Καιρός: Πού αναμένονται καταιγίδες την Παρασκευή -Πότε έρχεται καύσωνας με 35άρια

 Καιρός: Πού αναμένονται καταιγίδες την Παρασκευή -Πότε έρχεται καύσωνας με 35άρια

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται για την Παρασκευή, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 19 με 22 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στη Θράκη, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Τις πρωινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα.θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν.
]Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 Έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή στο βόρειο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 Έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα στη βόρεια Εύβοια και το βόρειο τμήμα της Στερεάς θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 Κελσίου.

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στην Κρήτη, όπου τις πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι τοπικά ισχυρές, και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από το το μεσημέρι οπότε και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στις Σποράδες 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος: Καταιγίδες και αφρικανική σκόνη την Παρασκευή – Πότε έρχεται το πρώτο κύμα καύσωνα με 35άρια

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, αύριο Παρασκευή (10/5) και το Σάββατο (11/5) αναμένονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και αφρικανική σκόνη σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι περισσότερο έντονα σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν έντονες καταιγίδες.

Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει και θα πλήξει την χώρα ενώ θα παρατηρηθεί και πτώση θερμοκρασίας.

Στη συνέχεια, ο καιρός θα ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πορεία καθώς από τις 15 Μαΐου, την εμφάνιση του θα κάνει το πρώτο κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν… επικίνδυνα. Μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ποτάμια οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη – Έντονο χαλάζι στο κέντρο της πόλης

Ισχυρότατη χαλαζόπτωση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα σε όλη τη Θεσσαλονίκη και ιδίως στο κέντρο, συνοδεία έντονης κεραυνικής δραστηριότητας. Η ένταση του φαινομένου ήταν μεγάλη, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το χαλάζι που έπεσε με σφοδρότητα έφτασε ακόμη και το σχήμα καρυδιού, με αποτέλεσμα να τείνει να το στρώσει ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επιπλέον, η έντονη βροχόπτωση έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε κατηφορικά σημεία, όπως στον Άγιο Παύλο, αλλά και σε διάφορα σημεία του κέντρου, όπως στην περιοχή του Δικαστικού Μεγάρου και του δημαρχείου.

Σχετικά Άρθρα