδιώξει μεταξύ άλλων την αναστροφή αυτής της απόφασης και πως θα υπενθυμίσει στην Άγκυρα πως η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη.

Ασφαλώς το τελευταίο διάστημα δεν είναι η μόνη προκλητική κίνηση από την τουρκική πλευρά καθώς έχουν προηγηθεί: υψηλοί τόνοι για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, τα σχέδια για διδασκαλία της «Γαλάζιας πατρίδας» που δείχνουν ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές.

Ευρωεκλογές

Και όλα αυτά ενώ απομένει ένας μήνας έως τις ευρωεκλογές και στην κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν νέα αντιπολιτευτικά μέτωπα. Τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα (τόσο για την επίσκεψη Ράμα όσο και για τις κινήσεις Ερντογάν). 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως κυρίως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να μιλήσουν σε ένα συντηρητικό ακροατήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες στην Πειραιώς υπήρχε ικανοποίηση για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης , καθώς φαινόταν πως είχαν ανακοπεί οι διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος.

Δεδομένο είναι πως από την κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν περιθώριο σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά να βγουν μπροστά με μια ατζέντα που αφορά ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Και στο πλαίσιο αυτό θα τονίζονται από το Μαξίμου όλο και εντονότερα οι κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας, για το μεταναστευτικό κ.α.

Σχετικά Άρθρα